Aaron Doster - USA TODAY Sports
NHL

Patrik Laine on kaukalossa hidas ja kiekollisena epävarma – Columbus Blue Jacketsin laitahyökkääjä on tällä hetkellä uransa syvimmässä kuopassa

Patrik Laine pelaa kenties uransa heikointa jaksoa jääkiekkoilijana. Maaliskuussa 14 pelaamassan ottelussa Laine teki yhden maalin ja antoi kolme maaliin johtanutta syöttöä. Laukauksia suomalaislaiturille kertyi näissä otteluissa 24 kappaletta, mikä tekee 1,7 laukausta ottelua kohden.

Peliaikaa Laineelle on kertynyt 15 minuutista reiluun 20 minuuttiin ottelua kohden, joten siitä suorittamisen ei ainakaan pitäisi jäädä kiinni.

Tortorellan pelikirja kaipaisi päivittämistä

Vaikka Laine on itse vastuussa omasta suoritustasostaan ja tuloksen tekemisestä, eivät John Tortorellan luotsaamat sinitakit Laineen ympärillä vakuuta miltään osin. Joukkueen viisikkopelaamisesta puuttuu täysin rakenne.

Blue Jackets pelasi maaliskuun lopulla kaksi kertaa Detroit Red Wingsiä vastaan ja hävisi molemmat ottelut yhteismaalein 7–2. NHL:n sarjataulukossa sijalla 28. majaileva Red Wings näytti roimasti Blue Jacketsia paremmalta joukkueelta, eikä sen tarvinnut tämän eteen ihmeitä.

Red Wingsille riitti, että se toteutti jääkiekon perusasioita. Pakki-pakki-sentteri -avauksia, kaistoja pitkin hyökkäämistä ja niin edelleen. Vastaavia toisteisuuksia saa etsiä Blue Jacketsin pelistä kissojen ja koirien kanssa.

Yksi erikoisimmista asioista Columbuksen pelikirjassa, jos sellaista ylipäätään edes löytyy, on puolustusalueen puolustuspelaaminen sekä oman alueen täytöt, missä koko viisikko käytännössä parkkeeraa oman maalin eteen ja unohtaa vastustajan puolustajat viivassa täysin.

Ei ole yksi tai kaksi kertaa, kun tällaisen pelaamisen seurauksena vastustaja on saanut täysin ilmaisia maalipaikkoja b-pisteen kaarelta Blue Jacketsin laitahyökkääjien puolustaessa maalin välittömässä läheisyydessä.

Hyökkäyspelaamisen suhteen Blue Jacketsilla sakkaa myös moni asia, kuten avauspelaaminen (mikä on usein norsukiekkoa keskialueelle -tyyppistä), suorahyökkäysten maalille saattaminen ja toisteisuus hyökkäysalueen hyökkäyspelissä.

Laineen kannalta ehkä isoin ongelma on se, että sinitakeista ei meinaan löytyä sellaisia pelaajia, jotka omalla toiminnallaan tekisivät kentälle tyhjää tilaa, minkä Laine voisi täyttää ja mihin hänelle pystyttäisiin pelaamaan kiekkoa. Täytyy muistaa, että Laine ei ole profiililtaan Mathew Barzalin kaltainen pelaaja, joka kykenisi yksinään luomaan hyökkäyspeliä. 

Tämän lisäksi harmaita hiuksia tuottaa se, että niinä kertoina kun Laine sattuu olemaan vapaana maalipaikassa, ei kiekko hänelle tahdo löytää. Tämä näkyy myös ylivoimalla, kun kiekkoa ei saada liikuteltua siten, että Laineen one-timeria päästäisiin hyödyntämään.

Patrik Laine, mihin olet menossa?

Laineen pelaamisessa huolestuttavinta on tuloksettomuuden lisäksi se, että hän ei tee kiekottomana niitä voittavia asioita, jotka yleensä kantavat tällaisen vaikeamman jakson yli. Tästä huolimatta hän ihmettelee julkisuudessa, kun hyvät pomput ja huippumaalintekopaikat kiertävät häntä. Miksiköhän?

Edistyneet tilastot eivät myöskään mairittele suomalaishyökkääjää. Laukaisuyritysten erottama, maaliodottama ja vaarallisten maalipaikkojen suhde ovat kaikki 40 prosentin luokkaa Laineen kohdalla. Laine vielä aloittaa lähes 65 prosenttia kaikista aloituksistaan hyökkäysalueelta, joten edellä mainitut lukemat ovat hälyttävän huonoja. 

Suomalaishyökkääjää ei meinaa tunnistaa omaksi itsekseen kaukalossa. Osasyy heikkoon jaksoon lienee myös se, että hänen roolinsa on huomattavasti puolustavampi Blue Jacketsin riveissä mitä se oli Winnipeg Jetsissä. Laine on esimerkiksi hämmästyttävän usein kolmesta hyökkääjästä se, joka on alimpana ottamassa hyökkäystä vastaan puolustajien kanssa.

Herää kysymys, yrittääkö Laine pelata Tortorellan alaisuudessa niin riskittömästi, että se syö samalla hänen itseluottamustaan? Tortorella on itse puhunut, että hän haluaa tehdä Laineesta kokonaisvaltaisen pelaajan, mutta ei sitä tulisi tehdä hyökkäyspelaamisen kustannuksella.

Tietenkään Laineella ei voi olla erivapauksia viisikon velvoitteista, mutta ei hänen tehtävä kuuluisi olla ensimmäisenä omissa puolustaminen. Laine on omimmillaan, kun hän voi auttaa joukkuetta voittamaan tekemällä maaleja.  

Mitä Laineen ominaisuuksiin tulee, on hänellä vielä matkaa kokonaisvaltaiseksi pelaajaksi alati nopeutuvassa NHL:ssä. Laineen kenties suurin heikkous, luistelu, on näkynyt viime aikoina karulla tavalla niin kiekon kanssa kuin kiekottomana, mikä heijastuu myös heikkoihin kiekollisiin ratkaisuihin. 

Jos Laine ei saa ensin rauhassa kelata pohjista täyteen vauhtiin, ei ole toivoakaan, että hän voittaisi esimerkiksi yksi vastaan yksi -haaston. Peli kuolee liian usein siihen, kun Laine saa kiekon. Jostain syystä suomalaislaiturin luistelufrekvenssi putoaa lähes olemattomiin ja osittain tämän seurauksena tapahtuu joko kiekonmenetys tai kiekosta luopuminen.

Hyökkäysalueella Laine ei aja kiekottomana väleihin ja tee sitä kautta itseään pelattavaksi. Sen sijaan hän tyytyy suurimmaksi osaksi viettämään aikaa laidoilla ja viivan tuntumassa. Välillä tuntuu, että Laine olettaa maalipaikkojen vain tupsahtavan jostain ilman että se vaatisi omaa aktiivisuutta ja työntekoa.

Voimahyökkääjäksi mielletyn Laineen pitää keksiä nopeasti keinot siihen, miten hän pääsee takaisin onnistumisten tielle. Hänen täytyy näyttää teoillaan ja elekielellään kentällä se, että hän on valmis tekemään kaukalossa likaisia asioita silloin, ja varsinkin silloin, kun ruuti on märkää.


Laineen sopimus päättyy tähän kauteen ja Blue Jacketsin GM Jarmo Kekäläinen on isojen päätösten äärellä. Suomalaislaiturista tulee kesällä rajoitettu vapaa agentti, ja kahden vuoden päästä Laineella on mahdollisuus tulla rajoittamattomasti vapaaksi agentiksi. Tällä hetkellä on vaikea nähdä, miten Laine viihtyisi Blue Jacketsissa yhtään pidempään kun on pakko. 

Suomalaisen keskimääräinen kausiansio on tällä hetkellä 6,75 miljoonaa dollaria. Vaikeasta kaudesta huolimatta Laine on tehnyt 337 pelaamassaan NHL-runkosarjaottelussa yhteensä 147 maalia. Laineen maalintekotaidolle löytyy kyllä maksajia, vaikka hyökkääjän arvo ei tällä hetkellä korkeimmillaan olisikaan.

Jos Kekäläinen ja Laine kuitenkin pääsevät yhteisymmärykseen jatkosopimuksesta, olisi Kekäläisen seuraava tehtävä löytää joukkueeseen varteenotettava ykkössentteri, vaihtaa päävalmentaja ja toivoa, että Laineen peli lähtisi kulkemaan ja tätä kautta myös ainainen ketjuruletti hänen ympärillä tulisi päätökseen.

Tilastot: Natural Stat Trick, CapFriendly

Tämä artikkeli kertoo:
NHL Columbus Blue Jackets NHL Patrik Laine Jarmo Kekäläinen John Tortorella
Scoring Leaders