NHL

Siirtotakarajan voittajat ja häviäjät: Bruins hankki aliarvostetun Taylor Hallin pilkkahintaan, Jarmo Kekäläinen ja Steve Yzerman suoriutuivat vahvasti

Odotukset tämän vuoden NHL:n siirtotakarajan suhteen eivät olleet etukäteen kovin korkealla. Varsinaiset tähtiluokan pelaajat loistivat ennakkospekulaatioissa poissaolollaan ja usean joukkueen myynti-intoa latistivat sarjan tasaisuus ja orastavat pudotuspelimahdollisuudet. Esimerkiksi Nashville Predatorsia pidettiin vielä muutama viikko sitten varmana myyjänä, mutta voittoputki johti lopulta suunnitelmien muuttumiseen.

Tästä huolimatta siirtotakaraja onnistui tarjoilemaan muutamia mielenkiintoisia kauppoja ja useat mestaruusehdokkaat vahvistivat kokoonpanonsa syvyyttä. EP Rinkside Suomi listasi siirtotakarajan kolme selkeää voittajaa ja häviäjää. 

Voittajat

Boston Bruins

Kun joukkue onnistuu hankkimaan itselleen parhaan saatavilla olleen vuokrapelaajan ja tekee sen vielä todella edullisesti, valinta suurimpien voittajien joukkoon on itsestään selvä. Bruins maksoi Taylor Hallista sekä Curtis Lazarista Buffalo Sabresille toisen kierroksen varausvuoron sekä Anders Bjorkin. Lisäksi Sabres pidätti puolet Hallin kahdeksan miljoonan dollarin palkasta, jotta Bruins sai mahdutettua hänet palkkakattonsa alle. 

Vaikka tehopisteiden ja erityisesti tehtyjen maalien valossa Hall on ollut tällä kaudella heikohko odotuksiin nähden, ovat puheet tason romahtamisesta selvästi liioiteltuja. Kanadalaislaituri on ollut tällä kaudella viimeistelyn suhteen erittäin epäonninen. Hän on luonut henkilökohtaista maaliodottamaa lähes kymmenen maalin edestä, mutta kiekko on löytänyt tiensä verkkoon vain kahdesti.

On myös täysin selvää, että Sabresin historiallisen huonolla kaudella on iso vaikutus Hallin perustilastoihin ja pelaamiseen ylipäätään. Hallin ollessaan jäällä Sabresin laukaisuprosentti on tasaviisikoin ainoastaan 6,52, joka on hänen matalin lukema viimeisen neljän kauden ajalta. Kuitenkin Hallin ollessa jäällä tasaviisikoin Sabres on laukonut ja luonut maaliodottamaa vastustajiaan enemmän, mitä voidaan pitää kovana suorituksena Sabresin tasoisessa joukkueessa. Myös esimerkiksi Evolving-Hockeyn RAPM-mallin mukaan Hallin vaikutus on ollut tasaviisikoin hyökkäyssuuntaan erittäin positiivinen luotujen maalipaikkojen muodossa, vaikka hän ja hänen ketjukaverinsa eivät tunnu saavan kiekkoa mistään sisään. 


Onkin Bruinsilta erinomainen veto hankkia Hallin kaltainen laituri tuomaan pelinteko-osaamista ja luisteluvoimaa joukkueen kahteen ensimmäiseen ketjuun. Lisäksi kaupan kylkiäisenä tullut Lazar on varsin käyttökelpoinen puolustava syvyyshyökkääjä Bruinsin alempiin ketjuihin. Tästä paketista organisaatio joutui maksamaan ainoastaan toisen kierroksen varausvuoron ja Bjorkin, jonka lähdön vaikutuksen Lazar pystyy paikkaamaan lähes yksi yhteen. Toki Sabresin kädet olivat tilanteessa monilla tavoin sidotut, sillä Hall pystyi siirron estävän pykälän vuoksi valitsemaan seuransa, mikä luonnollisesti laski hänestä saatua hintaa.

Bruins hankki siirtotakarajalla myös puolustaja Mike Reillyn Ottawa Senatorsista vaihdossa kolmannen kierroksen varausvuoroon. Reilly on ollut jo usean kauden ajan aliarvostettu pelaaja ja Senatorsin takalinjoilla tällä kaudella pelannut uransa parasta jääkiekkoa. Hänen pitäisi paperilla olla erittäin hyvä lisä Bruinsin puolustukseen. 


Näiden hankintojen myötä Bruinsia voidaan hyvin perustein pitää eniten siirtotakarajalla vahvistuneena joukkueena. Sillä on myös hyvä syy olla ostajan roolissa niin kauan kun sen nykyinen runko on kasassa ja pelaa korkealla tasolla. Esimerkiksi The Athleticin Dom Luszczyszynin mallin mukaan Bruinsin todennäköisyydet selvitä pudotuspeleissä neljän parhaan joukkoon ovat siirtojen jälkeen Itäisen divisioonan parhaat, vaikka joukkue sijoittuukin runkosarjassa todennäköisimmin vasta divisioonan neljänneksi. Luszczyszynin malli pitää Bruinsia neljänneksi todennäköisimpänä mestarina Colorado Avalanchen, Toronto Maple Leafsin ja Tampa Bay Lightningin jälkeen.

Columbus Blue Jackets

Blue Jackets -GM Jarmo Kekäläinen ei räjäyttänyt ainakaan vielä pakkaa kauppaamalla esimerkiksi Seth JonesiaZach Werenskiä tai Patrik Lainetta. Sen sijaan Blue Jackets onnistui naaramaan edellä mainittuja nimiä matalampiarvoisista David Savardista ja Nick Folignosta yhteensä kaksi ensimmäisen kierroksen varausvuoroa ja useita myöhempien kierrosten vuoroja. 

Tätä on helppo pitää valtavana onnistumisena Blue Jacketsin näkökulmasta. Predatorsin päätös olla kauppaamatta Mattias Ekholmia varmasti vaikutti positiivisesti Savardista saatavaan hintaan, mutta tästä huolimatta ensimmäisen ja kolmannen kierroksen varausvuorojen saamista Savardista, jonka taso on laskenut selvästi hänen huippuvuosistaan, voi silti pitää loistavana suorituksena . 

Ensimmäisen ja neljännen kierroksen varausvuorojen saaminen Folignosta on vielä kovempi suoritus. Vaikka Foligno on varsin sopiva puolustava sentteri Toronto Maple Leafsin tarpeisiin, on hänen vaikutuksensa loppupeleissä melko rajallinen ja hyökkäyssuunnan tuotantoon viimeisten vuosien aikana käytännössä olematon. 

Vaikka Lightningin ja Maple Leafsin varausvuorot tulevat todennäköisesti olemaan tulevana kesänä aivan ensimmäisen kierroksen viimeisiä, Blue Jacketsilla on nyt huomattavasti parin viikon takaista paremmat lähtökohdat mahdolliseen uudelleenrakennukseen. 

Detroit Red Wings

Jos Blue Jackets onnistui maksimoimaan pelaajistaan saatavan arvon, samaa voidaan sanoa Detroit Red Wingsistä. Joukkue oli osallisena siirtotakarajan suurimmassa yksittäisessä kauppassa, jossa se lähetti Anthony Manthan Washington Capitalsiin vaihdossa Jakub VránaanRichard Pánikiin sekä ensimmäisen ja toisen kierroksen varausvuoroihin. 

Mantha on varsin laadukas kärkiketjujen laituri ja tyhjiössä erinomainen lisä Capitalsin kaltaiseen joukkueeseen, vaikka hän onkin tällä kaudella pelannut varsin keskinkertaisesti esimerkiksi edeltävään tykkikauteen verrattuna. Red Wings -GM Steve Yzerman onnistui kuitenkin naaraamaan Manthasta todella kovan hinnan. 

Vrána ei päässyt Capitalsissa missään vaiheessa pelaamaan vakituisesti isossa roolissa, vaikka jääaikaan suhteutettuna hän on ollut erittäin tehokas koko sarjan mittapuulla. Esimerkiksi viimeisen kolmen vuoden aikana Vrána on tasaviisikoin peliaikaan suhteutetuissa tehdyissä pisteissä koko NHL:ssä sijalla 18. Voi hyvin argumentoida, että Vrána on Manthaa lahjakkaampi pelaaja hyökkäyssuunnan, joskin jälkimmäisen kokonaisarvo on todennäköisesti lopulta korkeampi.


Vranan lisäksi Red Wingsiin kaupassa siirtyvä Pánik on erittäin käyttökelpoinen NHL-laituri, joka tuskin on kuitenkaan osa organisaation pitkän tähtäimen suunnitelmia. Sen sijaan ensimmäisen ja toisen kierroksen varausvuoroille Red Wingsillä on uudelleenrakentavana joukkueena iso tarve. 

Manthan lisäksi Red Wings kauppasi puolustaja Patrik Nemethin Avalancheen vaihdossa neljännen kierroksen varausvuoroon ja syvyyspuolustaja Jon Merrillin Montreal Canadiensiin vaihdossa viidennen kierroksen varausvuoroon ja AHL-hyökkääjä Hayden Verbeekiin. Lisäksi Red Wings oli osana Blue Jacketsin ja Lightningin Savard-kauppaa pidättämällä osan hänen palkastaan vaihdossa neljännen kierroksen varausvuoroon hyödyntäen joukkueen palkkakattotilaa.

Yzermanilla on nyt hallussaan tulevan kesän varaustilaisuuteen viisi varausvuoroa kahdelle ensimmäiselle kierroksella ja yhteensä 12 vuoroa koko tilaisuutta varten. Toki ratkaisevaa on, kuinka hyvin joukkue onnistuu vuorot käyttämään, mutta erityisesti myöhemmillä kierroksilla useampi arpalippu lisää aina todennäköisyyksiä onnistua.

Häviäjät

Nashville Predators

Kuten aiemmin mainittiin, Predatorsin lähtökohdat siirtotakarajalle muuttuivat merkittävästi edeltävien viikkojen aikana. Vielä vähän aikaa sitten näytti siltä, että ainakin Ekholm ja Mikael Granlund kaupataan hyvin todennäköisesti, mutta Predatorsin pudotuspelisaumat ovat nousseet mallista riippuen noin viidestä prosentista noin 50 prosenttiin viimeisen kuukauden aikana. 

Predators päätyikin lopulta olemaan ostajan roolissa, kun se hankki siirtotakarajan ainoassa kaupassaan puolustaja Erik Gudbransonin Senatorsista vaihdossa AHL-puolustaja Brandon Fortunatoon ja seitsemännen kierroksen varausvuoroon.

Predatorsin Gudbransonista maksama hinta ei päätä huimannut, mutta niin ei huimaa itse pelaajakaan. Gudbranson on jo usean kauden ajan ollut todella heikkotasoinen puolustaja, jonka ollessa jäällä hänen joukkueensa on useimmiten ongelmissa. Kaikkien vaihtoehtojen ollessa terveinä ei Gudbransonilla pitäisi olla mitään asiaa pelaavaan kokoonpanoon Predatorsissa.


On hyvin mahdollista, että olematta myymättä vielä tässä vaiheessa Predators ainoastaan pitkittää vääjäämätöntä. Joukkueen puolustus on edelleen varsin laadukas, mutta heikentynyt selvästi huippuvuosista. Myös Juuse Saros on ollut tällä kaudella erittäin hyvä, mutta ongelma on nykyinen hyökkäysmateriaali, josta puuttuvat niin tähtiyksilöt kuin laadukkaat alempien ketjujen pelaajat. 

Vancouver Canucks

Canucksin siirtotakarajan merkittävimmässä kaupassa joukkue lähetti hyökkääjä Adam Gaudetten Chicago Blackhawksiin vaihdossa hyökkääjä Matthew Highmoreen. Kauppa ei sinänsä ole kovin merkittävä, mutta se on hyvä esimerkki heikosta ajoituksesta pelaajan myymisen suhteen. 

Kuluva kausi on tulokassopimuksensa viimeistä vuotta pelaavan Gaudetten NHL-uran selkeästi heikoin ja 33 ottelussa on syntynyt vain seitsemän tehopistettä, kun vielä viime kaudella hän viimeisteli 59 otteluun 33 pistettä.

Edistyneiden tilastojen valossa Gaudetten vaikutus joukkueensa pelaamiseen on ollut heikko, mutta tämä piti paikkansa jo viime kaudella, vaikka tehopisteitä tulikin selvästi korkeammalla tahdilla. Tällä hetkellä näyttääkin, että Canucks myi Gaudetten, kun hänen arvonsa on muiden joukkueiden silmissä alempana kuin kertaakaan tämän lyhyellä NHL-urallaan. Blackhawksista vaihdossa tullut Highmore on vaeltanut useamman kauden NHL:n ja AHL:n välimaastossa. Vielä viime kaudella ja todennäköisesti myös tulevaisuudessa Canucks olisi saanut Gaudettesta huomattavasti paremman hinnan. 

Canucksin siirtotakarajan kaksi muuta kauppa olivat vielä merkityksettömämmät. Joukkue siirsi syvyyspuolustaja Jordie Bennin Winnipeg Jetsiin vaihdossa kuudennen kierroksen varausvuoroon, ja lisäksi hankki neljännen kierroksen varausvuorolla kaksi NHL-ottelua tällä kaudella pelanneen Madison Boweyn ja viidennen kierroksen varausvuoron. Jälkimmäisen kaupan takana on todennäköisesti sen merkitys tulevaan laajennusvaraustilaisuuteen kasvaneen pelivaran muodossa.

Carolina Hurricanes

Carolina Hurricanesin siirtotakaraja oli varsin hiljainen. GM Don Waddellin ainoa peliliike oli suomalaispuolustaja Jani Hakanpään ja kuudennen kierroksen varausvuoron hankkiminen Anaheim Ducksista vaihdossa puolustaja Haydn Fleuryyn. Fleury on ollut erityisesti tällä kaudella melko heikko eikä ole missään vaiheessa NHL-uraansa pystynyt vastaamaan korkean varausnumeronsa asettamiin odotuksiin. 

Hakanpää on puolestaan kirjauttanut selvästi heikommassa joukkueessa ja melko isossa roolissa varsin hyviä lukemia puolustussuuntaan, joskin hyökkäyssuuntaan hänellä ei ole käytännössä mitään annettavaa NHL-tasolla. Kun tähän lisätään vielä ylimääräinen varausvuoro Hurricanesille, voidaan kauppaa pitää heidän kannaltaan varsin ymmärrettävänä. 

Varsinaisesti muutoksentekevästä pelaajasta Hakanpään kohdalla ei puhuta, kun taas Keskisen divisioonan pahimmat kilpakumppanit Lightning ja Florida Panthers vahvistuivat siirtotakarajalla selkeästi loppukaudeksi. Hurricanesin menestysikkuna on vahvasti auki juuri nyt ja heillä olisi ollut pelivaraa toteuttaa isompiakin hankintoja. Toisaalta on myös arvostettava organisaation pitkäjänteistä suhtautumista samalla kun monet muut maksoivat kovaa hintaa alempien ketjujen pelaajista. 

Tämä artikkeli kertoo:
NHL Boston Bruins Columbus Blue Jackets Detroit Red Wings Detroit Red Wings Nashville Predators Pittsburgh Penguins Vancouver Canucks Vancouver Canucks NHL Jordie Benn Anders Bjork Madison Bowey Haydn Fleury Nick Foligno Adam Gaudette Erik Gudbranson Jani Hakanpää Taylor Hall Matthew Highmore Curtis Lazar Anthony Mantha Richard Pánik Mike Reilly David Savard Jakub Vrána Jarmo Kekäläinen Don Waddell Steve Yzerman
Scoring Leaders