U18 MM 2021

U18 MM-ennakko: Kanada saa jälleen jalkeille tähtivoimaisen nipun, jolle mestaruus on ainoa tyydyttävä lopputulos

Alle 18-vuotiaiden MM-kisoilla on aina jonkin verran merkitystä sitä seuraavan varaustilaisuuden suhteen. Useiden alan toimijoiden mielestä niille annettava painoarvo on joskus jopa liian suuri.

OHL-kauden peruunnuttua ja WHL-kauden vasta alettua, tämän vuoden turnauksen arvo on kuitenkin noussut raketin lailla. Jotkin Kanadan joukkueen pelaajat pelaavat tässä turnauksessa kauden ensimmäiset ottelunsa ja vielä useammat kauden ensimmäiset ottelunsa Pohjois-Amerikassa.

Uniikkien olosuhteiden vuoksi Kanadan joukkue on hieman erinäköinen aiempiin verrattuna. QMJHL-kauden ollessa käynnissä ja pudotuspelien kolkuttaessa ovella yhtään pelaajaa kyseisestä sarjasta ei valittu tämän vuoden kisoihin. 

Tästä huolimatta Kanadalla ei ole pulaa lahjakkaista pelaajista. Jokainen joukkueen pelaajista voidaan tulla varaamaan jossain vaiheessa NHL:ään. Joukkueesta löytyy kolme potentiaalista top 10 -varausta ensi kesälle ja kirsikkana kakun päällä kaksi CHL:n uusinta poikkeusluvan (exceptional status) saanutta pelaajaa: Shane Wright ja Connor Bedard.

Kaksi alunperin joukkueeseen nimettyä pelaajaa eivät pysty osallistumaan turnaukseen. Carson Lambosin kisat jäävät väliin loukkaantumisen vuoksi ja Cole Sillinger ei pysty osallistumaan koronavirusprotokollan vuoksi


Hyökkääjät:

Chase Stillman, KH, Sudbury Wolves - OHL

Hyvän OHL-tulokaskauden jälkeen Stillman päätti siirtyä syksyksi pelaamaan Tanskaan. Hän teki siellä yhdeksässä ottelussa paljon pisteitä, muttei juuri näyttänyt kehittymisen merkkejä viime kaudesta. Stillmanin laukaus- ja syöttötaidot näyttävät paikoitellen NHL-tasoisilta ja lisäämällä pieniä yksityiskohtia peliinsä hän pääsisi hyödyntämään niitä paremmin. Stillman pelasi edellisen ottelunsa joulukuun alussa. Hän tuskin on tähtipelaaja tässä joukkueessa, vaan enemmän hyödyllinen lisä alempiin ketjuihin.

Brennan Othmann, VLH, Flint Firebirds - OHL

Taitoa täynnä olevassa joukkueessa Othmann erottuu energiapelaajana, jonka voi sijoittaa huoletta mihin tahansa ketjuun. Hän on taitava kiekonsuojaaja, estäen vastustajan puolustajia sijoittumasta uudelleen ja hankkiutuen sitten kiekon kanssa keskustaan. Othmannilta löytyy kuitenkin myös yksilötaitoa. Hän on nopeatempoinen hyökkääjä ja varustettu tarkalla ja nopealla laukauksella sekä monipuolisilla kiekonkuljetusvalinnoilla. Othmann tulee olemaan joukkueelleen tärkeä pelaaja, pelasi hän sitten ykkös- tai nelosketjussa.

Brett Harrison, VLH, Oshawa Generals - OHL

Othmannin tavoin Harisson tuo Kanadan joukkueeseen monipuolista osaamista. Hän on fyysinen ja aktiivinen ykkössektorilla, taistellen puolustajien kanssa irtokiekoista. Hänen vahvuutensa ovat enemmän syvällä hyökkäysalueella kuin suorahyökkäyspelaamisessa. Historiallisesti Harrisonin luistelu on ollut hänen suurin heikkoutensa ja nämä kisat tulevat olemaan erinomainen tilaisuus nähdä, onko tuolla sektorilla tapahtunut kehitystä.

Francesco Pinelli, KH, Kitchener Rangers - OHL

Pinelli saattaa olla se yksittäinen pelaaja, joka voi hyötyä näistä kisoista kaikista eniten. OHL-kauden ollessa vaarassa Pinelli suuntasi pelaamaan Sloveniaan HDD Jesenicen riveihin, jossa hänen otteensa eivät olleet kovin vakuuttavia. Hänen ongelmansa luistelun ja pelinopeuden suhteen olivat huomattavia, mutta samalla hänen lahjakkuudestaan ei ole silti kahta sanaa. Pinelli on juonikas pelintekijä, joka pystyy luomaan syöttölinjoja ja sujauttamaan kiekon ketjukaverilleen pienimmistäkin aukoista. Vahva turnaus tekisi Pinellin varausosakkeille todella hyvää. 

Danny Zhilkin, KH/VLH, Guelph Storm - OHL

Lyötyään aikanaan läpi alle 17-vuotiaiden World Hockey Challengessa, räjähtävä ja kovaa laukova Zhilkin on valmis nostamaan itsensä kesän 2022 varaustilaisuuden kärkinimien joukkoon. Laukaus ei ole hänen ainoa vahvuus, vaan Zhilkin väläyttelee myös NHL-tason syöttötaitoa. Hän tuskin pelaa tässä turnauksessa kovin suuressa roolissa, mutta pystynee olemaan tehokas syvyyspelaaja. 

Logan Stankoven, KH, Kamloops Blazers - OHL

Stankoven tulee turnaukseen tulikuumana tehtyään viimeiseen kuuteen WHL-otteluun seitsemän maalia. Hänen laukauksensa vapaana tai paineistettuna on yksi tulevan kesän varaustilaisuuden parhaista yksittäisistä ominaisuuksista. Stankovenin kauden kohokohta on kuitenkin ollut hänen pelintekeminen. Hänen itseluottamuksensa kyseisellä osa-alueella on kasvanut ja hän pystyy nyt löytämään ketjukavereitaan ykkössektorista säännöllisesti. Kun tähän lisätään jatkuva liike ja ahkera puolustuspelaaminen, on kasassa kiinnostusta herättävä paketti. Jos hän pysyy kuumana tulevan turnauksen ajan, ensi kesän varaustilaisuuden ensimmäinen kierros näyttää jälleen pykälän mielenkiintoisemmalta.

Conner Roulette, VLH, Seattle Thunderbirds - WHL

Roulette on löytänyt tapoja loistaa Seattlen fyysisyyteen ja päätykiekkojen heittämiseen perustuvassa pelitavassa. Luistelu on hänen heikoin osa-alueensa, mutta kiekkokontrollinsa ja pelintekotaitonsa turvin hän pystyy löytämään vapaina olevia ketjukavereitaan ja liikkumaan sitten itse tyhjään tilaan saadakseen kiekon takaisin. Hänen maalintekotaito on puhkemassa kukkaan, mistä kertovat lisääntynyt luottamus laukaukseen ja parempi ajoittaminen maalinedustalla. Rouletten kiekolliset kyvyt voivat loistaa entistä enemmän Kanadan hyökkäysorientoituneessa pelitavassa. 

Shane Wright, KH, Kingston Frontenacs - OHL

Wright on toinen Kanadan joukkueen erityisluvan saaneista pelaajista. Hänen erinomaisuutensa syntyy pienistä yksityiskohdista, jotka hän taitaa jo nyt paremmin kuin 99 prosenttia NHL-pelaajista. Wright heittää kiekon päätyyn hyvin harvoin, vaan ketjuttaa hallittuja siniviivan ylityksiä ja maalipaikkoja yhteen paremmin kuin yksikään toinen pelaaja tässä joukkueessa. Kun tähän lisätään dynaaminen pelintekotaito ja tarkka-ampujan laukaus, Wrightin pysäyttäminen on käytännössä lähes mahdotonta. Hän tukee vahvasti ketjukavereitaan ja on aina sijoittunut saadakseen kiekon takaisin. Hän tulee olemaan tässä joukkueessa kahden ensimmäisen ketjun sentteri ja hyvin todennäköisesti yksi turnauksen eniten pisteitä tekevistä pelaajista. 

Connor Bedard, KH, Regina Pats - WHL

Bedard, joka Wrightin tavoin pääsi erityisluvan turvin pelaamaan CHL:ssä vuoden muita aiemmin, on varauskelpoinen vasta kesällä 2023. Hänen kautensa alkoi kohtuullisesti Ruotsissa, josta ammennetulla kokemuksella hän aloitti ensimmäisen WHL-kautensa uskomattomalla tavalla. Bedardilla on 15 ensimmäiseen otteluun kasassa yhteensä 28 pistettä ja hän on yleensä näyttänyt kaukalon parhaalta pelaajalta divisioonassa, joka on täynnä nykyisiä ja tulevia NHL-varauksia. Jos Bedardin pitää yllä WHL-alkukaudella nähdyn tasonsa, hän tulee loistamaan. Hän on se pelaaja, jota tässä turnauksessa kannattaa seurata.  

Wyatt Johnston, KH, Windsor Spitfires - OHL

Turnauksen alkaessa Johnstonin edellisestä ottelusta on ehtinyt kulua jo 14 kuukautta, mistä on luonnollisesti hänelle haittaa. Mutta jos joku pelaaja pystyy päihittämään tuon haasteen ja nostamaan itsensä jälleen ikäluokkansa kärkilupauksiin, hän on Johnston. Hänen pelityylinsä on täynnä yksityiskohtia: kiekollisen pelaajan tukeminen, käyttösyöttöjen hyödyntäminen, oikein ajoitetut liikkeet vapaaseen tilaan. Hän on jo nyt selvästi keskivertoa parempi puolustussuunnan pelaaja OHL:ssä, riistäen ja poimien irtokiekkoja. Onnistumalla kisoissa Johnston saattaa lisätä nimensä keskusteluun mahdollisesta ensimmäisen kierroksen varauksesta. 

Ryan Winterton, OLH, Hamilton Bulldogs - OHL

Kun monet muut pelaajat löysivät väliaikaisia koteja Euroopasta, Winterton ei ole pelannut tällä kaudella vielä yhtään ottelua. Hänellä on laukojan mentaliteetti, mutta epäluotettava laukaisutekniikka ja syöttötaito rajoittivat hänen tehokkuuttaan OHL-tulokaskaudella. Wintertonin kohdalla kannattaa seurata hänen kiekonriistokykyään takakarvatessa. Hän on todennäköisesti syvyyspelaaja tässä joukkueessa, mutta tullaan todennäköisesti varamaan ensi kesänä. 

Dylan Guenther, OLH, Edmonton Oil Kings - WHL

Guenther saattaa olla ensi kesän varaustilaisuuden lupaavin kanadalaishyökkääjä ja todennäköisesti yksi tämän turnauksen parhaista yksilöistä. Hän on kerännyt keskimäärin maalin ja syöttöpisteen ottelua kohti 12 ensimmäisessä WHL-ottelussaan tällä kaudella. Toki Guenther pelaa yhdessä varsin heikossa divisioonassa, mutta hän on kehittynyt selvästi luistelijana, pelintekijänä ja myös puolustuspäässä. Guentherin räjähtävästä laukauksesta tekee entistä paremman hänen huippuluokan ajoituksensa kiekottomana ja vaistot maalinedustalla. 

Mason McTavish, VLH, Peterborough Petes - OHL

McTavish on Guentherin rinnalla keskustelussa Kanadan parhaasta hyökkääjälupauksesta ensi kesän varaustilaisuuteen. Guentherin tavoin McTavish on parhaimmillaan tilan löytämisessä. Hänen vaistonsa yhdistettynä laadukkaaseen laukaukseen tulevat mahdollistamaan maalinteon millä tasolla tahansa. McTavishin syöttötaitoa ei kuitenkaan kannata aliarvioida. Hän siirtelee kiekkoa tehokkaasti, löytäen ketjukavereitaan maalintekosektoreilta yhden kosketuksen syötöillä. McTavish on näyttänyt tällä kaudella kehittyneeltä pelaajalta jokaisella osa-alueella. Hän tulee taistelemaan turnauksen tehokkaimman pelaajan tittelistä.

Puolustajat:

Nolan Allan, P, Prince Albert Raiders - WHL

Älä kiinnitä huomiota Allanin niukkoihin pistemääriin; hän on tehokas pelaaja. Hän tukahduttaa tilanteita ja liikuttaa sitten kiekon ylöspäin. Hän on vaihteleva suunnanmuutospelaamisessa ja valitsee liian usein turvallisen vaihtoehdon, mutta on myös väläytellyt kykyä ohittaa kärkikarvaajat havaitessaan siihen mahdollisuuden. Allan on taitavampi verrattuna siihen, mitä hän on näyttänyt toistaiseksi. Kenties näissä kisoissa hänen kykynsä alkavat loistaa paremmin.

Olen Zellweger, P, Everett Silvertips - WHL

Kohtuullisen tulokaskauden jälkeen Zellweger on vakiinnuttanut roolinsa ykkösparin puolustajana tällä kaudella. Liikkuvuus on hänen suurin vahvuutensa. Zellweger hyödyntää räjähtävyyttään tukahduttaakseen vastustajan hyökkäykset jo keskialueella, liittyäkseen mukaan suoriin hyökkäyksiin ja aktivoituakseen siniviivalta hyökkäysalueella. Hänen kiekkolliset taitonsa kehittyvät jatkuvasti ja ne tekevät hänestä erittäin potentiaalisen vaihtoehdon ensi kesän varaustilaisuuden kahdelle ensimmäiselle kierrokselle. Zellweger ei ole yhtä nimekäs kuin monet muut puolustajat Kanadan ryhmässä, mutta älä ylläty, mikäli hän tulee pelaaman jättimäisiä minuutteja tässä turnauksessa.

Corson Ceulemans, P, Brooks Bandits - AJHL

Mielipiteitä jakavana pelaajana Ceulemansilla on erinomainen mahdollisuus todistaa osaamisensa tässä turnauksessa. Ceulemansin suurin yksittäinen vahvuus on hänen laukauksensa ja kyky liikkua siniviivalta käyttääkseen sitä. Hän väläyttelee kykyä puolustaa fyysisesti vastustajan suoria hyökkäyksiä. Ceulemansin ratkaisut ovat paikoitellen kyseenalaisia, vaikka hän pelaa varsin heikkotasoisessa sarjassa, mutta kenties se mitä hän tarvitsee on kovempitasoisia otteluita. 

Brandt Clarke, P, Barrie Colts - OHL

Ensi kesän varaustilaisuuden kannalta Clarke on kenties Kanadan ryhmän mielenkiintoisin seurattava. Hän on jo pitkään ollut ikäluokkansa kärkipelaajia kiitos ykkösketjun hyökkääjän veroisten taito-ominaisuuksiensa. Jos hänellä on mahdollisuus nousta tukemaan hyökkäystä, hän käyttää sen. Jos mahdollisuutta ei ole, hän luo sen itse. Clarke ei ikinä jähmety siniviivalle. Hänen puolustusalueen pelaaminen näytti erittäin hyvältä Slovakiassa ja hän pystyi katkomaan runsaasti haastavia tilanteita. Tähdistöluokan turnaus tulee auttamaan häntä vahvistamaan asemansa haastajana ensi kesän varaustilaisuuden ykkösvarauksesta. Clarke on ilman muuta Kanadan joukkueen ykköspuolustaja.

Ethan Del Mastro, P, Mississauga Steelheads - OHL

Älä anna tehopisteisiin perustuvien ennakko-oletusten hämätä; Del Mastro on laadukas pelaaja. Kun hän ei ole itse kuljettamassa kiekkoa hyökkäyksen kärkenä, hän aktivoituu takamieheksi. Hän väläyttelee kykyä manipuloida puolustajia aloittaessaan suoraa hyökkäystä tai kun hän hakee syöttöä ketjukaverilleen hyökkäysalueella. Hän on fyysinen mutta passiivinen keskialueella ja puolestaan yliaggressiivinen yrittäessään kuroa umpeen eroa vastustajaan. Del Mastro tulee olemaan projekti hänet varaavalle joukkueelle eikä hän ole pelannut viime kauden jälkeen. Tuleva turnaus tarjoaa mahdollisuuden tehdä havaintoja mahdollisista muutoksista hänen pelaamisessaan.

Guillaume Richard, P, Tri-City Storm - USHL

Mikäli katsot ottelua kasuaalisti, Richard tuskin hyppää silmillesi. Mutta mikäli kiinnität tarkempaa huomiota, häneen on mahdotonta olla kiinnittämättä huomiota. Hän puolustaa erinomaisesti pitkiä päätypelejä sekä maalinedustaa ja katkoo tilanteita b-pisteiden kaarella. Richardin pelaamisen keskiössä ovat yksittäisten ominaisuuksien sijaan pienet yksityiskohdat. Hän ottaa kiekkoja haltuun vauhdissa, ei paljasta syöttösuuntaa katsellaan ja liikuttaa kiekkoa nopeasti. Richard tullaan todennäköisesti varaamaan kesäkuussa.

Denton Mateychuk, P, Moose Jaw Warriors - WHL

WHL:n 2004-syntyneistä puolustajista Mateychuk on ollut tehokkain tällä kaudella. Heti ensimmäisten viikkojen jälkeen hän vakiinnutti asemansa ykkösparin puolustajana omassa joukkueessaan. Hän on aina mukana tilanteissa ja kun hän saa kiekon, harvat puolustajat saavat yhtä paljon asioita tapahtumaan. Hän on itsevarma ja aggressiivinen myös puolustajana. Hän on kärkilupaus kesän 2022 varaustilaisuuteen.

Jack Matier, P, Ottawa 67s - OHL

Matierin tilanne muistuttaa paljolti Del Mastroa. He ovat molemmat vielä raakoja lupauksia eivätkä ole pelanneet tällä kaudella ottelun ottelua. Matier on liikkuva ja joskus myös räjähtävä sekä ovela. Hänen kiekolliset taitonsa tulevat ja menevät, mutta hän pyrkii lähes aina kontrolloituihin ratkaisuihin liikuttaessaan kiekkoa. Jos hän on kehittynyt pelaamattomuudestaan huolimatta, hänen osakkeensa voivat lähteä selkeään nousuun. 

Maalivahdit:

Thomas Milic, MV, Seattle Thunderbirds - WHL

Milic pelasi varsin pienessä sarjassa viime kaudella eikä ollut juuri oman tutkani alla. Visiitti Thunderbirdsin maalilla ja otteet alle 17-vuotiaiden World Hockey Challengessa toivat hänelle huomiota, ja nyt hän on Thunderbirdsin ykkösmaalivahti. Milicin torjuntaprosentti on tällä kaudella WHL:n Yhdysvaltojen divisioonan toiseksi paras.

Benjamin Gaudreau, MV, Sarnia Sting - OHL

Sting oli joukkueena surkea puolustamaan viime kaudella, mutta Gaudreau pelasi siitä huolimatta loistavasti joukkueen maalilla. CV:nsä puolesta hänen pitäisi olla tämän joukkueen aloittava maalivahti. Ongelmana on kuitenkin, ettei hän ole vielä pelannut yhtään ottelua tällä kaudella, toisin kuin Kanadan kaksi muuta vaihtoehtoa. Gaudreau on varauskelpoinen ensi kesänä.

Tyler Brennan, MV, Prince George Cougards - WHL

Vietettyään kauden Taylor Gauthierin takana joukkueensa kakkosvahtina, Brennan näyttää olevan valmis ottamaan ykkösvahdin viitan itselleen. Ongelmana on kuitenkin, että Gauthier on edelleen joukkueessa. Brennan on neljässä pelaamassaan ottelussa ollut Gauthieria parempi, mikä on hyvä merkki tulevaa ajatellen. En kuitenkaan usko, että hän on tämän joukkueen aloittava maalivahti. Brennan on varauskelpoinen kesällä 2022. 

Alkuperäisen englanninkielisen artikkelin voit lukea tästä.

Tämä artikkeli kertoo:
U18 MM 2021 Canada U18 Canada U18 (all) WHL OHL QMJHL WJC-18 Nolan Allan Connor Bedard Tyler Brennan Corson Ceulemans Brandt Clarke Ethan Del Mastro Benjamin Gaudreau Dylan Guenther Brett Harrison Wyatt Johnston Denton Mateychuk Jack Matier Mason McTavish Thomas Milic Brennan Othmann Francesco Pinelli Guillaume Richard Conner Roulette Logan Stankoven Chase Stillman Ryan Winterton Shane Wright Olen Zellweger Danny Zhilkin
Scoring Leaders