IIHF
U18 MM 2021

U18 MM: Datahavaintoja Suomen avausotteluista: "Kaksikko on suoraan vastannut yli puolesta Suomen tasaviisikoin luomasta maaliodottamasta"

Suomen alle 18-vuotiaiden MM-taival alkoi kahdella voitolla, kun joukkue kaatoi avausottelussaan Venäjän lukemin 4–3 ja heti seuraavana päivänä Tšekin numeroin 5–6. Kaikista helpoimmalla tavalla voitot eivät tulleet, vaan molemmissa otteluissa Suomelta tarvittiin runsaasti loppuhetkien venymiskykyä.

Venäjää vastaan Pikkuleijonat nousivat kahden maalin tappioasemasta tasoihin kolmen viimeisen minuutin aikana ja ottivat voiton voittomaalikilpailun kautta. Myös Tšekkiä vastaan Suomi nousi kahden maalin matkalta tasoihin ottelun viimeisen kymmenen minuutin aikana. Tällä kertaa myös ratkaisu saatiin varsinaisella peliajalla, kun Samu Tuomaalan rannelaukaus löysi tiensä verkon perukoille vain 19 sekuntia ennen ottelun loppua. On lopputurnauksen kannalta varsin hyvä merkki, että kytkinhetkillä Suomi on ollut parhaimmillaan, joskin helpommalla pääsisi pelaamalla ehjät 60 minuuttia. 

Tässä artikkelissa käyn läpi käsin kerättyyn dataan perustuvia havaintoja Suomen pelaajista ensimmäisen kahden ottelun osalta. Kaikki artikkelissa käytetyt tilastot ovat kerätty tasaviisikoin minun ja EliteProspectsin Pohjois-Amerikan pelaajatarkkailun johtaja Mitch Brownin toimesta. On myös muistettava, että kahden ottelun jälkeen ei vielä voi tehdä pitkälle meneviä johtopäätöksiä ja lukemissa on mukana runsaasti varianssia. 


• Kahden ensimmäisen ottelun aikana luodussa piste-odottamassa erottuu Suomen joukkuesta viisi nimeä: Samu Salminen ja Sami Päivärinta ovat selkeä kärkikaksikko, jonka takana tulevat Brad LambertJoakim Kemell ja Ville Koivunen. Näiden viiden pelaajan jälkeen tulee selkeä pudotus. Viidentenä oleva Koivunen on luonut pisteodottamaa lähes 0,7 pisteen edestä, kun kuudentena olevan Jimi Suomen vastaava lukema on noin 0,3. 


Esimerkiksi Suomen sisäistä pistepörssiä tällä hetkellä johtava Tuomaala on luonut tasaviisikoin pisteodottamaa vain vähän yli 0,2 pisteen edestä. Tuomaalan neljästä tehopisteestä kolme onkin tullut ylivoimalla. Salmisen ja Päivärinnan ykköspisteodottamasta valtaosa on henkilökohtaista maaliodottamaa, kun taas Lambertin ykköspisteodottama koostuu lähes pelkästään ykkössyöttöodottamasta. Sama pätee myös Kemelliin.

• Suomen hyökkäysketjut ovat eläneet vahvasti ensimmäisten otteluiden aikana, mutta puolustajaparit ovat pysyneet samoina, mikä näkyy monissa tilastoissa. Ensimmäisissä otteluissa parhaiten paineistetuissa kontrolloiduissa puolustussiniviivan ylityksissä on onnistunut melko selkeällä erotuksella Aleksi Malisen ja Kasper Kulonummen muodostama puolustajapari. Toiseksi parhaiten näissä on suoriutunut Viljami Juusolan ja Aleksi Heimosalmen pari, kun taas Suomen ja Topias Vilénin parilla on ollut eniten vaikeuksia kuljettaa tai syöttää kiekko hallitusti ulos paineen alla. Seitsemäntenä puolustajana kohtuullisesti vaihtoja saanut Tomi Leppänen on tässä tilastossa heikoin. Kun taas tarkastellaan, ketkä puolustajat ovat käyttäneet ylityksissään eniten keskikaistaa, Malinen nousee jälleen esiin. Lähes puolet Malisen paineistetuista puolustussiniviivan ylityksistä on suuntautunut keskikaistalle. Hauskana kontrastina hänen pakkiparinsa Kulonummi on käyttänyt ylityksissään pelkästään ulkokaistoja. 


• Kun katsotaan kontrolloituja hyökkäyssiniviivan ylityksiä hyökkääjien osalta, esiin nousevat erityisesti Lambert, Salminen, Kemell, Päivärinta ja Verner Miettinen. Myös avausottelussa loukkaantuneen Oliver Kapasen tilalle kokoonpanoon Tšekki-otteluun nostettu Juho Järvelä oli pelaamassaan ottelussa varsin tehokas kontrolloitujen hyökkäyssinisen ylitysten osalta. Huomioitavaa on, että Lambertin ylityksistä noin 45 prosenttia tapahtuivat keskikaistan kautta.


Puolustajista esiin nousee jälleen Malinen, joka johtaa kolmen kisapäivän jälkeen kaikkia turnauksen puolustajia kontrolloiduissa hyökkäyssiniviivan ylityksissä. Suomalaispuolustajista myös Leppänen ja Heimosalmi ovat kahden ottelun jälkeen luoneet jääaikaan suhteutettuna kontrolloituja hyökkäyssinisen ylityksiä keskimääräistä puolustajaa enemmän.

• Kun tarkastellaan, ketkä pelaajat ovat toistaiseksi vastuussa suurimmasta osasta joukkueidensa kokonaismaaliodottamasta, Pikkuleijonien Salminen ja Päivärinta löytyvät sijoilta kaksi ja kolme. Kaksikko on suoraan vastannut (luotu maaliodottama ja ykkössyöttöodottama) yli puolesta Suomen tasaviisikoin luomasta maaliodottamasta. Tällä hetkellä koko turnauksen kärjestä löytyy Latvian Anri Ravinskis, joka on yksin ollut vastuussa yli kolmanneksesta Latvian luomasta maaliodottamasta. 


Myös Lambert ja Kemell mahtuvat tällä listalla varsin korkealle. Nämä neljä suomalaispelaajaa ovat vastuussa peräti yli 92 prosentista Suomen tasaviisikoin luomasta maaliodottamasta. Turnauksen edetessä nämä lukemat tulevat hyvin todennäköisesti putoamaan, mutta samalla tämä kertoo siitä, että Suomen tasaviisikoin luomat laadukkaat maalipaikat ovat olleet muutaman pelaajan varassa, eikä onnistumisia ole vielä saatu laajalta rintamalta.

Tämä artikkeli kertoo:
U18 MM 2021 Finland U18 Finland U18 (all) Finland U18 WJC-18
Scoring Leaders