Ints Kalnins - Reuters
MM 2021

Rutiinivoitto Italiaa vastaan nosti esiin uusia onnistujia pelin intensiteetin jäädessä kuitenkin matalaksi – "Valmennustiimin tekemät ketjumuutokset alkavat näyttämään hyvältä"

Leijonat kohtasi torstai-iltana koronan kurittaman Italian, jolla ei ollut yhtään pistettä kerättynä alkusarjassa ennen tai jälkeen Suomi-ottelun. 

Leijonien kannalta positiivista oli, että jälleen kaksi pelaajaa - Arttu Ruotsalainen ja Tony Sund - tekivät MM-uriensa avausmaalit. Sund nautiskeli kerralla kaksi maalia ja pääsi pokkaamaan ottelun parhaan pelaajan palkinnon.

Isossa kuvassa Leijonien valmennustiimin tekemät ketjumuutokset alkavat näyttämään hyvältä. Elintärkeää on, että Ruotsalaisen, Niko Ojamäen ja Anton Lundellin muodostama koostumus näytti löytävän toisensa kentällä paremmin ja he saivat käännettyä toisteisemmin peliä hyökkäysalueelle ja pystyivät pelaamaan pidempiä päätypelejä.

Leijonilla on siis tällä hetkellä kolme selvästi toimivaa ketjukoostumusta. Nelosketju hakee edelleen hieman muotoaan pystyäkseen luomaan hyökkäyspeliä säännöllisesti. Toki se tekee tällä hetkellä minimityönsä eikä anna paikkoja omiin.


Yksittäisistä pelaajista on nostettava esiin myös 20-vuotias puolustaja Kim Nousiainen. KalPan paidassa tällä kaudella 54 otteluun 27 tehopistettä tehnyt Nousiainen pelaa kaukalossa ennakkoluulottomasti. Erinomainen luistelija on kiekollisesti varma ja pystyy tukemaan Suomen hyökkäyspelaamista oikea-aikaisilla nousuillaan.

Italia-ottelu oli Suomelle ajoittain myös vaikea. Kiekollisesti Italia ei tehnyt ihmeitä, mutta se loi kaksivaiheisella karvauspelillään Suomelle vaikeuksia. Se paineisti oikea-aikaisesti kahdella pelaajalla ja Suomi päätyi usein joko pakottamaan peliä painollisen laidan kautta tai avaamaan pitkällä syötöllä painottomalle puolelle, mikä päätyi usein kiekonmenetykseen. Etenkin ottelun alussa Leijonien pelaajille sattui harhasyöttöjä ja kiekko poltteli lavassa.

Monessa tilanteessa suomalaisten tarjonnat olivat vieläpä sellaiset, että edellytyksiä lyhytsyöttöpeliin ja rintamahyökkäyksiin ei ollut. Toinen jalka tuntui olevan hyökkääjillä liian herkästi hyökkäyssuuntaan. Oli se tarkoituksellista tai ei, joka tapauksessa nopean pelin avaamisen toteutus ontui sen vuoksi.

Hieman yllättäen Leijonat ei toisessa erässä kääntänyt peliä yhtä vahvasti pystyyn kuin aiemmin on totuttu. Toisaalta 26 kappaletta trapia pelannut Italia vetäytyi todella herkästi puolustusasemiin, eikä Suomi tämänkään vuoksi saanut luotua suorahyökkäysuhkaa haluamissaan määrissä. 

Tietty kiekollisen pelin jouhevuuden puuttuminen vähäisen kaksinkamppailupelaamisen lisäksi aiheutti sen, että ottelun tunnetaso ei ollut erityisen korkea ja Suomen pelaaminen meni monelta osalta vain rutiinisuorittamiseksi. Tämä saattoi olla osasyy siihen, miksi Suomen hyökkäysalueen hyökkäyspelaaminen meni herkästi hieman staattiseksi ja peli pyöri jälleen pitkälti laidoilla.

Suomen päätypelisapluuna on jokaiselle pelaajalle selvä. Turnauksen tärkeimpiä pelejä ajatellen olisi kuitenkin suotavaa, että Leijonat kykenisi haastamaan vahvemmin kohti maalia ja luomaan enemmän murtavia syöttöjä.

Pientä yllätyksellisyyttä voisi hakea esimerkiksi hetkittäisistä vahvemmista vastaliikkeistä ja puolustajien nousuista, jotta vastustajan viisikko joutuisi reagoimaan isommilla liikkeillä ja syntyisi välejä, mihin kiekkoa voisi pelata. On toki selvää, että määräänsä enempää Jalonen ei tule joukkueen pelaamista muuttamaan, sillä Suomi luo yhä riittävän määrän maalipaikkoja ja toisaalta pitää ne minimissä toiseen suuntaan.

Erikoistilanteet ovat Jalosen yhtälössä tärkeässä osassa ja Leijonien ykkösylivoima onnistuikin luomaan ylivoimamaalin. Pakkopeli pyöri vahvasti takakolmion kautta, kun Petri Kontiola ja Jere Innala halkoivat vastustajan neliötä ja aina välillä kiekkoa käytettiin viivassa puolustaja Sundilla. Sundin ylivoimamaalissa Lundell ja Iiro Pakarinen tekivät erinomaista kahden pelaajan maskia, eikä Italian maalivahti Justin Faziolla ollut näköhavaintoa kiekkoon.

Lauantaina Suomi kohtaa B-lohkon toisena olevan Saksan, joka on tehnyt alkusarjassa kaikista joukkueista eniten maaleja, peräti 19 kappaletta. Saksa tuleekin laittamaan Suomen puolustuspelaamisen huomattavasti Italia-ottelua kovempaan testiin.

Tämä artikkeli kertoo:
MM 2021 Finland WC
Scoring Leaders