MM 2021

MM-kisoissa loistaneen Anton Lundellin ensi kauden NHL-pelipaikan edessä on muutama kysymysmerkki – "Finaaliottelussa pelinopeus ei monessa tilanteessa yksinkertaisesti riittänyt"

Anton Lundell oli heti ensimmäisissä aikuisten MM-kisoissa sekä Suomen nuorin pelaaja että paras pistemies. 19-vuotias keskushyökkääjä kirjautti kymmeneen otteluun neljä täysosumaa ja seitsemän tehopistettä pelaten joukkueen kakkossentterinä keskimäärin hieman yli 16 minuuttia ottelua kohden. 

Tehokkaat kisat olivat Lundellin kohdalla jatkumoa erittäin hyvälle kaudelle, vaikka hän olikin sivussa merkittävän määrän Liiga-otteluita koronavirustartunnan ja karanteenien vuoksi. HIFK:ssa Lundell iski 16 maalia ja 25 tehopistettä 26 otteluun ollen pistekeskiarvolla mitattuna sarjan viidenneksi tehokkain yksilö vähintään 20 ottelua pelanneista pelaajista. 

Lundellin tehokkuus kestää vertailun myös historiallisesti. Jos katsotaan pelaajien varauksen jälkeisiä kausia pistekeskiarvolla mitattuna viimeisten 15 vuoden ajalta, Lundellin edeltä löytyvät vähintään 20 ottelua pelanneista ainoastaan Sebastian Aho kaudella 2015–2016 ja Teemu Pulkkinen kaudella 2010–2011. Taakse jäävät muun muassa Mikael GranlundKristian VesalainenRasmus Kupari ja Teuvo Teräväinen. Lisäksi talvella pelatuissa U20 MM-kisoissa hän sijoittui koko turnauksen pistepörssissä kolmanneksi tehtyään seitsemään otteluun tehot 6+4. Lundell valittiin sekä aikuisten että nuorten kisoissa joukkueensa kolmen parhaan pelaajan joukkoon oman valmennuksen toimesta.

Heti kisojen jälkeen Florida Panthers tiedotti seuran tehneen Lundellin kanssa kolmivuotisen tulokassopimuksen ja suomalaissentteri lähteekin kesän jälkeen tavoittelemaan NHL-paikkaa ensi kaudeksi. MM-kisoissa Lundell pääsi pelaamaan useita otteluita lähes kokonaan NHL-pelaajista koottuja joukkueita vastaan. Turnauksesta onkin tehtävissä päätelmiä, millä alueilla Lundell on jo todennäköisesti NHL-tasoa ja millä alueilla kehitystä on vielä tapahduttava. 


Lundellin suurimpana vahvuutena on aina pidetty hänen peliälyään sekä kypsyyttään niin kiekollisena kuin kiekottomana pelaajana. Nuo piirteet olivat vahvasti esillä myös näissä kisoissa.

Kiekon ollessa omalla joukkueella Lundell pyrkii aina tekemään itsestään pelattavan. Tällä tavoin hän tukee ketjukavereitaan hyökkäysalueen hyökkäyspelaamisessa ja puolustajia avauspelaamisessa. Myös ajoittaminen on tässä keskiössä, sillä pelkkä liike ei riitä, vaan sen pitää olla nimenomaan oikea-aikaista. 

Erityisesti useat nuoret pelaajat viipottavat kaukalossa lähes koko ajan yhtä vauhtia (yleensä täysiä), mutta fiksuna pelaajana Lundell säätelee nopeuttaan esimerkiksi suorissa hyökkäyksissä tehdäkseen itsestään hyödyllisen. Tilanteen kutsuessa hän pystyy hidastamaan ja jättäytymään takamieheksi tai ajamaan kovaa maalille. 

Lundellin ajoitukset yhdistyvät hänen kykyynsä käyttää kroppaansa voittaakseen kaksinkamppailutilanteita. Esimerkiksi suorissa hyökkäyksissä Lundell ei pysty voittamaan puolustajia menemällä heistä ohi pelkän nopeuden turvin, vaan hän joutuu hyödyntämään kroppaansa ja järkevää sijoittumista suojatakseen kiekkoa tai tehdäkseen itsestään vapaan syöttövaihtoehdon.

Hyvä esimerkki edellä mainitusta nähtiin alkusarjan viimeisessä ottelussa Kanadaa vastaan. Lundell sai kiekon keskikaistalle hyökkäyssinisen tienoilla päästen osittaiseen ylivoimahyökkäykseen Kanadan hyökkääjän takakarvatessa vahvasti. Pelkällä nopeudella Lundell ei olisi todennäköisesti pystynyt leikkaamaan keskelle menettämättä kiekkoa, mutta pudottamalla olkapään ja siirtämällä kiekon rystylle hän onnistui ajamaan maalille suojaamalla pelivälinettä tehokkaasti, antaen lopuksi rystysyötön takatolpalle, josta Arttu Ruotsalaisella oli helppo työ tasoittaa ottelu.

Otetaan toinen, vähemmän itsestäänselvä esimerkki. Leijonat pääsee hyökkäämään neljällä neljää vastaan Lundellin luistellessa sisään hyökkäysalueelle painottomalta puolelta. Jättösyötön kautta Mikael Ruohomaalle avautuu tilaa oikealla laidalla. Lundell tekee itsestään hyödyllisen tekemällä hyvin ajoitetun ajon maalille. 

Huomattavaa on, ettei hän yritä luistella puolustajan taakse takatolpalle, vaan leikkaa röyhkeästi tämän eteen ja saa mailansa täysin vapaaksi mahdollista ohjuria varten. Tällä kertaa hän on hieman myöhässä tai vaihtoehtoisesti Ruohomaa laukoo liian hätiköidysti, mutta tilanne olisi hyvin voinut johtaa vaaralliseen maalipaikkaan. 

Lundellin laukaus on kehittynyt viime vuosina ehdottomaksi vahvuudeksi, jolla pystyy yllättämään maalivahteja kauempaakin. Tuomalla molemmat kädet selkeästi kropan eteen hän saa suunnattua enemmän voimaa rannelaukaukseen yläkäden toimiessa tukipisteenä. Lundell pystyy myös hämäämään maalivahtia muuttamalla laukauksen lähtökohtaa viimeisillä hetkillä. 

Vahva tekniikka on mukana myös suoraa syötöstä lauottaessa. Lundell saa hyödynnettyä keskivartaloaan kääntämällä lantiota 90 astetta syöttösuunnasta kohti maalia yhdessä sulavassa liikkeessä. Hän pystyy myös laukomaan suoraan vaikeammistakin asennoista suhteellisen tehokkaasti. Vahva laukaus yhdistettynä hyviin kiekottomiin vaistoihin tulevat palvelemaan Lundellia hyvin myös NHL-tasolla. 

Monipuolisena ja älykkäänä sentterinä Lundell pystyy toki tekemään peliä myös ketjukavereilleen. Hänen työkalupakistaan löytyy useita syöttövariaatioita ja hän pystyy kytkemään ne hyvin osaksi muuta pelaamistaan. Lundell pystyy vetämään puoleensa painetta avatakseen syöttölinjoja ja peittämään aikeitaan mahdollisimman pitkään hämätäkseen puolustajia. 

Iso osa Lundellin arvosta tulee kuitenkin hänen valveutuneesta puolustuspelaamisestaan. Ei ole sattumaa, että Jukka Jalonen siirsi Lundellin keskelle heti ensimmäisen ottelun jälkeen ja kokonaisuudessaan hän oli turnauksen aikana Leijonien laadukkain sentteri nimenomaan kokonaisvaltaisessa pelaamisessa. 

Lundell tunnistaa tilanteet hyvin ja puolustaa tunnollisesti oman miehensä maalinedustalla ja sen takana. Hän pystyy myös lukemaan hyvin haastavammat puolustustilanteet, joissa on useampi muuttuja. Lundellin pystyi heittämään jäälle missä tilanteessa tahansa, mikä ei tällä tasolla ole ihan jokapäiväistä 19-vuotiaan sentterin kohdalla. 

Lundellin suurin ja selkein heikkous on aina ollut hänen luistelunsa, mikä vaikutti aikanaan varmasti paljon myös hänen osakkeisiinsa varaustilaisuuden suhteen. Tämä fakta ei ole muuttunut, vaikka Lundellin luistelussa onkin nähtävillä pienoista kehitystä, mikä on varovaisen positiivinen merkki tulevaisuutta ajatellen.

Lundellin luisteluasento on hieman matalampi lantion osalta verrattuna viime kauteen, mikä antaa osviittaa fysiikan ja jalkavoiman kehittymisestä. Positiivista on, että hänen selkänsä ei pyöristy enää yhtä paljon, vaan hän pystyy pitämään rintakehänsä ylhäällä, mikä kielii myös fysiikan parantumisesta. Toisaalta hänen luistin jää edelleen potkun jälkeen liian leveälle kropasta, jolloin hän ei saa hyödynnettyä seuraavassa potkussa koko teräänsä vaan voima tulee lähinnä sisäterältä. Lundellin potkut jäävät myös hieman keskeneräisiksi. 

Hieman parempi luisteluasento hyödyttää Lundellia erityisesti käännöksissä ja ristiaskelissa, jotka ovat menneet viime kaudesta maltillisesti eteenpäin. Tämä on erityisen kriittistä, sillä kyseiset taidot tulevat olemaan avainasemassa rapakon takana. NHL-tasolla Lundell tulee kuitenkin todennäköisesti olemaan parhaimmillaankin vain keskitason luistelija, mikä toki riittää laadukkaaseen uraan, jos muut osa-alueet ovat tarpeeksi hyvällä tasolla. 

Vielä merkittävämpi alue, jolla Lundell antoi kovempia maita vastaan liikaa tasoitusta, oli hänen pelinopeutensa. Esimerkiksi finaaliottelussa Lundellin pelinopeus ei monessa tilanteessa yksinkertaisesti riittänyt. Syötöt puolustus- ja keskialueella olivat usein liian hitaita ja johtivat liian usein kiekonmenetyksiin takakarvauksen tai muun paineen vuoksi. Tämä on pieni punainen lippu ajatellen ensi kautta NHL:n vaatimustason pelinopeuden suhteen ollessa vielä selkeästi korkeampi verrattuna MM-kisoihin. Tällä osa-alueella onkin tapahduttava selkeää kehitystä, jotta pelipaikka Panthersista on otettavissa. 

Vaikka puolustuspelaamisesta Lundellin NHL-paikka tuskin jää kiinni, seuraava kehitysaskel olisi muutaman ylimääräisen potkun ottaminen päästäkseen paremmin kiinni vastustajaan. Nyt kiekonriistoyritykset jäävät liian usein liu'usta pelkällä mailalla kurottamiseksi ja alibiyrityksiksi. Luistelun kehittyminen tulee todennäköisesti auttamaan myös tällä saralla. 


Kokonaisuutena Lundellin ensimmäiset aikuisten arvokisat antoivat positiivisia merkkejä heikohkojen Liiga-pudotuspelien jälkeen ajatellen NHL-paikan nappaamista jo ensi kaudella. Mikäli kehitystä tapahtuu pelinopeuden suhteen ja luistelussa otetaan jälleen muutama askel eteenpäin ensi kaudeksi viime kesän tapaan, pidän hyvin mahdollisena, että Lundell pystyy ottamaan pelipaikan suoraan ylhäältä harjoitusleirin jälkeen. 

Tämä artikkeli kertoo:
MM 2021 NHL Finland Florida Panthers NHL WC Anton Lundell
Scoring Leaders