Dan Hickling
Maajoukkueet

Aatu Rädyn vahvat esitykset U20-turnauksessa antoivat positiivisia merkkejä ensi kautta ajatellen – "Näin hyvää jaksoa hänellä ei ole ollut miesmuistiin"


Aatu Rädyn viimeiset puolitoista viikkoa ovat olleet melkoista vuoristorataa. 

Vielä puolitoista vuotta sitten varausluokkansa parhaaksi pelaajaksi tituleerattu suomalaishyökkääjä putosi lopulta varaustilaisuudessa toiselle kierrokselle ja aina 52. varausvuorolle, ennen kuin New York Islanders nappasi Kärpät-sentterin itselleen. Tätä tuskin kukaan osasi odottaa vielä ennen kauden alkua, vaikka joitain varoitusmerkkejä oli jo ilmassa ennen tätä.

Putoaminen varaustilaisuudessa ei tapahtunut ilman hyviä syitä. Rädyn viime kausi oli selkeä pettymys. 35 ottelussa Kärppien Liiga-joukkueen nutussa syntyi ainoastaan kuusi tehopistettä ja U20 SM-sarjassakin "vain" seitsemän pistettä kahdeksassa ottelussa. Paikkaa Nuorten Leijonien MM-joukkueesta ei siunaantunut, vaikka Räty oli ollut mukana jo edellisen vuoden turnauksessa ja pelasi tuolloin rooliinsa nähden erittäin mukiinmenevästi. 

Heti varaustilaisuuden perään pelatussa U20-maajoukkueen kauden perinteisesti aloittavassa World Junior Summer Showcasessa nähtiin monilta osin erilainen Räty verrattuna viime kauteen. Nuorten Leijonien ykkösketjun sentterinä hän kirjautti kuudessa ottelussa yhteensä kuusi maalia ja 14 tehopistettä, joilla hän voitti koko turnauksen pistepörssin suvereenilla tavalla. Samalla hän johdatti joukkueensa viiteen voittoon, joista neljä tuli Yhdysvaltojen tasokkaita joukkueita vastaan. 

Onnistumiset tekevät varmasti hyvää erityisesti Rädyn itseluottamukselle. Tuloksellisesti näin hyvää jaksoa hänellä ei ole ollut miesmuistiin. Mikä tärkeämpää, Rädyn pelaamisessa oli muutenkin muutamia hyviä merkkejä verrattuna viime kauteen. 


Aloitetaan Rädyn kokonaisvaltaisesta pelaamisesta, joka oli läpi turnauksen hyvällä tasolla. Hän pelasi paljon, parhaimmillaan yli 22 minuuttia yksittäisessä ottelussa, mutta pystyi pelaamaan lähes poikkeuksetta varsin hyvää kahden suunnan jääkiekkoa. Puolustusalueella merkkausvirheitä ei sattunut kovin usein ja Räty puolusti vahvasti maalinedustalla ja loi muutamia hyviä katkoja. 

Rädyn laadukas kiekoton pelaaminen ei kuitenkaan ulottunut pelkästään puolustusalueelle, vaan jopa enemmissä määrin transitiopelaamiseen ja hyökkäysalueelle. Kyse on lopulta varsin yksinkertaisista asioista, kuten sentterin tarjonnasta puolustusalueelta lähdettäessä, kiekollisen pelaamisen tukemisesta lähellä keskialueen ylityksissä ja puolustajien sitomisesta itseensä ajamalla maalille toisena hyökkäysalueelle tulevana hyökkääjänä, jolloin kiekolliselle pelaajalle avautuu enemmän tilaa operoida. Kaikilla näillä osa-alueilla Räty oli turnauksessa hyvä. Hän halusi selvästi kiekkoa aina kuin mahdollista.

On myös helppo antaa Rädylle pisteitä hänen korkeasta intensiteetistä, joka säilyi hyvin vaihdosta toiseen läpi turnauksen. Tämä näkyi muun muassa irtokiekkojen haalimisessa ja karvauspelaamisessa. Useassa tilanteessa Räty onnistui liikkeessä pysymällä, aktiivisella karvaamisella ja kropan hyödyntämisellä riistämään kiekkoja vastustajan puolustajilta ja ehtimään ensimmäisenä irtokiekkoihin, jotka johtivat Suomen kiekonhallintaan hyökkäysalueella. 

Ajamalla aktiivisesti maalille ja ennen kaikkea hankkiutumalla hyökkäysalueella vastustajan puolustajien ja maalin väliin Räty onnistui myös iskemään turnauksessa useamman maalin. Tässä toki auttaa myös, että Räty on fysiikaltaan hyvällä tasolla verrattuna valtaosaan ikätovereistaan. 

Räty onnistui turnauksessa maalinteossa myös suorista hyökkäyksistä hyödyntämällä laukaustaan, joka on aina ollut hänelle jonkinlainen vahvuus. Rädyn rannelaukaus on teknisesti hyvä erityisesti yläkropan osalta. Hän myös pystyy muuttamaan laukauksen lähtökulmaa ja -paikkaa viimeisellä hetkellä ja mukautumaan vastustajan puolustajan mailan sijaintiin. 

Alla olevan videon ensimmäisessä maalissa on hyvä esimerkki Rädyn suorahyökkäyspelaamisesta parhaimmillaan. Hän luistelee keskialueella aluksi kohti keskustaa, mutta tulee hyökkäyssiniviivan lähestyessä tarjoamaan tukea lähemmäs kiekollista pelaajaa, sijoittuen ovelasti vastustajan kahden pelaajan väliin. Tämä tekee puolustamisen vaikeammaksi ja luo epätietoisuutta puolustaville pelaajille.

Juuri siniviivan ylityksen kohdalla Räty häiritsee omalla mailallaan vastustajan puolustajan mailaa, avaten kiekkoa kuljettavalle Topi Niemelälle ikkunan syöttää kiekko Rädylle keskustaan. Niemelä käyttää tämän mahdollisuuden hyödykseen, jolloin Räty pääsee leikkaamaan keskustaan ja laukomaan kiekon puolustajan jaloista, hyödyntäen häntä samalla maskina. Huomioitavaa on myös Rädyn taitava kiekonkäsittelytekniikka juuri ennen laukausta. Hänen mailansa ei käytännössä juuri nouse jäästä kiekon yläpuolelle (rolling out the back), mikä maksimoi ajan, jolloin kiekko on pelaajan lavassa. Myös videon jälkimmäisessä suorahyökkäysmaalissa on muutamia mielenkiintoisia yksityiskohtia. Hyökkäysalueelle tullessaan Räty pitää kiekon lantion sivulla niin kutsutussa kolmoisuhka-asennossa, josta hän pystyy laukomaan, syöttämään tai kuljettamaan/käsittelemään kiekkoa sen sijaan, että hän kuljettaisi kiekkoa suoraan edessään. Tällöin puolustajan on paljon helpompi lukea tilannetta, sillä kiekollisen pelaajan vaihtoehdot ovat rajallisemmat. Kiekon käsitteleminen liu'ussa suoraan edessä on jotain mitä Räty on historiallisesti tehnyt paljon ja tekee edelleen, ja tässä tilanteessa nähdyn kiekonkäsittelyasennon hyödyntäminen useammin on tärkeää Rädyn transitiopelaamisen parantamisen kannalta.

Huomattavaa tilanteessa on myös se, kuinka Räty saa vastustajan puolustajan kurottamaan kiekkoon mailallaan, jolloin hän vetää kiekon takaisin taaksepäin, ladaten samalla rannelaukauksensa ja laukoen samasta liikkeestä yllättäen ja nopeasti, puolustajan jälleen toimiessa jonkinlaisena maskina. Moni hyökkääjä olisi ampunut molemmissa tilanteissa puolustajan polvisuojuksiin, mutta Räty pystyy taitavasti saamaan kutinsa läpi vaihtamalla kulmaa juuri ennen varsinaista laukausta. 

Turnauksessa nähtiin myös Rädyn pelintekemisen osalta positiivisia merkkejä viime kauteen verrattuna. Häneltä jää edelleen hyviä syöttövaihtoehtoja käyttämättä eikä hän edelleenkään ole kovin hämäävä pelintekijänä, mutta Räty pystyi turnauksessa tekemään nopeita ratkaisuja ja ennakoimaan tilanteita paremmin kuin viime kaudella. 

Räty pelasi hyvin yhteen erityisesti joukkueen kapteenina toimineen HIFK-hyökkääjä Roni Hirvosen kanssa, joka voitti turnauksen maalipörssin kahdeksalla täysosumallaan (sisältäen kaksi hattutemppua). Kaksikko jakeli läpi turnauksen hyviä yhden kosketuksen give-and-go pelejä ja tuki hyvin toisiaan kiekottomina.  

Rädyn ongelmana on ollut, että nopeatempoisessa pelissä hän ei ole pystynyt ennakoimaan tarpeeksi hyvin, vaan hän on ainakin silminnähden usein alkanut miettiä seuraavaa liikettään vasta saatuaan kiekon lapaansa. Tässä turnauksessa tältäkin osin nähtiin välähdyksiä paremmasta. Pelintekemisen kokonaisvaltainen kehittäminen, yhden tai muutaman kosketuksen syöttökuviot ja parempi ennakointi ovat avainasemassa Rädyn hyökkäyspelaamisen kehittämisessä myös jatkossa. Tulee olemaan mielenkiintoista nähdä, miltä Rädyn pelaaminen näyttää ensi kaudella Liigassa näiden osa-alueiden suhteen.

Rädyn kohdalla ennen varaustilaisuutta puhuttaneen luistelun suhteen ei tämän turnauksen perusteella ole juuri nähtävissä muutoksia, vaan kyseistä osa-aluetta voidaan pitää edelleen Kärpät-sentterin yhtenä selkeänä heikkona kohtana. Teknisesti suorassa luistelussa on edelleen samat ongelmat: nilkan alueen heikko liikkuvuus (polvi ei tule varpaiden yli), varsin kumara luisteluasento.

Erityisen huomattavaa on Rädyn riippuvuus sisäteristä, joka on nähtävissä monesta aikaisemmasta klipistä. Se on nähtävissä myös suorassa luistelussa, mutta vaikuttaa myös moneen muuhun osa-alueeseen kuten laukomiseen. Esimerkiksi laidalta keskelle leikatessaan hän usein liukuu täysin sisäterillään, jolloin hän ei pysty mukautumaan juuri lainkaan tilanteen muuttuessa. Sen sijaan, että hän potkaisisi sisemmän jalan ulomman eteen (jolloin hän käyttäisi ulkoteriään), Räty joutuu taittamaan sisemmän jalan sisäänpäin ja pyyhkäisemään ulommalla jalalla sisäänpäin.Turnauksessa nähtiin kokonaisuudessaan parasta Rätyä pitkään aikaan. Kokonaisvaltainen kahden suunnan pelaaminen ja kiekoton pelaaminen olivat vahvalla tasolla, pelintekemisessä nähtiin kohtuullisen paljon välähdyksiä paremmasta, maalipaikkoja onnistuttiin luomaan ja tällä kertaa laukaukset myös upposivat sisään kovalla prosentilla.

Rädystä on tuskin tulossa maailmanluokan pelintekijää tai dynaamista hyökkäyssuunnan uhkaa NHL-tasolle, mutta putkinäköisyyden vähentäminen entisestään ja parempi havainnointi tulevat olemaan edellytyksiä mahdollista NHL-tulevaisuutta ajatellen. Tähän tosin liittyy myös luistelu, joka monesti estää Rätyä mukautumasta paremmin tilanteisiin. Luisteluun liittyviä puutteita hän pystyy tällä tasolla kompensoimaan varsin hyvin työmoraalillaan, mutta NHL:ää ajatellen olisi hyvä, mikäli kyseisellä osa-alueella otettaisiin edes muutamia askeleita eteenpäin. Keskinkertaisenakin luistelijana on mahdollista luoda NHL-ura nojaamalla Rädyllä jo varsin hyvällä tasolla oleviin vahvuuksiin, mutta tällä hetkellä hänellä on vielä matkaa edes sille tasolle. 

Tässä vaiheessa vuotta järjestettävälle turnaukselle ei pidä antaa kohtuuttoman suurta painoarvoa, ja ylireagointi yhden onnistuneen tai epäonnistuneen turnauksen osalta on aina riski vuodenajasta riippumatta. Merkittävä onnistuminen tähän kohtaan tekee kuitenkin varmasti hyvää erityisesti Rädylle ja on lupauksia antava merkki tulevaa kautta ajatellen. 

Tämä artikkeli kertoo:
Maajoukkueet Finland U20 Kärpät Kärpät U20 Aatu Räty
Scoring Leaders