Riku Laukkanen
Liiga

HIFK:n heikon alkukauden takaa löytyy pelillisten seikkojen lisäksi ripaus epäonnea

HIFK on ollut kenties alkukauden suurin pettymys kotimaisen jääkiekon pääsarjatasolla. 11 pelatun ottelun jälkeen joukkue on runkosarjassa sijalla yhdeksän, eikä Ville Peltosen startti Liiga-tason päävalmentajana ole herättänyt riemunkiljahduksia. 

Toistaiseksi seuralegendan toimiessa päävalmentajana HIFK:lla on kasassa vaivaiset neljä voittoa, minkä lisäksi helsinkiläisten ylivoima on Liigan toiseksi huonointa ja joukkue on ollut kokonaisuudessaan ahdistuneen oloinen, kun tulosta ei ole tullut.

Tätä ahdistusta kuvaa yksittäisistä pelaajista ehkä parhaiten hyökkääjä Jere Innala ja hänen esiintyminen kaukalossa: yritys on hirmuinen vaihdosta toiseen, mutta maalipaikkaan päästessä mailaa puristetaan liikaa ja hetkeä myöhemmin vastapuoli iskee jostakin halvasta virheestä.

Peltosen tilanne on omalla tavallaan haastava. Toisaalta on ymmärrettävää, että ensimmäistä kauttaan Liigassa valmentava Peltonen joutuu tietyllä tapaa opettelemaan sarjan taktisuutta. Kolikon toisella puolella on kuitenkin yksi Liigan parhaista, ellei paras kokoonpano. Tuolla ryhmällä ei voi harjoitella valmentamista, vaan tulosta täytyy tulla heti.

Tulos ei kerro kaikkea

HIFK:n identiteetti on vuosien saatossa tietyiltä osin hämärtynyt, mutta lähes poikkeuksetta siihen on kuitenkin kuulunut kova karvaus- sekä taklauspelaaminen. Etenkin Nordenskiöldinkadulla pelatessaan HIFK vie taklaukset loppuun saakka. Taklauspelin lisäksi IFK karvaa ahneesti kahdella, välillä jopa kolmella pelaajalla.

Keskialueen trapia HIFK pelaa kohtuullisen paljon; määrät ovat vaihdelleet kahdeksasta aina 26 kappaleeseen alkukauden aikana. Tyypillinen muodostelma on 1-2-2, missä kärkihyökkääjä saattaa käydä pakottamassa vastustajan pelin avaamisen.

Taannoisessa kotiottelussa HPK:ta vastaan HIFK:n trap oli hyvin kapealla, minkä johdosta HPK pystyi ylittämään keskialuetta helpohkosti laitojen kautta. Keskialueen ohjauspeli ei kuitenkaan ole se kompleksein asia organisoida, joten siihen lienee turha tuhlata enempää aikaa.

Puolustusalueen puolustuspelaamisessa Peltosen joukot pelaavat pitkälti mies vastaan mies -sapluunalla. Laatu on vaihdellut otteluiden välillä melko paljon. Suurimmaksi osaksi puolustuspelaaminen on ollut sujuvaa ja esimerkiksi 5.10. pelatussa CHL-ottelussa Frölundaa vastaan HIFK osoitti vahvaa puolustamista pysymällä lähellä kiekollista.

HIFK:lla on kuitenkin ollut alkukauden aikana hienoinen ongelma siinä, että kiekko tuppaa kiinnostamaan pikkuisen liian paljon kiekottomia pelaajia, kuten alla olevasta videosta voidaan nähdä.

Mitä kiekolliseen peliin tulee, on HIFK:lla yksi, jos nyt ei ongelma, niin ainakin selkeä kehityskohta: avauspelaaminen. Vaikeudet ovat olleet nimenomaan paineen alla pelin avaamisessa, ei niinkään kontrollilähdöissä, joita HIFK on pelannut alkukaudella 3-14 kappaletta ottelua kohden.

Tällä hetkellä HIFK:n kiekottomat pelaajat jättävät kiekollisen liian vaikeisiin tilanteisiin, kun HIFK hakee kiekon omalta alueelta ja avaa peliä vastustajan prässin alla. Alla olevassa klipissä nähdään, kuinka välittömästi painottoman puolen hyökkääjät lähtevät kohti pohjoista kun pelaaja on saanut kiekon haltuun. 

Ainoa ongelma on, että kyseisellä pelaajalla ei ole painottomalla puolella yhtäkään vapaana olevaa syöttökohdetta, jolloin hän päätyy kääntymään pelin puolelle, joka on tukittu kolmen Ässät-pelaajan toimesta. Tilannetta seurasi päätypaini, josta Ässät tulee kiekon kanssa ulos.

Vastaavia tilanteita, joissa tyhjiä tiloja ei täytetä, on ollut useampia, . Viisikon ollessa levällään kiekollinen peli päätyy usein laadukkaiden syöttöketjujen sijaan kiekon kuskaamiseen, jonka seurauksena kaukalossa nähdään paljon epämääräisiä siirto- ja päätykiekkoja.

HIFK:n osittain kategorinen pelaaminen ylöspäin on silloin hyvä, jos viisikko on pelin virtauksen päällä ja se haluaa päästä nopeasti takaisin vastustajan alueelle. Koko viisikon tulisi kuitenkin tunnistaa paremmin, milloin sitä voidaan hieman venyttää, jotta päästäisiin nopeammin alueelle, ja toisaalta, milloin täytyy antaa tarjonnat lähelle, että omalta alueelta lähtö tapahtuisi hallitusti.

Vauhtiin päästessään HIFK on kuitenkin parhaillaan erinomainen suorahyökkäysjoukkue, joka hyökkää kaistoja pitkin ja puolustajat tukevat näitä hyökkäyksiä erinomaisesti. Alla olevassa klipissä nähdään laadukas suorahyökkäys, josta HIFK luo laadukkaan maalipaikan siitä huolimatta, että siniviivan ylitys on tasavoimainen. 

HIFK on koko Liigassa ensimmäisellä sijalla laukaisuhallintaa mittavassa Corsi-tilastossa. HIFK laukoo tasaviisikoin peräti 61,4 prosenttia kaikista laukauksista; lukema on poikkeuksellisen korkea. Peltosen ryhmä on laukonut 11 ottelun aikana peräti 183 kertaa vastustajaa enemmän tasaviisikoin.

Kun tilastoiden lisäksi katsoo peliä, on selvää, että HIFK on ollut kauden aikana myös epäonninen. Peli kaukalossa ei kaikilta osin vakuuta, ja esimerkiksi mestaruuskeskustelua ajatellen HIFK ei ole tällä hetkellä ensimmäinen joukkue, joka tulee mieleen. 

Yhtä kaikki, maalipaikkoja joukkue on kyennyt luomaan useissa otteluissa niin laadullisesti kuin määrällisesti sitä tahtia, että ainoat voitosta erottavat tekijät ovat olleet ne kaikista tärkeimmät: viimeistely ja maalivahtipelaaminen.

Joukkueen sisäisen maalipörssin ykkössijaa jakavat kapteeni Teemu Tallberg sekä puolustaja Kasper Kotkansalo. Kaikki kunnia näille pelaajille, mutta HIFK:n kokoonpanoa katsoessa on selvää, että maaleja pitäisi tulla muiltakin. Esimerkiksi HIFK:hon kesällä siirtyneellä Olli Palolalla on kasassa vasta kolme maalia, ruotsalaisella kärkisentterillä Sebastian Dykillä kaksi. 

Maalivahtipuolella Niilo Halonen ja Michael Garteig eivät kumpikaan ole vakuuttaneet. Kuusi ottelua pelanneen Garteigin torjuntaprosentti on 89,2, seitsemän ottelua pelanneen Halosen 85,7. HIFK:n torjuntaprosentti tasaviisikoin on 87,5, sarjan toiseksi huonoin lukema Tapparan jälkeen. 

On selvä, että sekä viimeistely että maalivahtien työskentely ovat maksaneet HIFK:lle useita voittoja alkukaudella. Näihin seikkoihin on tultava muutosta, mikäli joukkue meinaa kivuta sarjataulukossa ennakko-odotusten mukaisille sijoille.

Tämä artikkeli kertoo:
Liiga HIFK Liiga
Scoring Leaders