Jerome Miron - USA TODAY Sports
NHL

Roope Hintz oli viime kaudella koko NHL:n tuottelian pelaaja ylivoimalla, ja teki tulosta historiallisen kovalla tahdilla

Kausi 2020–2021 oli Dallas Starsin suomalaissentteri Roope Hintzille todellinen läpimurtojakso NHL-tasolla. 

Tähtihyökkääjä Tyler Seguinin pelatessa loukkaantumisen vuoksi ainoastaan kaksi ottelua koko kaudella, Hintz astui voimakkaasti esiin ja nappasi ykkössentterin viitan itselleen eikä katsonut taaksepäin.

Ilves-kasvatti teki kolmannella NHL-kaudellaan 41 otteluun tehot 15+28, ollen joukkueensa kolmanneksi tehokkain pelaaja ja rikkoen ensimmäistä kertaa urallaan piste per peli -rajan. Jääaikaa kertyi keskimäärin yli 18 minuuttia ottelua kohden.

Ennen kautta solmittu kolmivuotinen siltasopimus, joka takaa Hintzille 3,15 miljoonan dollarin keskimääräiset kausiansiot, näytti heti ensimmäisenä vuotena seuran kannalta uskomattoman edulliselta. Hintz pelasi laadukkaan ykkössentterin tasolla, vaikka hänen palkkanauhansa viittaisi enemmän kolmossentteriin. 

Jos Hintzin viime kaudesta pitäisi nostaa esiin yksi osa-alue, se olisi ylivoimapelaaminen. 

Starsin edellisten kausien tärkeimmät ylivoimanimet, edellä mainittu Seguin sekä Aleksandr Radulov pelasivat viime kaudella yhteensä ainoastaan 13 ottelua. Joukkue tarvitsi kipeästi tehoja uusilta nimiltä. 

Hintz toimitti. Hän viimeisteli 41 pelaamassaan ottelussa kuusi maalia ja yhteensä 18 tehopistettä ylivoimalla, noin 0,44 ylivoimapistettä ottelua kohden. Yli 50 minuuttia ylivoimalla pelanneista Stars-pelaajista maali- ja pistelukemat olivat toiseksi parhaat, ykkössyöttöjen määrä (7) korkein.


NHL:n mittapuulla Hintzin raa'at maali- ja pistemäärät eivät sinänsä olleet erityisen loisteliaita. Suomalaissentterin 18 pistettä riittivät kaikista yli 100 minuuttia ylivoimalla pelanneista NHL-pelaajista sijalle 27. Toki erittäin hyvä suoritus, muttei mitenkään poikkeuksellinen.

Täytyy kuitenkin huomioida, että Hintziltä jäi viime kaudella 15 ottelua pelaamatta. Lisäksi jotkut joukkueet peluuttivat ykkösylivoimiaan huomattavasti Starsia hanakammin. Jos Hintz pelasi pelaamissaan otteluissa keskimäärin alle kolme minuuttia ylivoimaa, ylivoimapistepörssin ykkösnimi Connor McDavidin keskimääräinen ylivoima-aika ottelua kohden oli yli neljä minuuttia. Reilu minuutti enemmän jääaikaa ottelua kohden on iso ero.

Kun otetaan tarkasteluun peliaikaan suhteutetut lukemat, Hintzin suorittaminen nousee täysin uudelle tasolle. 


Hintzin huikeat 9,58 ylivoimapistettä ottelua kohden nostavat hänet koko NHL:n piikkipaikalle kaikista yli 100 minuuttia ylivoimalla pelanneista. Maaleissa hän löytyy sijalta 13, ykkössyötöissä sijalta 5. 

Hintzin viime kauden ylivoimatuotanto kestää peliaikaan suhteutettuna vertailun myös historiallisessa perspektiivissä hämmästyttävällä tavalla.

Hintzin peliaikaan suhteutettu pistemäärä 9,58 on viidenneksi kovin lukema edellisen kymmenen kauden ajalta, kun katsotaan jälleen vähintään 100 minuuttia ylivoimalla pelanneita pelaajia. Kovempaan pistetahtiin ovat yltäneet ainostaaan Taylor Hall (2017–2018), edellä mainittu Connor McDavid (2019–2020), Mike Ribeiro (2012–2013) sekä Nikita Kutšerov (2018–2019). 

Suomalaisittain lukema on edellisen kymmenen kauden ajalta aivan omassa luokassaan. Toiseksi kovimpaan pistetahtiin ylivoimalla on pystynyt Patrik Laine kaudella 2017–2018, kun hän kirjautti 60 minuuttia kohden 7,34 pistettä. Kolmannelta sijalta löytyy Hintzin oma 2019–2020-kausi, jolloin hän pystyi 7,18 pisteeseen 60 minuuttia kohden.

Lähes koko tuotanto syntyi vasemmalta puolelta

Vasemmalta laukova Hintz sijoittui viime kaudella Starsin ykkösylivoimalla useimmiten vasemmalle laidalle, kun painopiste oli saatu siirrettyä vastustajan päätyyn. Tämä näkyy vahvasti myös Hintzin tekemien maalien sijainneissa: viisi kuudesta maalista syntyi hyökkäysalueen vasemmalta puolelta. 


Jos Hintz ei juuri pääse vasemmalta puolelta laukomaan suoraan syötöstä vasenkätisenä pelaajana, hän korvaa tämän erittäin hyvällä rannelaukauksella. 

Hintzin laukausrepertuaarin kenties vakuuttavin yksittäinen osa-alue on niin kutsuttu "curl-and-drag"-rannelaukaus, jossa pelaaja vetää kiekon rystyllä lähelle kehoa ennen varsinaista laukausta, siirtäen usein samalla painon sisemmältä jalalta ulommalle jalalle. 

Tästä tekniikasta on useita hyötyjä. Laukaus on vaikeammin luettavissa maalivahdille, sillä sen kulma muuttuu juuri ennen irroitusta. Laukova pelaaja pystyy myös esimerkiksi kiertämään laukausta estävän pelaajan mailan tai laukomaan tämän jalkojen välistä. 

Kenties paras esimerkki jatkuvasti tätä tekniikkaa hyödyntävästä pelaajasta on Auston Matthews, joka sattuu myös olemaan nyky-NHL:n paras maalintekijä. Myös Hintz hyödyntää tätä tekniikkaa tilaisuuden tullen; kaksi hänen kuudesta ylivoimamaalistaan tuli tällä laukauksella. 

Kenties paras esimerkki on alla olevan videon ensimmäinen klippi, jossa Hintz pystyy pelaamaan blokkaavan pelaajan ulos, pääsemään paremmalle laukaisupaikalle ja muuttamaan laukauksen lähtökulmaa. 


Hintz pelasi ajoittain alivoimaneliön keskellä ja hänellä vaikutti olevan varsin hyvä tuntuma myös sille pelipaikalle. Neliön keskellä pelaamisessa tärkeimpiä elementtejä ovat itsensä vapaaksi tekeminen oikea-aikaisesti, paino sanalla oikea-aikaisesti.

Esimerkiksi alla olevan videon ensimmäisen klipin maalissa Columbus Blue Jacketsia vastaan Hintz käyttää hyväkseen sen, että puolustajan on pakko reagoida poikittaissyöttöön. Hän tekee lapansa pelattavaksi, ja lopulta hänellä on helpohko työ ohjata puolustajan jalkojen välistä tuleva syöttö verkkoon. 


Hintzin maaliin johtaneiden ykkössyöttöjen osalta voidaan tehdä samanlainen huomio kuin maaleista: jokainen hänen seitsemästä maaliin johtaneesta ykkössyötöstä lähti kentän vasemmalta puolelta. 

Tämä toki oli odotettua, jos ja kun Hintz pelasi valtaosan YV-ajastaan vasemmalla laidalla. Mielenkiintoisempaa on nähdä, mihin maaliin johtaneet ykkössyötöt suuntautuivat. Ehkä tärkein huomio on, että yksikään Hintzin ykkössyötöistä ei ollut kentän poikki leikkaava. Maaliin johtaneet ykkössyötöt sen sijaan painottuivat vahvasti kahteen kategoriaan: syötöt ykkössektorille ja syötöt samalle puolelle lähelle päätyviivaa. 


Hintzin syöttöpelaamisessa ylivoimalla on muutamia mielenkiintoisia yksityiskohtia. Kuten laukomisessa, myös pelintekemisessä pyritään hämäämään varsinaisia aikeita mahdollisimman pitkään. Piilottamaan syöttösuuntia, adjustoitumaan tilanteen mukaan.

Hintz on tässä erinomainen. Hän pystyy imemään itseensä vastustajien huomion uhkaamalla laukauksella tai hakemalla kiekon liikkeeseen, ennen oikea-aikaista syöttöä esimerkiksi päätyvivalle hakeutuneelle pelaajalle. 

Tästä päästään yhteen merkittävään osaan Hintzin ylivoimapelaamista viime kaudella. Useat hänen luomistaan tilanteista syntyivät volttilähdön kautta, joissa Hintz kävi hakemassa vauhtia siniviivan tuntumassa. Ajoitusten osuessa kohdalleen hän sai usein kiekon viivassa pelanneelta puolustajalta suoraan liikkeeseen, jolloin hänen ja vastustajan alivoimanelikon välille syntyi selkeä vauhtiero. Tämä toimi useimmiten erinomaisesti, ja toi Starsin ylivoimapelaamiseen uudenlaista maustetta staattisemman syöttelyn tilalle. 

Hintz siivitti Joe Pavelskin huippukauteen YV-tehojen osalta

Jos Hintz kirjautti viime kaudella ylivoimalla Stars-pelaajista toiseksi eniten maaleja ja tehopisteitä, kummankin tilaston kärkisijalta löytyi Joe Pavelski. 37-vuotias veteraanisentteri teki toisella Stars-kaudellaan peräti 12 maalia ja yhteensä 20 tehopistettä 56 ottelussa.

Pavelski on ollut aina tunnettu kovana tekijänä nimenomaan ylivoimalla, mutta ensimmäinen Stars-kausi oli tältä osin vaisu. Hän teki kaudella 2019–2020 vain 3,43 ylivoimapistettä 60 minuuttia kohden, joka oli hänen uransa huonoin lukema (kaudesta 2007–2008 lähtien tarkasteltuna). 

Viime kausi oli täyskäännös tämän suhteen. Pavelski teki peräti 4,27 ylivoimamaalia (1,72 edellisellä kaudella) ja 7,12 ylivoimapistettä (3,43 edellisellä kaudella) 60 minuuttia kohden; molemmat ovat hänen NHL-uransa parhaita lukemia. Henkilökohtaista maaliodottamaa hän loi 2,76 maalin edestä 60 minuuttia kohden. Tätä parempaan tahtiin hän pystyi San Jose Sharks -vuosinaan vain kaudella 2014–2015.


Iso syy Pavelskin ylivoimapelaamisen kukkaan puhkeamiseen löytyy Hintzistä. Kaudella 2019–2020 Pavelski pelasi vain noin 28 prosenttia kaikesta ylivoima-ajastaan Hintzin kanssa, kun viime kaudella vastaava lukema nousi noin 62 prosenttiin. Hintz antoi ykkössyötön viiteen Pavelskin 12:sta ylivoimamaalista.

Erinomaisesti maalinedustalla ja maaliviivan tuntumassa operoiva Pavelski selittää myös Hintzin ykkössyöttöjen suuntautumista. Useassa maalissa Hintz joko löysi Pavelskin vapaana maalinedustalta tai B-pisteiden välistä, tai syötti hänelle maaliviivan tuntumaan. 

Varsin räjähtävänä ja luisteluvoimaisena pelaajana Hintz on uhka ylivoimalla myös suorissa hyökkäyksissä. Hintzin 18:sta ylivoimapisteestä vain kolme syntyi suorista hyökkäyksistä tai välittömästi niitä seuranneista tilanteista, mutta paikkoja olisi ollut useampaankin maaliin.

Keräämällä itsensä täyteen vauhtiin oikea-aikaisesti Hintz pystyi murtautumaan kiekollisena hyvin alueelle laidoista, ja kuten alla olevasta klipistä nähdään, hänellä riittää myös käsiä tekemään hyvistä paikoista erinomaisia. Hintzin viime kauden vakuuttavat otteet eivät ulottuneet pelkästään ylivoimalle. Hän teki tasaviisikoinkin peräti 2,65 tehopistettä 60 minuuttia kohden, joka oli kaikista yli 400 minuuttia pelanneista NHL-pelaajista 16. paras lukema. 

Myös pisteiden ohella Hintzin vaikutus Starsin pelaamiseen tasaviisikoin oli kiistaton. Hänen ollessaan jäällä joukkue hallitsi 57,84 prosenttia kaikesta maaliodottamasta ja peräti 67,4 prosenttia kaikista tehdyistä maaleista; molemmat olivat joukkueen parhaimpia lukemia. 

Viime kauden suorittamisesta ja tehokkuudesta tekee vielä vakuuttavampaa se, että Hintz kärsi valtaosan kaudesta alavartalovammasta, joka piti hänet ajoittain kokonaan pois kaukalosta. Kauden jälkeen Hintz kävi leikkauksessa, ja hänen pitäisi olla nyt jälleen täydessä terässä.

Hintz sai viime kaudella Suomessa varsin vähän huomiota siihen nähden, että hän oli Aleksander Barkov ja Mikko Rantanen ohella sarjan paras suomalainen kenttäpelaaja. 

Jos hän pystyy tällä kaudella pelaamaan edes lähes yhtä korkealla tasolla ja pysyy terveenä, tähän on vääjäämättä tulossa muutosta.

Tilastot: Evolving-Hockey

Tätä artikkelia varten ylivoima-ajaksi on laskettu ainoastaan 5v4, 5v3 ja 4v3-tilanteet. Tilanteita, joissa toinen joukkueista pelaa ilman maalivahtia, ei ole laskettu ylivoima-ajaksi.

Tämä artikkeli kertoo:
NHL Dallas Stars NHL Roope Hintz
Scoring Leaders