Kim Klement - USA TODAY Sports
NHL

Anton Lundell on aloittanut NHL-uransa erinomaisesti historiallisen puolustavassa roolissa – suomalaissentteri on pelaamassa itseään kovaa vauhtia Leijonien olympiajoukkueeseen

Florida Panthers on aloittanut kauden 2021–2022 ryminällä. Neljästä ensimmäisestä ottelusta haaviin on tarttunut neljä voittoa, joista kolme on tullut varsinaisella peliajalla. 

Aloitus ei myöskään ole ollut helppo kalenterin näkökulmasta. Edellisessä kolmessa ottelussa Panthers on kaatanut Colorado Avalanchen, Tampa Bay Lightningin sekä New York Islandersin, jotka kaikki ovat NHL:n kärkinippuja. Maaleja kyseisissä otteluissa Panthers teki yhteensä 13, kun taas omiin meni ainoastaan kolme.

Yksi alkukauden Panthers-hahmoista on ollut suomalaistulokas Anton Lundell, jonka Panthers varasi aikanaan koko vuoden 2020 varaustilaisuuden 12. pelaajana.

Jo viime kaudella HIFK:n ja maajoukkueen välillä oli melko helppo ennakoida, että Lundellista tulisi NHL-pelaaja suhteellisen nopealla aikataululla. Viimeistään miesten MM-kisojen jälkeen pystyi spekuloimaan, että Lundellilla olisi kohtuullinen sauma ottaa pelipaikka suoraan ylhäältä jo heti seuraavalla kaudella.

Näin myös kävi, ja AHL-komennusta on neljän ensimmäisen pelin perusteella turha odottaa. Tällä hetkellä Lundellilla on kasassa neljään otteluun tehot 2+2, joilla hän on joukkueen sisäisessä pistepörssissä viidentenä. 

NHL-uran ensimmäinen maali syntyi erityisen tyylikkäällä tavalla kolmannessa ottelussa Lightningia vastaan. Lundell pääsi tulemaan alueelle hyvällä vauhdilla vain toisen Lightning-puolustajan ollessa pelin alla, ja hänenkin ennakoidessa tilannetta liikaa laidan puolella. Kahden pelaajan paineistuksen alla Lundell pystyi siirtämään kiekon rystyllä Sam Reinhartille, joka puolestaan palautti kiekon yhdellä kosketuksella vauhtiaan oikeaoppisesti hidastaneelle Lundellille, joka pääsi lataamaan kiekon suoraan syötöstä Andrei Vasilevskin ohi. 


Tehot ovat tietysti hyvä asia ja tuovat pelaajalle itseluottamusta. Ne eivät kuitenkaan ole olleet Lundellin ensimmäisten otteluiden pääpointti. 

Pidän merkittävämpänä sitä, että Lundell on heti uransa ensimmäisissä NHL-otteluissaan saanut Panthersin valmennusjohdolta näin paljon luottoa sekä tasaviisikoin että erityisesti alivoimalla. 

Lundell on aina ollut tunnettu hänen kokonaisvaltaisesta kahden suunnan pelaamisesta, minkä vuoksi esimerkiksi hänen laukaisuhallintalukemat HIFK:ssa viimeisen kahden kauden ajalta olivat loistavia. Panthers on ottanut tästä kaiken hyödyn irti, ja peluuttanut 20-vuotiasta sentteriä erittäin puolustusvoittoisessa roolissa.

Tasaviisikoin lähes 69 prosenttia Lundellin kaikista aloituksista on otettu puolustusalueelta. Lukema on Panthers-pelaajista toiseksi korkein heti Mason Marchmentin jälkeen, joskin jälkimmäinen on pelannut vasta kahdessa ottelussa. Jos katsotaan kaikkia NHL-hyökkääjiä, jotka ovat pelanneet yli 30 minuuttia tasaviisikoin, Lundellin lukema on täysin omassa luokassaan.


Puhutaan täysin poikkeuksellisesta tavasta peluuttaa tulokaskauttaan pelaavaa 20-vuotiasta hyökkääjää. Jos katsotaan alle 21-vuotiaiden tai nuorempien hyökkääjien vastaavia lukemia kaudesta 2007–2008 alkaen, kukaan vähintään 40 minuuttia pelannut pelaaja ei ole aloittanut tasaviisikoin yhtä isoa osaa aloituksistaan puolustusalueelta kuin Lundell.

Itse asiassa kukaan ei pääse lähellekään. Nuo ehdot täyttävistä pelaajista toiseksi eniten puolustusalueelta on aloittanut Montreal Canadiensia tuolloin edustanut Jacob de la Rose kaudella 2016–2017 (yhdeksän ottelua, 77 minuuttia), jonka kaikista aloituksista noin 52 prosenttia olivat puolustusalueella. Puhutaan noin 17 prosenttiyksikön erosta.

Täyden tai lähes täyden kauden pelanneista hyökkääjistä puolustusvoittoisimmassa roolissa on aloitusten osalta pelannut Arizona Coyotesin Lawson Crouse, jonka vastaava lukema kaudella 2016–2017 oli noin 42 prosenttia.

Lundellin puolustusalueen aloitusten osuus tulee hyvin todennäköisesti putoamaan melko selvästikin, sillä esimerkiksi viime kaudella vakituisista pelaajista useimmiten puolustusalueelta aloittanut Washington Capitals -hyökkääjä Nic Dowdkin otti kaikista aloituksistaan vain noin 56 prosenttia puolustusalueelta. Se ei kuitenkaan poista sitä tosiasiaa, että Lundellin rooli ensimmäisissä otteluissa on ollut tasaviisikoin erittäin puolustusvoittoinen.

Yhteensä Lundell on pelannut tasaviisikoin neljässä ensimmäisessä ottelussa neljänneksi eniten kaikista Panthers-hyökkääjistä. Erittäin puolustavasta roolista huolimatta Lundellin ollessa jäällä Panthers on selvästi plussan puolella niin laukausten kuin maaliodottaman suhteita katsottaessa. Varsinaisia maaleja Panthers on tehnyt tasaviisikoin Lundellin ollessa jäällä kolme, omiin on mennyt yksi.


Sen lisäksi, että Lundell on pelannut äärimmäisen puolustusvoittoisessa roolissa tasaviisikoin hyvin tuloksin, häntä on myös käytetty todella paljon alivoimalla. 

Lundell on pelannut Panthers-hyökkääjistä eniten miesvajaalla neljässä ensimmäisessä ottelussa, yhteensä yli 14 minuuttia Evolving-Hockeyn mukaan. Lundellin yleisimmälle alivoimapartnerille Aleksander Barkoville on kertynyt alivoima-aikaa noin 13 minuuttia. 

Lundellin alivoimaminuutit ovat olleet todella korkeat myös koko NHL:n mittapuulla. Toistaiseksi hän on pelannut kaikista hyökkääjistä kolmanneksi eniten miesvajaalla heti Dallas Starsin Luke Glendeningin ja Anaheim Ducksin Derek Grantin jälkeen Evolving-Hockeyn mukaan, kun taas NHL:n omien tilastojen mukaan Lundell on heitäkin enemmän, eniten kaikista hyökkääjistä.

Toki tässä pitää myös ottaa huomioon, että Panthers on ottanut neljässä ensimmäisessä ottelussa valtavan määrän jäähyjä, toiseksi eniten kaikista joukkueista heti Ducksin jälkeen ja yhteensä lähes 34 minuuttia. Esimerkiksi Aaron Ekblad sekä MacKenzie Weegar ovat eniten alivoimaa pelanneiden puolustajien kymmenen kärjessä, Ekblad selvänä ykkösenä lähes kolmen minuutin erolla.

Lundellin alivoimapelaaminen on myös ollut verrattain erittäin laadukasta, minkä vuoksi Panthers-valmennus on häntä niin hanakasti pelistä toiseen kyseisessä tehtävässä käyttänyt. Lundellin pelinlukutaito pääsee alivoimalla oikeuksiinsa. Hän osaa ottaa syöttölinjat hyvin pois, ja pystyy iskemään kiinni oikea-aikaisesti ja luomaan kiekonriistoja, välillä jopa vastahyökkäyksiä.


Jos Lundellin puolustusalueen pelaaminen on ollut laadukasta, myös hyökkäysalueella hän on päässyt väläyttelemään enenevissä määrin. Ensimmäisissä otteluissa hyökkäysalueen hyökkäyspelaaminen oli vielä hieman tahmeaa, mutta erityisesti kahdessa jälkimmäisessä ottelussa kiekkovarmuus ja ratkaisujen laatu ovat ottaneet askelia eteenpäin. 

Lundell tulee tekemään urallaan suurimman osan tuloksestaan peliälynsä kautta. Hän havainnoi kenttää hyvin ja pystyy tekemään kriittiset ratkaisut tarvittavalla pelinopeudella. 

Hyvänä esimerkkinä tästä alla olevien klippien syötöt maaliviivan alapuolelta ykkössektorille. Erityisesti ensimmäisen klipin uskomaton kääntösyöttö Barkoville NHL-uran ensimmäisessä erässä alivoimalla maalivahdin mailan alta on silkkaa taidetta. 


Melko keskinkertaisena luistelijana tunnetun Lundellin tehokkuus transitioissa oli asia, jota pohdin ennen kauden alkua mahdollisena ongelmakohtana. Joissain tilanteissa se on sitä ollut, mutta kokonaisuutena Lundellin transitiopelaaminen on ollut varsin laadukasta.

Avain menestykseen tällä osa-alueella on ollut ennakointi ja vauhtierojen kerääminen oikeissa kohdissa. Nollasta kiihdytettäessä Lundell ei saa etua muihin NHL-tasolla, mutta kelaamalla itsensä vauhtiin ja tarjoamalla itseään vapaaksi keskikaistalle hän on pystynyt tulemaan keskialueen läpi kohtuullisen hyvällä onnistumisprosentilla ja tälläkin osa-alueella parantanut silmin nähden jo ensimmäisten otteluiden aikana.

Seuraava askel tulee olemaan tilanteiden luominen suorista hyökkäyksistä onnistuneiden transitioiden jälkeen. Toistaiseksi Lundell on luonut pääsääntöisesti parhaat paikkansa päätypelien kautta. 


Kuten jo aiemmin viittasin, Lundellin kohdalla luistelu on ollut aina se suurin heikkous ja varmasti isoin syy sille, miksi Panthers pääsi varaamaan hänet vasta numerolla 12. 

Valtavaa muutosta varauskauden jälkeen ei tällä saralla ole tapahtunut teknisessä mielessä. Luisteluasento ei vieläkään ole erityisen laadukas, joskin nilkan alueen liikkuvuudessa on kenties tapahtunut pieni askel eteenpäin viime kaudesta (etummaisen jalan polvi tulee useammin varpaiden yli). Fysiikka on toki edelliskaudesta ja erityisesti varauskaudesta tullut eteenpäin ja alakroppaan on kerätty lisää voimaa, mikä auttaa paljon.

Kuten jo aiemmin pystyi uumoilemaan, Lundellin luistelun keskinkertaisuus ei kuitenkaan ole muodostunut ongelmaksi, vaan hän pystyy paikkaamaan sitä mukauttamalla omaa pelityyliään ja sijoittumalla oikein. 


On tietysti hyvä muistaa, että takana on vasta neljä ottelua 82 ottelun kaudesta. Otoskoko on häviävän pieni, minkä vuoksi erityisesti yksittäisiin datapoimintoihin ei kannata ylireagoida. 

Mutta kun niihin yhdistetään se, miltä Lundellin pelaaminen on kaukalossa näyttänyt, ei voi olla muuta kuin vakuuttunut. Ikäisekseen historiallisen puolustavassa roolissa Lundell on paitsi hoitanut oman pään velvoitteensa varsin moitteettomasti, hän on myös toimittanut transitioissa ja hyökkäysalueella, pelaten neljän ottelun jälkeen piste per peli -tahdissa.

Näiden otteluiden perusteella voidaan mielestäni viimeistään avata keskustelu Lundellin paikasta Leijonien tulevassa olympiajoukkueessa. Jos taso pysyy lähellekään yhtä korkealla kuin ensimmäisissä otteluissa, Lundellille voidaan kaavailla varsin isoakin ruutua ja vastuuta erityisesti alivoimalla.

Leijonien keskikaistalta löytyvät toki jo Barkov, Sebastian Aho ja Roope Hintz, jotka kaikki ovat Lundellin edellä. Esimerkiksi Hintz voitaisiin kuitenkin siirtää laitaan, jos Lundell pystyisi kantamaan kolmossentterin viittaa, mitä en pitäisi näiden otteluiden perusteella mitenkään mahdottomana. 

Tilastot: Evolving-Hockey

Tämä artikkeli kertoo:
NHL Florida Panthers NHL Anton Lundell
Scoring Leaders