Dan Hickling
Liiga

Aatu Räty ja Jukurit ovat tyylillisesti mielenkiintoinen parivaljakko, Axel Rindell tuo Kärppien takalinjoille lisää kiekollista taitoa

Kärpät ja Jukurit sopivat viime viikonloppuna Liiga-kauden mielenkiintoisimmasta pelaajavaihtokaupasta. Toronto Maple Leafs -puolustajalupaus Axel Rindell siirtyi loppukauden mittaisella lainasopimuksella Kärppiin, Jukureiden saadessa vaihdossa niin ikään loppukaudeksi New York Islanderin kanssa tulokassopimuksen kesällä tehneen Aatu Rädyn. Kylkiäisenä Jukurit sai myös yliopistosarja NCAA:sta täksi kaudeksi Suomeen siirtyneen puolustajan Veli-Matti Tiuraniemen, niin ikään loppukauden mittaisella lainalla.

Vaihtokauppa vaikuttaa sekä Rädyn että Rindellin näkökulmasta erittäin järkevältä. 

Räty keräsi varsin paljon positiivista palautetta New York Islandersin harjoitusleiriltä, mutta Kärppiin palatessaan paikka pelaavasta kokoonpanosta on ollut jälleen kortilla. 

Toistaiseksi Rädyllä on tällä kaudella pelattuna vain kuusi Liiga-ottelua, joissa hän on kirjauttanut yhden tehopisteen. Peliaika on heilunut kymmenen minuutin molemmin puolin. Esimerkiksi vuotta nuorempi Ville Koivunen on ajanut ohi valmennuksen papereissa.

Myös Rindellin alkukausi on ollut vaikeahko. Hän löi läpi ensimmäisellä Jukurit-kaudellaan kaksi vuotta sitten, ja viime kauden 47 otteluun tehdyt 26 pistettä toivat hänelle jopa paikan Leijonien MM-joukkueesta, vaikka yhtään ottelua hän ei lopulta päässyt pelaamaan. 

Alkukaudella hän on pelannut järjestään ykkösparissa yli 20 minuuttia per ilta, mutta 16 otteluun on toistaiseksi kasassa vasta viisi syöttöpistettä. Viimeisen viikon otteluissa hän oli jopa kokoonpanon ulkopuolella. Kehitys ei ole ollut toivottua, eikä hyppyä Liigan puolustajien absoluuttiseen eliittiin ole vielä otettu. 

Kyseessä on kahden omissa seuroissaan hieman, Rädyn tapauksessa aika paljonkin tuuliajolle ajautuneen pelaajan järkevä maisemanvaihdos. Yritetään kääntää kurssi ja hakea uusia virikkeitä ja uutta nostetta uudesta ympäristöstä.

Mitä Räty tuo Jukureihin?

Rädyn viime kautta Kärpissä on parsittu jo tähän mennessä varsin paljon. Se oli selkeä pettymys, etenkin hyökkäyssuuntaan. Kuitenkin esimerkiksi kesän U20-turnauksessa Räty iski kuuteen otteluun kuusi maalia ja yhteensä 14 tehopistettä, ja kuten aiemmin todettu, Islandersin harjoitusleirillä otteet olivat raporttien mukaan mallikkaita.

Nämä vahvat suoritukset eivät kuitenkaan kantaneet alkukaudella Kärppiin, ja tulosta ei ole syntynyt. Epäonnesta ei voida puhua, kun paikoillekaan ei liiaksi ole päästy.

Jukurit voivat odottaa Rädyltä varsin kohtuullista kahden suunnan pelaamista keskikaistalla. Hän on varsin hyvä tukemaan ketjukavereitaan sijoittumisellaan omissa ja sieltä ylöspäin lähdettäessä. Hän menee kamppailemaan kulmiin, voittaa niistä kohtuullisen määrän ja tulee tarjoamaan syöttösuuntaa lähelle. 

Rädyn luistelu on pysynyt varauskauteen verrattuna varsin samanlaisena teknisessä mielessä, ja samat ongelmat ovat edelleen läsnä. 

Räjähtävyydessä on otettu askel eteenpäin, mutta sitäkin merkittävämpää on Rädyn korkea intensiteetti. Räty pyrkii koko ajan pelaamaan todella nopeasti. Syötöt lähtevät vauhdilla ja kovaa jalkojen pysyessä liikkeessä. Peliä yritetään viedä koko ajan ylöspäin, usein liiaksikin väkisin puskemalla.

Tältä osin Rädyn vahvuudet ja pelityyli sekä Jukurit voivat olla varsin toimiva yhdistelmä. Olli Jokisen alaisuudessa mikkeliläisjoukkue on pelannut varsin pohjoisamerikkalaista jääkiekkoa, jossa pelataan nopeasti ja järjestään pystyyn. Tässä Räty on tässä omimmillaan. 

Mitään sateentekijää hyökkäyssuuntaan Jukureiden ei kuitenkaan Rädystä kannata odottaa, ainakaan vielä. Junioreissa pisteitä on syntynyt aikanaan todella hurjaa tahtia, mutta Liiga-tasolla anti on ollut selvästi vaatimattomampaa, ainakin vielä toistaiseksi.

Rädyn laukaus on toki laadukas, ja paikoille päästessään hän pystyy rokottamaan maalivahteja varsin tehokkaasti. Niille paikoille pääsy on kuitenkin ollut Liigassa ongelma, eikä Rädyllä ole varsinaisia huippumaalintekijän vaistoja esimerkiksi sijoittumisen suhteen. 

Samalla hän ei myöskään ole ollut erityisen juonikas pelintekijä. Hän taitaa kyllä nopeat "give-and-go"-tyyppiset tilanteet, mutta ratkaisevat murtavat syötöt viimeisellä kolmanneksella ovat loistaneet Kärpissä poissaolollaan. 

On lopulta vaikea hahmottaa, millaisen pelaajan Jukurit Rädyssä juuri nyt saa. Alkukauden ottelut Kärpissä eivät vakuuttaneet, mutta samalla historiasta lähempää ja etenkin vähän kauempaa on esimerkkejä paremmasta. 

Näen realistisena skenaarion, jossa Räty sopii Jukureiden pelitapaan kuin nenä päähän ja tulosta alkaa syntyä, kun itseluottamus kasvaa ja rooli on vakituisempi. Toisaalta en myöskään olisi erityisen yllättynyt, vaikka junnaus paikallaan enemmän tai vähemmän jatkuisi. 

Mitä Rindell tuo Kärppiin?

Rindellin taitopaketti on hyvin pitkälti hyökkäyssuuntaan painottuva. Hän pelasi varsin pitkään hyökkääjänä ennen pelipaikan vaihtoa, ja tämä on helppo nähdä. Pisteitä junioreissa on syntynyt kovaa tahtia, samoin viime kausina Liigassa. Kausina 2019–2021 hän oli Liigan 11. tehokkain puolustaja, ja U21-ikäisistä edeltä löytyi ainostaan JYPin Anttoni Honka

Rindell on parhaimmillaan, kun hän saa paljon kosketuksia kiekkoon ja pääsee varsin vapaasti liikkumaan siniviivalla ja aktivoitumaan mukaan suoriin hyökkäyksiin.

Hyökkäysalueella Rindellin ykkösvaihtoehto on itse laukominen. Viime kaudella hän laukoi kaikista Jukurit-pelaajista toiseksi eniten, keskimäärin 4,5 kertaa ottelua kohden. Rindellin laukaus on uhka niin tasaviisikoin kuin ylivoimalla. Hän ei kuitenkaan pyri tulittamaan jokaista kiekkoa välittömästi saadessaan pelivälineen lapaansa siniviivalla, vaan hän pyrkii pääsemään ohi ensimmäisestä hyökkääjästä ja hakemaan vetoja paremmista sektoreista. 

Rindell on kuitenkin myös varsin taitava pelintekijä, jolla riittää malttia odottaa syöttölinjojen aukeamista. Sekä laukaisu- että syöttöuhkana Rindell on varsin hyvä vaihtoehto ylivoimalle. Kärpissä ylivoima-aika on todennäköisesti kuitenkin vähäistä, kun joukkueen puolustuksesta löytyvät jo Ludwig ByströmAtte Ohtamaa ja Topi Niemelä


Kiekosta luopuminen on Rindellille yleensä viimeinen vaihtoehto, johon hän ei halua turvautua. Tämän sijaan Rindell pyrkii lähes aina pelaamaan kiekkoa ylöspäin kontrolloidusti. Hän pystyy syöttämään varsin hyvin sekä kämmeneltä että rystyltä, ja ajoittain pystyy onnistuneesti imemään itseensä useammankin pelaajan ennen kiekon siirtämistä joukkuekaverille.  

Rindellin heikkoudet ovat selvästi omissa. Suurimmat ongelmat painottuvat ei-kiekollisten pelaajien puolustamiseen. Hän on usein liian keskittynyt kiekolliseen pelaajaan, jolloin hän ei huomio tarpeeksi ympäristöään ja usein vastustajan pelaaja jää vapaaksi selän taakse. Samalla hänen pitää oppia paremmin tunnistamaan tilanteet, jolloin aggressiivinen kiinni iskeminen on oikea ratkaisu.

Rindellin yhdellä yhtä vastaan puolustamisessa kompastuskivi on luistelu, erityisesti nopeusominaisuudet. Käännökset ja suunnanmuutokset aiheuttavat ongelmia, ja suurimmalla osalla Liiga-hyökkääjistä on selkeä etu, kun he pääsevät haastamaan Rindelliä tasaisista lähtökohdista.

On selvää, ettei tällä kaudella ole nähty vielä parasta Rindelliä. Kärpät vaikuttaa valmennuksellisesti otolliselta paikalta oman pelin uudelleen löytämiseen ja sen kehittämiseen. Hän pääsee myös Ohtamaan, veteraanin ja Liigan parhaan puolustajan, mentoroitavaksi, mahdollisesti pelaamaan yhdessä samassa parissa. 

Rindell on itse sanonut, että hän suuntaa Pohjois-Amerikkaan tämän kauden jälkeen. Kärpät lienee varsin otollinen paikka muovaamaan Rindellistä sellaista pelaajaa, jolla on edellytykset myös menestyä siellä. 

Tämä artikkeli kertoo:
Liiga Jukurit Kärpät Liiga Axel Rindell Aatu Räty
Scoring Leaders