Stephen R. Sylvanie, Stan Szeto, Sam Navarro - USA TODAY Sports
NHL

NHL:n suomalaistulokkaiden tilastokatsaus: Anton Lundell on musta hevonen Calder Trophyyn, Robin Salo vakiinnuttamassa paikkaa Islanders-puolustuksesta

NHL:ssä on tällä kaudella pelannut toistaiseksi 14 tulokkaaksi luokiteltavaa suomalaista kenttäpelaajaa ja kolme maalivahtia. Vertailuksi koko viime kauden aikana kaukalossa nähtiin yhtä monta suomalaista kenttäpelaajatulokasta, kaudella 2019–2020 vain kymmenen. 

EP Rinkside Suomi tekee tilastokatsauksen kauden merkittävimpiin suomalaistulokkaisiin. Artikkelissa on vahvasti hyödynnetty Evolving-Hockeyn GAR- ja RAPM-lukemia kokonaisvaltaisen pelaamisen mittareina.


Anton Lundell, Florida Panthers

Lundell lähti Pohjois-Amerikkaan kovin odotuksin, ja on toistaiseksi niihin on myös pystynyt vastaamaan. Lundell onnistui heti alkukaudesta vakiinnuttamaan pelipaikan sarjan parhaisiin joukkueisiin kuuluvan Panthersin keskikaistalla ja on pelannut tasaviisikoin keskimäärin kuudenneksi eniten joukkueen hyökkääjistä. Samalla hän on pelannut varsin puolustavassa roolissa, aloittaen yli 40 prosenttia aloituksistaan puolustusalueelta.

Lundellin pistetuotanto on ollut rooli huomioiden vakuuttavaa. 35 otteluun kirjautetut tehot 9+14 riittävät U21-ikäisten hyökkääjien pistepörssissä kolmannelle sijalle heti Lucas Raymondin ja Trevor Zegrasin jälkeen. GAR-mallin mukaan Lundellin hyökkäyssuuntaan tuoma lisäarvo on ollut Panthers-hyökkääjistä neljänneksi korkein.

Puolustussuuntaan Lundellin vaikutus tasaviisikoin on ollut eri mallien perusteella jonkin verran keskivertoa heikompi. Lundellin kokonaisarvoa painavat alaspäin erittäin heikot alivoimapelaamisen lukemat. Samalla Lundell on ollut selvästi eniten alivoimalla pelannut Panthers-hyökkääjä.

Tulokaskauden perusteella on täysin selvää, että Lundell tulee tekemään ilman merkittäviä loukkaantumisia pitkän ja merkittävän NHL-uran. Hän on varsin tärkeä palanen Panthersia jo nyt, ja tulee olemaan ensi vuodet erityisen hyödyllinen johtuen hänen minimaalisesta palkkakattovaikutuksesta. 

Rasmus Kupari, Los Angeles Kings

21-vuotias Kupari pääsi jo viime kaudella tunnustelemaan NHL-ympyröitä seitsemän ottelun edestä ja on tällä kaudella pelannut pelkästään ylhäällä, kirjauttaen 37 otteluun tehot 3+6 pudotuspelipaikasta taistelevan Los Angeles Kingsin riveissä.

Kuparin rooli on ollut pelata tasaviisikoin alemmissa ketjuissa tasaviisikoin noin kymmentä minuuttia per ottelu, pääsääntöisesti keskikaistalla. Tämän lisäksi hän on päässyt pelaamaan melko säännöllisesti sekä yli- että alivoimalla. 

Kuparin hyökkäyssuunnan ansiot ovat jääneet toistaiseksi vaisuiksi myös tehopisteitä syvempiä mittareita katsottaessa, joskin ylivoimalla hän on ollut erittäinkin tuottelias ja tuonut GAR-mallin mukaan jopa eniten lisäarvoa joukkueelleen kaikista Kings-hyökkääjistä. 

Vaikka Kuparin kausi ei ole ollut ilotulittelua, Kings on selvästi ollut hänen tekemiseensä ainakin kohtalaisen tyytyväinen vakituisesta roolista päätellen. Kilpailu peliajasta tulee tulevina vuosina olemaan todella kovaa, sillä organisaatio on täynnä nuoria ja potentiaalisia hyökkääjiä. Kuparin vahvuudet huomioiden kuitenkin olettaa, että hänestä tulee kokopäiväinen NHL-pelaaja.

Kristian Vesalainen, Winnipeg Jets

Vesalaisen NHL-läpimurtoa on odotettu jo jokunen tovi, tekihän 22-vuotias laitahyökkääjä debyyttinsä Jetsin paidassa jo kaudella 2018–2019. Vihdoin tällä kaudella Vesalainen on ylittänyt 25 yhdellä kaudella pelatun ottelun rajapyykin, tehden tähän mennessä 31 otteluun tehot 2+1.

Vesalaisen rooli on ollut erittäin rajattu ja keskimäärin jääaikaa on kertynyt noin yhdeksän minuuttia per ottelu. Erikoistilanteita hän ei ole päässyt pelaamaan juuri lainkaan.

Pienessä roolissa Vesalainen on kuitenkin pystynyt olemaan Jetsille hyödyllinen. Hänen vaikutuksensa on ollut positiivinen niin hyökkäys- kuin puolustusalueella, ja GAR-mallin mukaan hänen tuoma kokonaisarvonsa on ollut Jets-hyökkääjistä seitsemänneksi suurin.

Vesalaisesta olisi epärealistista odottaa enää tässä vaiheessa top-6-hyökkääjää, mutta niin halutessaan hänestä voi hyvin kehittyä vakionimi alempiin ketjuihin. Hänen tulokassopimuksensa Jetsin kanssa on katkolla tämän kauden jälkeen.

Robin Salo, New York Islanders

Viimeisen kahden kauden aikana isoja kehitysloikkia ottanut Salo aloitti kauden vahvasti AHL:ssä, sai NHL-kutsun marraskuun puolivälissä ja on siitä lähtien pelannut vakituisesti suhteellisen isossa roolissa Islandersin puolustuksessa. Parhaimmillaan Sport-kasvatti on pelannut yksittäisissä otteluissa jopa yli 20 minuuttia.

Tähän mennessä Salo on kirjauttanut 13 otteluun tehot 1+2. NHL-uran avausmaali syntyi aiemmin tällä viikolla Philadephia Flyersiä vastaan. Salo on myös saanut alusta alkaen vastuuta ylivoimalla, saaden viime otteluissa Islandersin puolustajista toiseksi eniten ylivoima-aikaa heti Noah Dobsonin jälkeen. 

Salon lukemat tasaviisikoin ovat olleet toistaiseksi heikohkoja, erityisesti hyökkäyssuunnan suhteen; suomalaispuolustajan ollessa jäällä Islanders on toistaiseksi hallinnut vain noin 39 prosenttia kaikesta luodusta maaliodottamasta. 

Tästä huolimatta pidän Salon tulevaisuudennäkymiä melko kirkkaina. Hänellä on paljon modernilta kiekolliselta puolustajalta vaadittavia ominaisuuksia ja Islandersin puolustus ei ole varsinaisesti nimivahvimmasta päästä. 

Olli Juolevi, Florida Panthers

Uuden kauden kynnyksellä lokakuussa Vancouver Canucksista Panthersiin siirtynyt Juolevi oli alkukauden sivussa, mutta on lyhyen AHL-pätkän jälkeen ollut kokoonpanossa valtaosassa floridalaisjoukkueen kamppailuista. Viimeisimmissä otteluissa Juolevi on saanut myös kohtuullisesti vastuuta.

Toistaiseksi Juolevi on ehtinyt pelata vasta yhdeksän ottelua ja yhteensä reilut 100 minuuttia, joten kovin suuria johtopäätöksiä ei ole kannattavaa tehdä. Pelaamiensa minuuttien aikana hän on ollut kohtalainen, hyökkäyssuunnan lukemien ollessa hieman plussan ja puolustussuunnan jonkin verran miinuksen puolella.

Korkean ykköskierroksen varauksen arvoista pelaajaa Juolevista ei ole tulossa, ja tämä kausi on kriittinen sen suhteen, onko hänestä tulossa ylipäätään vakituista NHL-pelaajaa. 

Kaapo Kähkönen, Minnesota Wild

Kähkösen tituleeraminen tulokkaaksi tuntuu tässä vaiheessa hassulta, mutta NHL:n sääntöjen mukaan hänet edelleen sellaiseksi lasketaan. Kähkönen pelasi jo koko viime kauden NHL:n puolella, mutta pelattujen otteluiden määrä jäi juuri tulokasrajan alle. 

Viime kaudella Kähkönen oli suoritustason perusteella ansaitusti Cam Talbotin kakkosvahti, mutta tällä kaudella hän on ollut pelaamissaan otteluissa kokenutta kanadalaisvahtia parempi. 12 ottelussa Kähkönen on torjunut noin kaksi maalia yli odottaman, kun Talbot on tässä tilastossa selvästi miinuksen puolella. Mainitaan myös se, että yhdeksästä startista Kähköselle on kertynyt seitsemän voittoa, vaikka maalivahtien kohdalla voittojen käyttäminen minkäänlaisena mittarina onkin hyvin kyseenalaista.

Kähkösen nykyinen sopimus on katkolla tämän kauden jälkeen, kun taas Talbotin sopimus kattaa myös ensi kauden. Kähkönen on osoittanut olevansa NHL-tason maalivahti, ja Wildissa myös ykkösvahdin viitan kaappaaminen on mahdollista ainakin väliaikaisesti ennen Jesper Wallstedtin saapumista.  

Arttu Ruotsalainen, Buffalo Sabres 

Ruotsalaisen toinen kausi Pohjois-Amerikassa on kulunut jälleen NHL:n ja AHL:n välillä. Hän aloitti kauden ylhäällä, mutta sai marraskuun lopulla farmikomennuksen, jonka jälkeen NHL-otteluita on kertynyt vain kaksi. Sabresin paidassa Ruotsalaiselle on kertynyt 18 ottelussa tehot 2+2, AHL:ssä 15 otteluun tehot 4+9. 

Viime kaudella Ruotsalaisen kokonaisarvoa laskivat erittäin heikot puolustuspelilliset lukemat, mutta tällä kaudella ne ovat olleet lähempänä NHL:n keskitasoa. Samalla Ruotsalaisen hyökkäyspelilliset lukemat ovat olleet niukasti keskivertoa paremmat molempina kausina, joskin ylivoimalla ne ovat olleet heikkoja molempina kausina.

Ruotsalaisen NHL-tulevaisuus näyttää tällä hetkellä epävarmalta. Sabresissa kilpailu pelipaikoista ei ole kovimmasta päästä, mutta pelipaikan vakiinnuttaminen ei ole silti onnistunut hyvistä AHL-tehoista huolimatta. Ruotsalaisen sopimus on katkolla tämän kauden jälkeen. 

Lassi Thomson, Ottawa Senators

21-vuotias Thomson pääsi loukkaantumisten siivittämänä pelaamaan 11 ottelun mittaisen pätkän Senatorsin takalinjoilla marras- ja joulukuun aikana, jonka jälkeen hän on pelannut jälleen yhtä ottelua lukuunottamatta AHL:n puolella. Loppukauden tiukan kalenterin myötä on mahdollista, että 25 ottelun rajapyykki ylittyy Ilves-kasvatin kohdalla vielä tällä kaudella.

Tähän asti pelaamassaan 12 ottelussa Thomson on kirjauttanut yhteensä kolme syöttöpistettä, jääajan vaihdellessa reilusta kymmenestä minuutista jopa yli 20 minuuttiin asti. Thomsonin lukemat tasaviisikoin ovat olleet keskivertoa heikompia, mutta päästessään kokeilemaan ylivoimalla tulokset olivat melko lupaavia, joskin puhutaan vain reilun 16 minuutin otoskoosta.

AHL:ssä pelatessaan Thomson on myös ollut kohtalaisen tehokas, kirjauttaen 15 otteluun kahdeksan pistettä. Täysipäiväiseksi NHL-pelaajaksi on vielä matkaa, mutta toisaalta hänen tilannettaan auttaa ykköskierroksen varauksen tuoma status. Senatorsilla on kuitenkin myös muita nuoria puolustajia (Jake SandersonJacob Bernard-DockerErik Brännström) syömässä Thomsonin mahdollisuuksia tällä ja tulevilla kausilla.

Tämä artikkeli kertoo:
NHL NHL Olli Juolevi Rasmus Kupari Kaapo Kähkönen Anton Lundell Arttu Ruotsalainen Robin Salo Lassi Thomson Kristian Vesalainen
Scoring Leaders