Kolumni

Ykkösvahdin viitan itselleen kaapannut Ville Husso on tällä hetkellä NHL:n kuumin maalivahti

NHL-tasolla ykkösmaalivahdiksi nouseminen vaikutti vielä vähän aikaa sitten Ville Husson tapauksessa erittäin epätodennäköiseltä.

Jo kaudeksi 2016–2017 St. Louis Bluesin organisaatioon siirtynyt Husso pelasi pitkään AHL-tasolla, ennen kuin Jordan Binningtonin kakkoseksi jääneen Jake Allenin lähdön myötä suomalaisvahdille avautui viime kaudeksi ensimmäistä kertaa vakituinen NHL-paikka.

Bluesin selvänä kakkosvahtina Hussolle kertyi viime kaudella 17 ottelua, joissa suoritustaso ei ollut erityisen vakuuttava; hän päästi taakseen noin 6,5 maalia yli odottaman. Vaikka ykkösvahtina toimineen Binningtonin suoritustaso ei myöskään ollut päätä huimaava, suoriutui hän silti urakastaan keskivertoa NHL-vahtia paremmin.

Tällä kaudella Binningtonin suorittaminen on kuitenkin ollut erittäin epävarmaa. 23 ottelussa hän on päästänyt keskimäärin 3,27 maalia ottelua kohden ja myös suhteessa kohdattuun maaliodottamaan suoriutuminen on ollut heikkoa.

Erityisesti viime aikoina kovapalkkaisen kanadalaisvahdin taakse on lyöty rumia lukemia. Aiemmin tällä viikolla Binnington päästi vain kahteen erään peräti seitsemän maalia Calgary Flamesia vastaan ennen kuin hänet otettiin vaihtoon. Tätä edeltävässä ottelussa Toronto Maple Leafsia vastaan vastustajajoukkue osui kuudesti. 

Binningtonin viime aikojen korpivaellus on avannut Hussolle uudenlaisen mahdollisuuden, ja 26-vuotias HIFK-kasvatti on käyttänyt sen hyväkseen uskomattomalla tavalla. 

14 ottelussa tällä kaudella pelanneen Husson torjuntaprosentti on huikea 94,5 ja hän on torjunut toistaiseksi peräti yli 18 maalia hänen kohtaamaansa odottamaa paremmin Evolving-Hockeyn mukaan. 

Kyseisessä tilastossa Husson edellä ovat tämän kauden osalta ainoastaan Vezina Trophyssa vahvasti kiinni oleva Igor Šestjorkin (jonka pitäisi ehdottomasti olla mukana myös keskustelussa kauden arvokkaimmasta pelaajasta) sekä renesanssikautta Carolina Hurricanesissa pelaava Frederik Andersen

Täytyy myös huomioida, että Husso on pelannut edellä mainittuja nimiä noin tuplasti vähemmän otteluita, jolloin aikaa kerryttää kyseistä lukemaa on ollut huomattavasti vähemmän. Jos katsotaan tämän tilaston 13 parasta maalivahtia tältä kaudelta, he kaikki ovat Hussoa lukuun ottamatta pelanneet vähintään 1400 minuuttia, kun taas Husso ei ole vielä rikkonut edes 800 peliminuutin rajaa. 

Natural Stat Trickin mukaan Husso on kohdannut yli 500 minuuttia pelanneista maalivahdeista toiseksi eniten maaliodottamaa 60 minuuttia kohden heti Canadiensin Samuel Montembeaultin jälkeen. Toisin sanoen Husson työkuorma on ollut hänen pelatessaan valtava illasta toiseen, mikä tekee vahvasta suorittamisesta entistäkin vakuuttavampaa.

Viimeisen kahden viikon aikana Husso on aloittanut viisi ottelua, joista Blues on voittanut kaikki, ja joissa Husso on itse päästänyt yhteensä kuusi maalia. Samana ajanjaksona Binnington on hävinnyt molemmat starttinsa ja päästänyt näissä yhteensä 13 maalia. 

Lisäksi neljässä viidestä Husson viimeisen kahden viikon startista Blues on ollut selvästi alakynnessä kenttätapahtumien perusteella ja suomalaisvahti on ollut selkeästi suurin syy siihen, miksi joukkue on vielä tällä hetkellä kiinni pudotuspelipaikassa.

Ei ole siis ihme, että Husso on vallannut - ainakin toistaiseksi - Bluesin ykkösvahdin tontin itselleen. 

Bluesin maalivahtikaksikko tämän kauden osalta on myös jälleen yksi erinomainen esimerkki siitä, kuinka maalivahtien suoritustasot heittelevät keskimäärin selvästi kenttäpelaajia enemmän, mikä taas tekee maalivahtien ennustamisesta hyvin vaikean taiteenlajin. 

Tarinana Husson nykyvire on tietysti myös hieno, sillä matka tähän pisteeseen on ollut pitkä ja vaatinut monta pitkää kautta farmissa. 

Husson 750 000 dollarin keskimääräiset kausitienestit takaava sopimus on katkolla tämän kauden jälkeen, joten kuntopiikki ei olisi voinut siinäkään suhteessa paljon parempaan kohtaan osua. Kautta on toki jäljellä vielä puolet ja otoskoko tämän tason suorittamisesta on vielä pieni. 

Aika näyttääkin, pystyykö tulikuuma suomalaisvahti pitämään nykytasonsa loppukauden ajan. Kyseinen taso on tällä hetkellä kuitenkin niin korkea, että pienen notkahduksenkin tapahtuessa Husso voisi lähteä seuraaviin sopimusneuvotteluihin vahvasta asemasta.

Tämä artikkeli kertoo:
NHL Kolumni St. Louis Blues NHL Jordan Binnington Ville Husso
Scoring Leaders