NHL

Sebastian Aho on noussut viime vuosina yhdeksi NHL:n parhaista ja kliinisimmistä maalintekijöistä, jonka kohdalla 40 maalia on täyttä realismia joka kausi

Sebastian Ahosta on muovautunut viimeisen kolmen vuoden aikana yksi NHL:n parhaista maalintekijöistä ja tehokkaimmista viimeistelijöistä. Tällä kaudella suomalaishyökkääjä on päässyt kolmanneksi parhaiten tekopaikoille kaikista sarjan pelaajista. EP Rinkside Suomi avaa, miten tähän pisteeseen ollaan päästy.

Sebastian Aho on tässä vaiheessa kuulunut NHL:n absoluuttisten huippupelaajien joukkoon jo jonkin tovin. Pitkään rapakon takana ja myös Suomessa puhuttiin yhdestä sarjan aliarvostetuimmista pelaajista, mutta tämä ei ole pitänyt paikkaansa enää moneen vuoteen. Tässä vaiheessa kaikki vähänkään enemmän NHL:ää seuraavat tietävät Ahon ja hänen kyvyt.

Aho on ollut Suomessa aina tunnettu peliälystään, joka kiistatta on eliittiä myös NHL-tasolla. Tämä varmasti juontaa juurensa ikimuistoisiin U20-kisoihin vuonna 2016, jolloin Aho myös nousi ensimmäistä kertaa suuren suomalaisyleisön tietoisuuteen, toimien legendaarisen tehoketjun moottorina.

Kuitenkin erityisesti viimeisten vuosien aikana Ahosta on muodostunut enenevissä määrin nimenomaan huippuluokan maalintekijä. 

Aho ylitti NHL:ssä 30 maalin rajan ensimmäistä kertaa kaudella 2018–2019 ja heilutti verkkoa seuraavalla kaudella jo 38 kertaa, sijoittuen seitsemänneksi koko NHL:n maalipörssissä. Viime kaudella Carolina Hurricanes -sentteri kirjautti "vain" 24 maalia, mutta hän oli silti joukkueensa maalipörssin ykkönen. Tällä kaudella 39 ottelussa on toistaiseksi kasassa 19 täysosumaa, joka on jopa alakanttiin siihen nähden, mitä peliesitysten perusteella voisi olettaa.

Viimeisten kolmen kauden aikana ainostaan seitsemän pelaajaa on tehnyt Ahoa enemmän maaleja. Jos suhteutetaan maalimäärät peliaikaan, edellä on tällöinkin vain kahdeksan pelaajaa.

Ahon maalit ovat syntyneet monenlaisista tilanteista. Hän ei ole edellistä kolmea vuotta katsottaessa kymmenen kärjessä missään yksittäisessä pelitilanteessa, mutta silti 20 parhaan joukossa tehdyissä maaleissa niin tasaviisikoin, ylivoimalla kuin alivoimalla.


Viimeisen kolmen kauden aikana Aho on viimeistellyt peliaikaan suhteutettuna 13. eniten maaleja tasaviisikoin ja 12. eniten maaleja ylivoimalla. Alivoimalla hänen edellisen kolmen kauden aikana tekemät neljä maalia riittävät peliaikaan suhteutettuna sijalle 36.

Puhutaan absoluuttisesta huippuluokan maalintekijästä. Pelaajasta, jonka kohdalla 30-35 maalin rikkominen täyden kauden mitassa ei ole uutinen, vaan lähtökohta. 

Jatkuvasti laadukkailla maalipaikoilla

Aho ei viimeisten kolmen kauden aikana nouse esiin ainoastaan korkeiden maalimäärien vuoksi, vaan hän on myös yksi eniten laadukkaille maalipaikoille pääsevistä pelaajista koko sarjassa. Toki usein nämä myös korreloivat toistensa kanssa.

Parhaiten tätä voidaan tutkia katsomalla pelaajan luomaa henkilökohtaista maaliodottamaa. Viimeisen kolmen kauden aikana Aho on luonut yhteensä kuudenneksi eniten henkilökohtaista maaliodottamaa kaikista vähintään 2000 minuuttia pelanneista NHL-pelaajista, kokonaisuudessaan lähes 74 maalin edestä.

Edeltä löytyvät pelaajat tuskin yllättävät kovin monia: Auston MatthewsBrady TkachukLeon DraisaitlAleksandr OvetškinConnor McDavid.

Jos tarkastellaan luotua maaliodottamaa jääaikaan suhteutettuna, Aho nousee listalla vieläkin korkeammalle. Tällöin Ahon edelle yltävät vähintään 2000 minuuttia pelanneista ainoastaan Tkachuk ja Patric Hörnqvist. Vähintään 3000 minuuttia pelanneista edellä on enää pelkästään Tkachuk. 


Jos katsotaan luotua maaliodottamaa tarkemmin pelitilanteittain, Ahon monipuolisuus nousee jälleen esiin. Hän on luonut peliaikaan suhteutettuna yhdeksänneksi eniten henkilökohtaista maaliodottamaa tasaviisikoin ja 19. eniten ylivoimalla. 

Kenties mielenkiintoisinta on, että Aho on luonut viimeisen kolmen kauden aikana alivoimalla eniten maaliodottamaa kaikista NHL-pelaajista, yhteensä peräti kuuden maalin edestä. Peliaikaan suhteutettu lukema on toiseksi korkein heti Alex Formentonin jälkeen, joka on kuitenkin pelannut samana ajanjaksona lähes kolme kertaa vähemmän alivoimalla Ahoon verrattuna.

Korkeat maaliodottamamäärät kertovat siitä, kuinka Aho pääsee laukomaan korkealla tiheydellä sellaisilta paikoilta, joilta maalintekeminen on todennäköisintä. Tämä näkyy myös yleisemmin Ahon vaikutuksessa Hurricanesin hyökkäyspelaamiseen jokaisessa pelitilanteessa.


Yllä olevasta HockeyVizin visualisaatiosta voidaan havaita, kuinka Hurricanes pääsee laukomaan huomattavasti keskivertoa NHL-joukkuetta enemmän maalinedustalta ja ykkössektorilta Ahon ollessa jäällä sekä tasaviisikoin että ylivoimalla. 

Koostaan huolimatta vahva maalineduspelaaja

183-senttinen ja 80-kiloinen Aho ei välttämättä ole ulkoisilta ominaisuuksiltaan pelaaja, jonka voisi kuvitella pärjäävän jatkuvasti maalineduskamppailuissa. Tämä on kuitenkin harhakuvitelma, sillä maalinedusalue on nimenomaan se, mistä Aho leipänsä tienaa. 

Viimeisen kolmen kauden aikana Ahon maaleista valtaosa on tullut laajennetulta maalinedusalueelta, kuten alla olevasta InStat Hockeyn visualisaatiosta voidaan päätellä. 


Muutama yksityiskohta tekee Ahosta niin kliinisen viimeistelijän maalinedustalla. Raa'assa voimassa hän jää kakkoseksi monelle NHL-puolustajalle, mutta fiksulla sijoittumisella ja erityisesti kropan sijoittamisella hän pystyy kääntämään todennäköisyydet puolelleen. Aho on erittäin hyvä ennakoimaan niin, että esimerkiksi irtokiekon syntyessä hän on sijoittunut vastustajan puolustajan eteen, rintamasuunta kohti kiekkoa.

Toisekseen, Ahon ajoittaminen erilaisiin tilanteisiin maalinedustalla on erinomaista. Tämä auttaa häntä erityisesti lyömään irtokiekot sisään korkealla prosentilla, kun hän tulee tilanteisiin vauhtieron turvin ja optimaalisista kulmista.

Ei pidä myöskään unohtaa, että Ahon työmoraali esimerkiksi kiekontavoittelutilanteissa on NHL:n kärkipäätä. Hän pelaa tilanteet aina loppuun asti, taistellen irtokiekoista todella korkealla intensiteetillä ja ennen kaikkea reagoiden nopeasti, mikä auttaa häntä voittamaan kaksinkamppailuita isompiakin puolustajia vastaan. Pohjois-Amerikassa puhutaan termistä "compete", ja Aho on sen suhteen yksi oppikirjaesimerkeistä.

Aho on toki myös teknistaidollisesti erittäin lahjakas pelaaja, mikä näkyy esimerkiksi erinomaisena silmä-käsi-koordinaationa, josta on runsaasti hyötyä maalinedustalla. Erityisesti tämä ilmenee ohjaamisessa, jossa Aho saattaa hyvinkin olla tällä hetkellä paras kaikista NHL:n suomalaispelaajista.

Myös yleiset maalineduspelaamisen teesit pätevät Ahon ohjauspelaamiseen. Hän hakeutuu fiksulla sijoittumisella ja kropankäytöllä tilanteisiin, joissa hän saa mailan vapaaksi oikeassa kohdassa ja oikeaan aikaan. Ajoittaminen on yksi avaintekijöistä myös ohjaamisessa. Staattisesti maalinedustalla seisominen voi tuottaa joskus tulosta, mutta erityisesti pienempikokoisten pelaajien kohdalla liike ja ajoittaminen ovat aivan olennaisia tekijöitä. 

Alla olevan videon kaksi ensimmäistä klippiä ovat tästä erinomaisia esimerkkejä. Ensimmäisessä Aho voittaa maalin takana kaksinkamppailun ja saa käännettyä kiekon tyhjään tilaan painottomalle puolelle. Ennen kuin kaksinkamppailun hävinnyt puolustaja ehtii takaisin vartioimaan häntä, Aho on jo tehnyt nousun maalinedustalle ja ohjaa puolittaisen laukauksen rystyllä.

Toisessa nähdään Aholta jälleen erinomaista ajoittamista ja juonikkuutta. Hän hävittää itsensä häntä merkkaavan puolustajan selustaan, leikkaa maalinedustalle ja saa itsensä vapaaksi ohjaamaan viivalaukausta. Kyseessä on myös erinomainen esimerkki Ahon mailataituruudesta ja silmä-käsi-koordinaatiosta; ohjausasento on vähintäänkin haastava, kun hän on hyvin ahtaassa tilassa puolustajan ja maalivahdin välissä.


Avain kaikkeen on liikkeessä

Yksi merkittävä tekijä Ahon nousussa maailman parhaiden maalintekijöiden joukkoon on ollut liike kiekottomana pelaajana, jota jo osittain aiemmin sivuttiin. Tämä ei tietenkään tule suurena yllätyksenä, kun puhutaan Ahon peliälyllä varustetusta pelaajasta. 

Jatkuva liike on aivan kriittinen osa hyökkäyspelaamista millä tahansa tasolla, mutta erityisesti NHL:ssä, jossa tilaa ja aikaa on vähemmän kuin missään muussa sarjassa. Syöttösuunnat ovat auki hyvin lyhyitä aikoja, joskin pelaajat samalla myös tunnistavat nuo ikkunat sekä kiekollisina että kiekottomina paremmin kuin missään muualla. 

Aho ajoittaa liikkeensä ennakoimalla tilanteen kehittymistä useita sekunteja tulevaisuuteen. Tämän pohjalta hän adjustoi vauhtiaan ja luo sekä hyödyntää tyhjää tilaa, hakeutuen vapaaksi juuri oikeaan aikaan.

Toki myös Ahon ketjukavereina Hurricanesissa on pelannut viimeisen kolmen vuoden aikana muutamia NHL:n parhaita syöttäjiä kuten Andrei Svetšnikov ja Teuvo Teräväinen, jotka lukevat peliä samalla tasolla Ahon kanssa ja osaavat niin ikään ajatella muutamia siirtoja pidemmälle. 


Kuten yllä olevissa esimerkeissä nähdään, Aho on erittäin taitava saamaan paljon irti ketjukavereidensa vahvuuksista ja avaamaan vain hetken avoinna olevia ikkunoita, jotka he usein myös tunnistavat ja hyödyntävät.

Huomionarvoista on myös kuinka kaikki edellä olevat maalit tulivat yhden kosketuksen laukauksista. Tullaan jälleen tilan ja ajan niukkuuteen, kuten myös siihen, kuinka hyviä maalivahdit nykyään ovat. Mitä kauemmin kiekko on pelaajan lavassa, sitä pienemmät ovat keskimäärin hänen todennäköisyydet maalinteon suhteen.

Ahon viimeisen kahden kauden tekemästä 49 maalista peräti 36:ssa kiekko lähti hänen lavastaan viimeistään yhden sekunnin jälkeen haltuunotosta. Suurimmassa osassa näistä kiekko lähti liikkeelle suoraan yhdellä kosketuksella. 

Ahon one-timer onkin kehittynyt selvästi hänen NHL-uransa aikana, mikä näkyy myös lisääntyneenä rohkeutena laukoa suoraan syötöstä. Ei voida puhua Laine-tasoisesta laukauksesta, mutta Aho pystyy samaan kiekkoon tarvittavan voiman ja tarkkuuden vaikeammistakin asennoista.

Aika ajoin Aho pystyy myös yllättämään maalivahteja kauempaakin. Teknisessä mielessä Ahon rannelaukaus on erittäinkin laadukas. Hän saa hyödynnettyä vipuvarsi-efektiä tuomalla molemmat kädet kropan eteen sekä painamalla alaspäin alakädellä ja vetämällä toiseen suuntaan yläkädellä. Jalkojen painonsiirto korostuu Ahon laukauksessa voimakkaasti. Hän pystyy myös laukomaan varsin laadukkaasti molemmilta jaloilta. 


Aho ei kuitenkaan ole volyymilaukoja, etenkään verrattuna pelaajiin, jotka tekevät yhtä paljon maaleja ja kerryttävät yhtä paljon maaliodottamaa kuin suomalaishyökkääjä. Esimerkiksi tällä kaudella 15:sta eniten maaliodottamaa kaikki tilanteet huomioiden 60 minuuttia kohden luoneista pelaajista ainoastaan toinen Hurricanes-hyökkääjä Nino Niederreiter on kirjauttanut Ahoa vähemmän laukauksia peliaikaan suhteutettuna. 

Ahon yksittäisen laukauksen keskimääräinen maaliodottama on korkea. Hän valitsee paikkansa tarkasti ja asettaa etusijalle edellä mainitut tilanteet: irtokiekot, ohjaukset, ykkössektorin paikat, tilanteet, joissa hän pääsee laukomaan suoraan esimerkiksi poikittaissyöttöön. Jos todennäköisyydet eivät ole hänen puolellaan, hän harvoin myöskään laukoo.

Ahon viimeistelytaidoista ja osittain myös edellä mainitusta laukaisupaikkojen tarkahkosta valikoinnista johtuen suomalaishyökkääjä on viimeisen kolmen kauden aikana ollut myös yksi NHL:n tehokkaimpia viimeistelijöitä. Viimeisen kolmen kauden ajalta Ahon laukaisuprosentti kaikki tilanteet huomioiden on peräti 17,31, joka on NHL:n kymmenenneksi korkein lukema vähintään 2000 minuuttia samana ajanjaksona pelanneista. Lukema on myös korkein kaikista suomalaispelaajista, niukasti ennen Mikko Rantasta. 


Ahon näkymät tulevaisuuden suhteen ovat kirkkaat. 24-vuotiaana hän pelaa tällä hetkellä uransa huippuvuosia, ja erityisesti Ahon pelityylillä ja taitopankilla niitä pitäisi olla edessä vielä useita. Hurricanes on joukkueena tällä hetkellä sarjan parhaita, ja etenkin sen syvyys aiheuttaa varmasti monissa seuroissa kateutta. Hyökkäyksen avainpelaajat, kuten Aho ja Svetšnikov, ovat kiinnitetty useiksi vuosiksi joukkueystävällisillä sopimuksilla. 

Organisaation varaaminen on myös ollut viime vuodet liigan eliittiä, mistä johtuen uusia potentiaalisia nimiä on puskemassa sisään lähitulevaisuudessa. Parhaana esimerkkinä tästä voidaan pitää 20-vuotiasta Seth Jarvisia, joka on tehnyt tällä kaudella erittäin vakuuttavan läpimurron Hurricanes-kokoonpanoon ja ehtinyt jo pelata paljon myös Ahon laidalla, luonnollisesti hyvin tuloksin. 

Ei pitäisi siis olla epäilystä siitä, että terveenä pysyessään Aho tulee myös tulevina vuosina olemaan sarjan laadukkaimpia maalintekijöitä.

Tämä artikkeli kertoo:
NHL Carolina Hurricanes Sebastian Aho