NHL Draft 2022

Lähtökohdat NHL-varaustilaisuuden ensimmäiseen päivään: Canadiensin ykkösvarauksella isot seuraukset, venäläispelaajien kohtalo puhututtaa

Ykkösvarauksen kohtalo vielä auki

Shane Wright vai Juraj Slafkovský? Tämän vuoden ykkösvaraus on vielä tässä vaiheessa keskimääräistä vuotta enemmän auki. Raporttien perusteella Montreal Canadiensin papereissa kaksikko on hyvin lähellä toisiaan. Wright lienee turvallisempi valinta, mutta Slafkovskyn Slovakian maajoukkueessa esittämät otteet olympialaisissa ja myöhemmin aikuisten MM-kisoissa ovat nostaneet hänen osakkeitaan huomattavasti, ja monet pitävät hänen absoluuttista potentiaaliaan korkeampana. Myös Logan Cooleyn mahdollisuutta ei voida sulkea täysin pois, mutta hänen valintaansa voisi jo pitää jättiyllätyksenä. 

Pitkään ikäluokan selkeänä ykkösnimenä pidetyn Wrightin varaamatta jättäminen olisi Canadiensilta ja GM Kent Hughesilta kova ratkaisu; skenaariossa, jossa hän ottaa kanadalaissentterin, mutta esimerkiksi Slafkovskysta kehittyy parempi pelaaja, organisaatio saisi vähemmän rapaa niskaansa päinvastaiseen verrattuna. Toki tässä tilanteessa sellaisia ei pitäisi miettiä, vaan pyrkiä varaamaan se pelaaja, jonka organisaatio näkee parhaana vaihtoehtona. 

Jos pitäisi laittaa rahaa keskelle, oma veikkaukseni olisi edelleen, että Canadiens päätyy ottamaan Wrightin, mutta saamme jännittää kanadalaisseuran valintaa viimeisille metreille saakka. 

Kakkosvarauksesta voi tulla erittäin mielenkiintoinen

Mikäli Canadiens päätyy varaamaan Wrightin, toisena varaavan New Jersey Devilsin valinta tulee suurella todennäköisyydellä olemaan Slafkovsky. Vähän aikaa sitten liikkui jopa huhua siitä, että Devils olisi ollut halukas hankkimaan ykkösvuoron Canadiensilta päästäkseen varmasti valitsemaan slovakialaishyökkääjän. 

Jos Canadiens päätyykin itse varaamaan Slafkovskyn, tilanne muuttuu erittäin mielenkiintoiseksi. Devils voisi ottaa Wrightin, mutta joukkueen keskikaistalta löytyvät jo Jack Hughes ja Nico Hischier, jotka ovat jo molemmat kiinnitetty pitkillä sopimuksilla. Vaikka mielestäni parhaan pelaajan valitseminen on käytännössä aina oikea ratkaisu, on mahdollista, että Devils näkee tilanteen eri tavalla tai mahdollisesti näkee jonkun muun Wrightia parempana pelaajana. 

Yksi vaihtoehto on vuoron kauppaaminen; Wrightista kiinnostuneita seuroja varmasti riittää. Cooleyn valinta on myös yksi vaihtoehto, mutta hänenkin sopivuus voi pelipaikan myötä olla ongelmallinen Devilsin näkökulmasta. On myös mahdollista, että Devils ottaa itselleen yhden korkeimmin listatuista puolustajista, kuten David Jiricekin tai Simon Nemecin

Skenaariossa, jossa Wright ei mene ensimmäisellä tai toisellakaan vuorolla, Arizona Coyotesilla on edessä mielenkiintoinen valinta. Raporttien mukaan seura on tykästynyt erityisesti Cooleyyn, ja muutama muukin vaihtoehto lienee pöydällä. Vaikka puhutaan erittäin epätodennäköisestä tapahtumaketjusta, ei ole aivan mahdotonta, että Wright valuisi aina neljännelle vuorolle ja Seattle Krakenille saakka.

Viimeisten kuukausien nousijat  

Joka vuosi tietyt pelaajat nousevat viimeisten kuukausien aikana NHL-seurojen listoilla lopulta yllättävänkin korkealle. Tämä vuosi ei ole tässä suhteessa poikkeus. Kenties merkittävimmän nousun on tehnyt yhdysvaltalaishyökkääjä Cutter Gauthier, jolla on viimeisimpien raporttien mukaan hyvät mahdollisuudet päätyä jopa top-5-varaukseksi. Vaikka isokokoinen voimahyökkääjä pelasi viime vuonna laidalla, monet NHL-seurat uskovat hänen pystyvän tekemään vaihdon keskelle. Raporttien mukaan esimerkiksi viidentenä varaava Philadelphia Flyers on vahvasti kiinnostunut Gautherista.

Toinen iso nousija on kevään MM-kisoissa uskomattomalla kilpailullisuudellaan ja työmoraalillaan vakuuttanut itävaltalaissentteri Marco Kasper. Vielä kauden puolivälissä Kasperia pidettiin enemmänkin top-20-varauksena, mutta tällä hetkellä näyttää todennäköiseltä, että hän menee jo kymmenen ensimmäisen pelaajan joukossa. Kasperin hyökkäyspään potentiaali ei ole varausluokan korkein, mutta on mahdollista, että hän pystyisi pelaamaan pienemmässä roolissa NHL:ssä jopa jo ensi kaudella. 

Kolmas nousija on kanadalaispuolustaja Kevin Korchinski, jolla on niin ikään mahdollisuudet nousta lopulta jopa top-10-varaukseksi. Viimeisimpien tietojen mukaan iso osa NHL-seuroista pitänee vahvan kauden WHL:ssä pelannutta Korchinskia tilaisuuden lupaavimpana puolustajana Jiricekin ja Nemecin jälkeen.

Kemell ja Lekkerimäki - kaksi pienikokoista eurooppalaislaituria

Joakim Kemell ja Jonathan Lekkerimäki tulevat olemaan ensimmäisenä valitut suomalais- ja ruotsalaispelaajat, ja molemmat ovat olleet ennakkospekulaatioissa vahvasti kymmenen kärjessä. Kemell nousi tähän kastiin jo alkukaudesta sensaatiomaisten Liiga-suoritusten myötä, kun taas Lekkerimäen nappisuoritus U18-kisoissa nosti hänen osakkeitaan selkeästi.

Sekä Kemell että Lekkerimäki ovat suhteellisen pienikokoisia laitureita. Lekkerimäki on kaksikosta hieman pidempi, mutta Kemell huomattavasti fyysisempi ja kamppailuvalmiimpi. Molemmat ovat tunnettuja erityisesti laukauksistaan. 

On mahdollista, että jompi kumpi tai jopa molemmat putoavat kymmenen kärjen ulkopuolelle, jos tietty joukkue arvottaa esimerkiksi hieman samanlaisen profiilin hyökkääjän Matthew Savoien heidän edelle. Toisaalta ei olisi erityisen yllättävää, jos kaksikko menisi peräkkäisillä vuoroilla esimerkiksi sijoilla seitsemän ja kahdeksan tai kahdeksan ja yhdeksän.

Nazar ja Mateychuk, ensimmäisen kierroksen suurimmat ryöstöt?

Yhdysvaltalaissentteri Frank Nazar ja kanadalaispuolustaja Denton Mateychuk ovat kaksi pelaajaa, jotka me EliteProspectsissa arvotamme tässä varausluokassa todella korkealle. Lopullisesta rankigistamme Nazar löytyy sijalta viisi, Mateychuk sijalta kahdeksan. 

Vaikuttaa kuitenkin todennäköiseltä, että he molemmat tulevat olemaan varattavissa varsin myöhäisillä ensimmäisen kierroksen vuoroilla. Esimerkiksi Bob McKenzien listalla (jota voidaan käyttää jonkinlaisena peilinä sille, mitä NHL-seurat ajattelevat) Nazar löytyy sijalta 15 ja Mateychuk peräti sijalta 24. 

Mikäli kyseiset pelaajat menevät suunnilleen McKenzien rankingin mukaisilla vuoroilla, olisivat he ensimmäisen kierroksen suurimmat ryöstöt. Nazar on pienikokoinen sentteri, jonka maksimaalisen potentiaalin näemme jopa korkeimpana kaikista varaustilaisuuden pelaajista, kun taas Mateychuk on jatkuvasti joka alueella peliin voimakkaasti osallistuva moderni puolustaja, mutta hänkin NHL-seurojen makuun hieman pienikokoinen. 

Missä menee Lambert?

Brad Lambertin tilanteesta varaustilaisuuteen tultaessa on puhuttu paljon. Potentiaalisesta ykkösvarauksesta on reilussa vuodessa tultu tilanteeseen, jossa edes ykköskierroksen varaus ei ole lukkoon lyöty fakta.

Viimeisimpien raporttien perusteella vaikuttaa, että Lambertin nimi tullaan kuulemaan jossain vaiheessa perjantain vastaista yötä, mutta on hyvin vaikea ennustaa missä vaiheessa. Periaatteessa jopa sijat 15-20 ovat mahdolliset, mutta niin on myös aivan ensimmäisen kierroksen loppupää. Esimerkiksi seurat, joilta löytyy useampi ensimmäisen kierroksen vuoro, ovat mahdollisia Lambertin ottajia. 

Venäläispelaajat ovat varaustilaisuuden suurimpia jokerikortteja

Yksi tämän vuoden varaustilaisuuden mielenkiintoisimmista narratiiveista tulee luonnollisesti koskemaan venäläispelaajia. Kuinka alhaisille vuoroille ikäluokan parhaat venäläiset putoavat ja varataanko heitä ollenkaan ykköskierroksella? 

Vuoroille 10-15 spekuloitu Pavel Mintjukov tulee tässä suhteessa olemaan hyvin todennäköisesti poikkeustapaus, sillä hän on pelannut kaksi viimeistä kautta OHL:ssä (tosin ensimmäinen kausi jäi kokonaan väliin kuten kaikilla OHL-pelaajilla), eikä ole raporttien mukaan matkustanut tai matkustamassa kesällä Venäjälle. 

Kahden muun ykköskierroksen spekulaatioissa pyörineen venäläisen, Danila Jurovin ja Ivan Mirošnitšenkon tilanne on sen sijaan erilainen. Viimeisten viikkojen tapahtumien jälkeen en olisi yllättynyt, mikäli kumpaakaan heistä ei varattaisi ensimmäisenä päivänä; monet NHL-seurat eivät ole valmiita varaamaan venäläispelaajia millään kierroksella. Erityisesti top-10-talentiksi monesti nostetun Jurovin valinta ensimmäisen kierroksen lopussa voi kuitenkin olla jollekin seuralle houkutteleva vaihtoehto. Sekä Jurov että Mirošnitšenko ovat matkustaneet Montrealiin varaustilaisuutta varten. 

Tämä artikkeli kertoo:
NHL NHL Draft 2022 NHL Logan Cooley Juraj Slafkovský Shane Wright
Scoring Leaders