NHL Draft 2023

Suomalaispelaajien ensimmäinen ranking vuoden 2023 varaustilaisuuteen: kaksi HIFK-hyökkääjää kärjessä, puolustajien osalta tiedossa niukahko vuosi

Pääasiassa 2005-syntyneistä pelaajista koostuvasta tulevan vuoden varausluokasta on muodostumassa maailmanlaajuisesti erittäin vahva. Connor Bedardista povataan dynaamisinta varausikäistä pelaajaa sitten Connor McDavidin ja myös Matvei Mitškov ja Adam Fantilli olisivat olleet mahdollisia ykkösvarauksia jo tänä vuonna. Myös näiden kolmen jälkeen varausluokka vaikuttaa selvästi vahvemmalta kuin kaksi edellistä. 

Suomalaisten osalta ei voida kuitenkaan sanoa samaa. Paljon voi tietysti vielä tapahtua seuraavan vuoden aikana, mutta ainakin tällä hetkellä 2005-syntyneiden ikäluokka vaikuttaa keskimääräistä heikommalta. Myös viime kaudella Suomen U17-maajoukkue menestyi tavallista vaisummin, ja jotain kertoo, että elokuun Hlinka Gretzky Cup -joukkueessa voidaan nähdä peräti kuusi alaikäistä pelaajaa, joka olisi lähihistorian korkein lukema. 

Tätä rankingia kannattaa pitää vain ja ainoastaan suuntaa antavana katsauksena nykytilanteeseen. Suurimmasta osasta pelaajia havainnot ovat vielä tässä vaiheessa melko rajalliset. Isoja muutoksia tulee tapahtumaan seuraavan vuoden aikana varmasti, kun uusi kausi tuo mukanaan uutta informaatiota. Toiset pelaajat ottavat isoja kehitysaskeleita, toisilla käy päinvastoin. Tämä on väistämätöntä. 

U20 SM-sarjassa jo viime kaudella pelanneet ovat tätä rankingia ajatellen selvässä etulyöntiasemassa siitä yksinkertaisesta syystä, että heistä minulla on tässä vaiheessa tarpeeksi havaintoja. Samanlaisessa asemassa ovat myös tämän varausluokan vanhimmat, jo vuonna 2004 syntyneet pelaajat. 

Kuitenkin esimerkiksi Ville Koivunen nousi papereissani lopulta koko 2003-syntyneiden ikäluokan ykkösnimeksi, vaikka hän pelasi vielä varauskautta edeltävänä kautena pelkästään U18 SM-sarjassa. 


1. Kasper Halttunen, LH, HIFK

Halttunen on noussut viimeisen vuoden aikana 2005-syntyneiden ikäluokan selkeäksi kärkinimeksi, ainakin kenttäpelaajien osalta. Debyyttikaudellaan U20 SM-sarjassa 190-senttinen laitahyökkääjä naulasi 41 otteluun peräti 24 maalia ja yhteensä 38 pistettä. Elokuun Hlinka Gretzky Cupissa Halttunen pelasi vielä pienessä roolissa, mutta myös U18-maajoukkueessa hän nousi varsin nopeasti kärkiketjuihin ja teki kuuteen U18-kisaotteluun tehot 3+2. 

Parhaimmillaan Halttunen oli viime kaudella U20 SM-sarjassa jopa dominoiva. Hän on armoitettu maalintekijä, jonka rannelaukaus on tarkka sekä painava ja one-timer todellinen ase ylivoimapelaamista ajatellen. Isokokoisena laiturina Halttunen pystyy suojaamaan kiekkoa kulmissa tehokkaasti, mutta on ennen kaikkea käsistään erittäin taitava ja pystyy laittamaan puolustajia solmuun näyttävilläkin tavoilla. 

Näiden vahvuuksien lisäksi Halttunen luistelee jo nyt varsin kohtuullisella tasolla (joitain korjattavia yksityiskohtia toki on), ja pystyi esimerkiksi U18-kisoissa varsin laadukkaaseen lyhytsyöttöpelaamiseen. Ajoittain hän kuitenkin pyrkii pysymään pelivälineessä itse liiankin pitkään ja menettelee kiekkoja liian optimististen harhautusyritysten kautta. Tulevalla kaudella HIFK:sta Liiga-paikkaa tavoittelevasta Halttusesta on kuitenkin nykykehityksellä helppo povata ensimmäisen kierroksen varausta - jopa korkeaa sellaista - kesälle 2023.

2. Tuomas Uronen, LH, HIFK

Uronen aloitti viime kauden U18 SM-sarjassa, mutta siirtyi marraskuun alussa pysyvämmin HIFK:n U20-joukkueen matkaan ja kirjautti lopulta 24 runkosarjaottelussa lupaavat 17 pistettä. Vakuuttavat otteet leirillä avasivat Uroselle hieman yllättäenkin paikan Pikkuleijonien kevään kisajoukkueesta, ja hän käytti tuon mahdollisuuden erinomaisesti olemalla Suomen kolmosketjun ehdoton ykkösveturi.

Vaikka Urosen tuotanto U20 SM-sarjasta kalpenee muutamalle hänen alapuolellaan tällä listalla olevalle pelaajalle, paremmalla viimeistelyllä ja myös tuurilla HIFK-laituri olisi hyvinkin voinut pelata piste per peli -tahdissa siihen nähden, kuinka paljon laadukkaita tilanteita hän loi hyökkäyssuuntaan. Uronen pystyy ja haluaa viedä kiekkoja ykkössektoriin usein ja tehokkaasti, ja hän pystyy tekemään sen niin kuljettamalla kuin syöttämällä. 

Uronen ei ole ikinä kaukalon isoin pelaaja, mutta on jo nyt varsin vahva kaksinkamppailuissa ja tekee rajusti töitä esimerkiksi kiekonriistojen eteen. Lisävaihde luisteluun ja viimeistelytaitojen kehittäminen tekisivät Urosesta entistäkin potentiaalisemman pelaajan tulevaisuutta ajatellen. Ei yllättäisi, mikäli hän pääsisi pelaamaan vähintään kourallisen otteluita Liigassa jo ensi kaudella. 

3. Lenni Hämeenaho, LH, Ässät

Kaudella 2020–2021 U18 SM-sarjan pistepörssin näytöstyyliin voittanut Hämeenaho pelasi tuottoisan debyyttikauden Ässien U20-joukkueessa, kirjauttaen 42 runkosarjaotteluun tehot 21+16. Hän raivasi tiensä varsin nopeasti myös Pikkuleijonien vakiohahmoksi ja pelasi U18-kisoissa kolmosketjussa yhdessä Urosen ja Samu Baun kanssa. 

Hämeenahon vaistot erityisesti maalinteon suhteen ovat erinomaiset. Hän haistaa kehittyvät tilanteet hyökkäyspäässä, ajoittaen liikkeensä maalinedustalle juuri oikeaan aikaan, jotta hän pääsee lyömään sisään irtokiekon tai tekemään itsestään vapaan syöttövaihtoehdon takatolpalle. Myös esimerkiksi avautuvat vastahyökkäyssaumat Hämeenaho tunnistaa erittäin hyvin.

Peliäly tuo Hämeenaholle tekopaikkoja, mutta hän osaa myös viimeistellä ne tehokkaasti. Esimerkiksi Ässät-laiturin curl-and-drag-tyyppinen rannelaukaus on tämän varausluokan parhaimmistoa, ainakin suomalaispelaajien osalta. Luistelu on tällä hetkellä Hämeenahon selkeä heikkous, ja näin korkea sijoitus pohjautuu oletukseen, että tuolla osa-alueella nähdään selkeää kehitystä seuraavan vuoden aikana. On myös huomioitava, että Ässien kanssa pitkän Liiga-sopimuksen allekirjoittanut laituri on myös varausluokan vanhemmasta päästä. 

4. Arttu Kärki, P, Tappara

Kärki aloitti viime kauden U18 SM-sarjassa, mutta nousi varsin nopeasti Tapparan U20-joukkueeseen ja lopulta varsin isoon rooliin, pelaten varsin vakituisesti yli 20 minuuttia ottelua kohden ja kirjauttaen puolustajan paikalta 36 otteluun lupaavat 22 tehopistettä. Kärki väläytteli osaamistaan myös Pikkuleijonissa, U18-kisat mukaan lukien.

Kärjen korkea sijoitus tällä listalla perustuu hänen kiekollisten taitojen tuomaan potentiaaliin. Kärki harvoin panikoi paineen alla, vaan pystyy käsillään ja taitavilla syötöillä avaamaan peliä tehokkaasti (joskin parempi ympäristön havainnointi ennen kiekon saamista parantaisi hänen tehokkuuttaan entisestään). Hän nousee aktiivisesti tukemaan hyökkäyksiä, antaa oivaltavia syöttöjä ja pystyy toimittamaan kiekkoa tehokkaasti viivasta. 

Kärjen puolustuspelaaminen on vielä selvästi työn alla ja myös hyökkäysalueella hän voisi tasaviisikoin pyrkiä aktivoitumaan vielä aggressiivisemmin. Hämeenahon tavoin Kärki on 2004-syntyneenä suhteellisen vanha tähän varausluokkaan. Viime vuosien kehityskäyrä huomioiden pidän häntä kuitenkin kauteen lähdettäessä varausluokkansa lupaavimpana puolustajana. 

5. Jesse Kiiskinen, LH, Pelicans

Kiiskinen oli viime kaudella Suomen U17-maajoukkueen tehokkain pelaaja koko kauden mitassa, kirjauttaen yhteensä 14 maajoukkueottelussa tehot 10+7. Ensimmäisellä kaudellaan Pelicansin U20-joukkueessa laitahyökkääjä teki 38 ottelussa 13 maalia ja 25 pistettä, joiden myötä hän oli ylemmässä jatkosarjassa pelanneista U17-ikäisistä pelaajista kolmanneksi tehokkain heti Halttusen ja Aron Kiviharjun jälkeen.

Kiiskisen vahvuudet painottuvat vahvasti hyökkäysalueelle. Hän profiloituu erityisesti maalintekijäksi, joka laukoo laadukkaasti ranteella sekä suoraan syötöstä, ja jolla on myös hyvä vainu maalinedustilanteissa. Kiiskinen teki myös useita maaleja ohjaamalla viime kauden aikana, väläytellen laadukasta silmä-käsi-koordinaatiota. Hänen taito-ominaisuudet ovat niin ikään varsin hyvät.

Kehitettävää Kiiskisellä on erityisesti luistelussa, johon liittyvät puutteet näkyvät erityisesti vaihtojen ja otteluiden loppupuolilla. Toisaalta häneltä löytyy jo nyt kohtalaisesti luontaista räjähtävyyttä, mikä povaa hyvää tulevaisuuden suhteen. Myös puolustussuunnan sijoittumisessa hänellä on kehitettävää, mutta karvauspelaamisessa ja pelin ennakoinnissa hän oli jo viime kaudella monin paikoin hyvä. Kiiskisen kohdalla puhutaan myös erittäin nuoresta pelaajasta; mikäli hän olisi syntynyt vain kuukautta myöhemmin, olisi hän varausikäinen vasta kesällä 2024. Esimerkiksi Hämeenahoon ja Kärkeen verrattuna puhutaan vajaan vuoden ikäerosta. 

6. Emil Järventie, LH, Ilves

Pelattuaan U20 SM-sarjassa U16-ikäisenä jo kaudella 2020–2021, Järventie siirtyi viime kauden alussa USHL:ään Muskegon Lumberjacksiin paitaan. Laiturin taival Yhdysvalloissa jäi kuitenkin suhteellisen lyhyeen, kun hän päätti palata takaisin Ilvekseen tammikuussa. U20 SM-sarjan alemmassa jatkosarjassa hän pelasi loppukaudesta yli piste per peli -tahdilla, kirjauttaen 20 otteluun tehot 13+8. Järventie oli alaikäisenä mukana viime syksyn Hlinka Gretzky Cupissa, pelaten sittemmin muutamassa turnauksessa myös U17-maajoukkueen mukana. 

Järventien hyökkäyspään talenttia on vaikea kiistää. Hän haistaa erittäin hyvin syntyvät tilanteet ja pääsi viime kaudella rokottamaan vastustajia jatkuvalla syötöllä nopeista vastahyökkäyksistä. Isoveljensä tavoin Järventie on laadukas laukoja ja pystyy tekemään tulosta ylivoimalla.

Isoveljeensä Robyyn verrattuna Järventie on - ainakin toistaiseksi - selvästi pienikokoisempi, mikä näkyy selvästi kamppailupelaamisessa ja osittain myös luistelussa. Lisäksi Järventien vertailua suurimpaan osaan muista listan pelaajista vaikeuttaa, että hän pelasi edellä mainitulla tavalla kevään U20 SM-sarjan alemmassa jatkosarjassa ja yhdessä sen parhaista joukkueista. Tämän vaikutusta hulppeaan pistetuotantoon ei pidä aliarvioda.

Järventie solmi hiljattain Liiga-sopimuksen Ilveksen kanssa, ja on mielenkiintoista nähdä, millä tasolla hän pääasiassa pelaa ensi kaudella. Viime vuosina Ilveksen lupaavimmat nuoret pelaajat (Roby JärventieJani Nyman) ovat pelanneet pääasiassa KOOVEE:ssa, enkä olisi yllättynyt, mikäli myös nuorempi Järventie nähtäisiin tulevalla kaudella Mestiksessä. 

7. Rasmus Kumpulainen, KH, Pelicans

Kiiskisen tavoin myös Kumpulainen pelasi valtaosan viime kaudesta Pelicansin U20-joukkueessa, viimeistellen 43 ottelussa 17 pistettä. Kumpulainen oli myös U17-maajoukkueen vakiokasvoja, kirjauttaen 13 ottelussa tehot 2+2. 

Kumpulainen on isokokoinen sentteri, jonka vahvuudet U20-tasolla ovat toistaiseksi olleet pitkälti kahden suunnan pelaamisessa. Hän hoitaa puolustusvelvoitteensa tunnollisesti, pystyen ulottuvana pelaajana saamaan pitkän mailansa vetojen tielle ja kamppailemaan kulmissa.

Kumpulaisen peliäly ulottuu myös muualle kuin puolustussuuntaan, ja hän pystyy parhaimmillaan rytmittämään peliä keskikaistalta mainiosti. Kysymysmerkit liittyvät kuitenkin siihen, kuinka paljon hyökkäyspelaamiseen liittyvää potentiaalia hänellä loppupeleissä on. Vielä viime kaudella U20 SM-sarjassa hän ei saanut monissa otteluissa paljoakaan aikaan hyökkäyssuuntaan etenkään tasaviisikoin. Samalla hän teki yhdeksässä U18 SM-sarjassa pelaamassaan ottelussa peräti 21 pistettä ja on myös aiempina kausina ollut varsin tehokas. Kumpulainen on myös Kiiskisen tavoin erittäin nuori varausluokkansa edustaja. 

8. Jesse Nurmi, LH, KooKoo

Nurmi on kuulunut 2005-syntyneiden ikäluokan seuratuimpiin pelaajiin jo jonkun aikaa. Hän teki ensimmäisen Liiga-sopimuksensa KooKoon kanssa jo kesällä 2020, ja käytti hiljattain sopimuksensa optiovuoden, jatkaen Kouvolassa ainakin myös ensi kauden. Nurmi kirjautti viime kaudella U20 SM-sarjassa 40 otteluun tehot 15+15 (jälleen huomioitava, että KooKoo pelasi alemmassa jatkosarjassa) ja pääsi myös debytoimaan Liigassa yhden ottelun verran.

Nurmi profiloituu vahvasti hyökkäyssuunnan ratkaisijaksi. Hän pystyy erittäin taitaviin murtaviin syöttöihin useiden painekerrosten läpi ja on kokonaisuudessaan yksi tämän listan juonikkaimmista pelintekijöitä. Samalla hänen kiekolliset taitonsa ovat varsin hyvät ja hän pystyy myös viimeistelemään tilanteita varsin tarkalla rannelaukauksella. 

Suhteellisen pienikokoiseksi laituriksi Nurmen luistelu vaatii jatkoa ajatellen kehitystä. Kamppailu- ja kiekontavoittelutilanteissa häneltä odottaisi myös enemmän, minkä lisäksi kokonaisvaltaisen pelaamisen kanssa on vielä työstettävää. 

9. Emil Pieniniemi, P, Kärpät

Pieniniemi pelasi itsensä Kärppien U20-joukkueen puolustukseen heti viime kauden alusta, kirjauttaen 34 runkosarjaottelussa yhteensä yhdeksän tehopistettä. U17-maajoukkueessa hän oli koko kauden Suomen kärkipuolustajia, tehden 11 otteluun tehot 1+3. 

Pieniniemellä on mahdollisuudet kehittyä tulevina vuosina varsin varteenotettavaksi kahden suunnan puolustajaksi. Hän on puolustussuuntaan aktiivinen sekä lukee ja pelaa tilanteet omissa pääasiassa hyvin, vaikka ajoittain sortuukin vielä yli-innokkuuteen esimerkiksi hyökkäys- ja keskialueen epäonnistuneiden vastaanajojen muodossa. 

Transitioissa Pieniniemi tekee pääsääntöisesti oikeita ratkaisuja kiekolla ja nousee tukemaan hyökkäyksiä. Luistelussa on vielä kehitettävää, mutta fysiikkaharjoittelun ja kasvatetun lihasmassan pitäisi tulevina vuosina tehdä tältä osin taikojaan. Hyökkäyspään potentiaali on vielä hieman kysymysmerkki, ja se pitää Pieniniemen vielä esimerkiksi Kärjen takana. 

10. Niko Minkkinen, P, JYP

Minkkinen vuorotteli viime kaudella kahden sarjatason välillä, pelaten kuitenkin pääasiassa U20 SM-sarjassa JYPin paidassa. Kauden edetessä hän vakiinnutti myös paikan Pikkuleijonista ja pelasi puolivälierää lukuun ottamatta kaikissa otteluissa kevään U18-kisoissa. 

Minkkinen ei ole ollut kova pisteidentekijä millään sarjatasolla, mutta 194-senttiseksi puolustajaksi hänen kiekolliset taidot ovat silti varsin lupaavat. Hän ei panikoi paineen alla, vaan operoi kiekollisena rauhallisesti ja funktionaalisesti. Minkkisen avauspelaamisessa nähtiin viime kaudella jo varsin edistyksellisiä asioita, kuten syöttösuunnan piilottamista katseella, ja U18-kisoissa hän oli transitioissa Suomen tehokkaimpia puolustajia Aron Kiviharjun ja Kasper Kulonummen jälkeen.

Puolustussuuntaan Minkkisellä on ainekset kehittyä pelaajaksi, joka luo kiekonriistoja fyysisyyttä ja pitkää mailaa hyödyntämällä. Hyökkäyssuunnan potentiaali on vielä tässä vaiheessa kysymysmerkki, ja on myös pidettävä mielessä, että Minkkisen varauskelpoisuus tämän kesän osalta jäi kiinni vain vajaasta kuukaudesta. 

11. Arttu Alasiurua, KH, Kärpät

Alasiurua onnistui vakiinnuttamaan paikan Kärppien U20-joukkueesta jo viime kaudella, vaikka hän pelasi edeltävän kauden lähes pelkästään U16-tasolla. Keskellä sekä laidalla viime kaudella pelannut hyökkääjä kirjautti 33 ottelussa 16 tehopistettä, minkä lisäksi U18 SM-sarjassa 14 otteluun vahvat tehot 12+10.

Näin Alasiurualta viime kaudella useampia lupaavia otteluita U20-tasolla. Hänellä on vahvat kiekolliset taidot, jotka pohjautuvat erityisesti pehmeisiin käsiin ja syöttötaitoon. Alasiurua myös pyrkii pelaamaan korkeatempoista jääkiekkoa ja tekee hyvin töitä molempiin suuntiin.

Luistelun kohdalla Alasiurualla on vielä runsaasti työstettävää. Hänen luisteluasentonsa on vielä tässä vaiheessa erittäin korkea ja etukenoinen, vaikka hän kompensoikin teknisiä ja fyysisiä puutteita työmäärällään. Hyökkäyssuunnan potentiaalia Alasiurualla kiistatta on, ja luisteluun tehdyt parannukset auttaisivat huomattavasti jo olemassa olevien vahvuuksien laajamittaisemmassa hyödyntämisessä. 

12. Tom Leppä, KH, Jokerit

Kaudella 2020–2021 pelkästään U16 SM-sarjaa pelannut Leppä hyppäsi Alasiuruan tavoin pitkälti yhden tason yli, pelaten valtaosan viime kaudesta Jokereiden U20-joukkueen paidassa. Varsin paljon vastuuta U20 SM-sarjan runkosarjan ykkösjoukkueessa saanut Leppä kirjautti 37 ottelussa tehot 5+19, samalla kun hänen maalieronsa tasaviisikoin oli huomattavasti plussan puolella. Leppä oli myös mukana suurimmassa osassa U17-maajoukkueotteluista.

Loikan U16-tasolta suoraan U20-tasolle kolmossentterin rooliin mahdollisti Lepän tunnollinen kahden suunnan pelaaminen yhdistettynä hyökkäyssuunnan välähdyksiin. Hän kamppailee hyvin kulmissa ja tukee puolustajia maalin takana sekä tekee hyviä ratkaisuja karvatessa. Hyökkäyssuuntaan Lepän vahvuudet ovat tilanteiden tunnistamisessa ja sijoittumisessa sekä varsin hyvässä pelisilmässä myös syöttöjen suhteen. 

Toistaiseksi Lepän pitää tällä listalla yllä olevia pelaajista matalammalla kysymykset hänen hyökkäyspään potentiaalista tilanteiden luomisen suhteen, vaikka hän tekikin neljänneksi eniten pisteitä kaikista U20 SM-sarjassa pelanneista U17-ikäisistä pelaajista. 

Tämä artikkeli kertoo:
NHL Draft 2023 Rankings U20 SM-sarja Liiga HIFK HIFK U20 Ilves Ilves U20 Jokerit U20 JYP JYP U20 KooKoo KooKoo U20 Kärpät U20 Pelicans Pelicans U20 Tappara Tappara U20 Ässät Ässät U20 U20 SM-sarja Liiga U18 SM-sarja Arttu Alasiurua Kasper Halttunen Lenni Hämeenaho Emil Järventie Jesse Kiiskinen Rasmus Kumpulainen Arttu Kärki Tom Leppä Niko Minkkinen Jesse Nurmi Emil Pieniniemi Tuomas Uronen
Scoring Leaders