Dan Hickling
U20 MM

Tältä Nuorten Leijonien kokoonpano voisi näyttää joulukuun MM-kisoissa: keskikaista ja Lambertin roolitus suurimmat kysymysmerkit uuteen kauteen lähdettäessä

Hopeamitaleihin päättyneet poikkeuskisat ovat vielä suhteellisen tuoreessa muistissa, mutta koskaan ei ole liian aikaista spekuloida jo tulevien kisojen kokoonpanoilla. Tällä kertaa aikaa kisojen välissä on vain muutamia kuukausia, joten spekulointi on vieläpä tavallista ajankohtaisempaa.

Julkaisin ensimmäisen hahmotelman vuoden 2023 kisojen potentiaalisesta kokoonpanosta jo viime tammikuussa, joka pitää edelleen kutinsa varsin kohtuullisesti. Muutamia pelaajamuutoksia on tehty ja muutamia ketjuja on laitettu uuteen uskoon, mutta odotetusti rungon osalta mitään mullistavaa ei viimeisen puolen vuoden aikana ole tapahtunut. 

Karu fakta on, että tulevien kisojen suomalaisjoukkue jää materiaalin osalta melko selvästikin jälkeen muutamasta edellisestä. Tämä pätee lähtökohtaisesti jokaisella osa-alueella, vaikka kyvykkäitä yksilöitä löytyy tästäkin joukkueesta. Ja on tietysti mahdollista, että syyskauden jälkeen joukkue näyttää jo vahvemmalta, mutta lähtökohtaisesti odotuksia kannattaa ruuvata hieman alemmas. Penkin takaa löytyy ensimmäistä kertaa Tomi Lämsä, joka otti ohjat ensimmäistä kertaa viime viikonloppuna Rovaniemellä pelatussa neljän maan turnauksessa. Tuosta turnauksesta löydät lisää havaintoja tästä

Vielä huomiona, että tämä hahmotelma perustuu omiin subjektiivisiin näkemyksiini, eikä se ole ennuste siitä, mitä valintoja valmennus lopulta päätyy tekemään. 

Hyökkääjät:

Ville Koivunen - Oliver Kapanen - Joakim Kemell
Kalle Väisänen - 
Topi Rönni - Jani Nyman
Aleksanteri Kaskimäki - Samu Salminen - Brad Lambert
Niko Huuhtanen - Sami Päivärinta - Miko Matikka
Feetu Knihti

Tyrkyllä kokoonpanoon: Samu Tuomaala, Verner Miettinen, Konsta Kapanen, Kasper Halttunen, Lenni Hämeenaho

Hyökkäyksestä tulee löytymään kohtuullinen määrä ratkaisuvoimaa ja kiekollista taitoa sekä varsin sopivia roolipelaajia, mutta tulivoiman leveys yksinkertaisesti kalpenee elokuun joukkueen vastaavalle. Erityisesti sentteriosasto on jälleen valitettavan kapea moneen kärkimaahan verrattuna. 

Asettelen ykkössentterin viittaa tässä vaiheessa Kapaselle, joka pelasi päättyneissä kisoissa melko puolustavassa roolissa, mutta jolta löytyy myös hyökkäyssuunnan osaamista. Kemell oli jo elokuun kisoissa yksi turnauksen tuotteliaimmista hyökkääjistä, ja tulee olemaan lähtökohtaisesti tämän joukkueen ykköstähti. Koivuselta päättynyt turnaus oli heikko, mutta hän on tästä huolimatta ikäluokkansa fiksuimpia ja vaarallisimpia hyökkäyssuunnan pelaajia, ja tuo tähän ketjuun pelinteko- ja ratkaisuvoimaa. 

Kakkosketjun keskeltä löytyy Rönni, joka esiintyi pääsääntöisesti edukseen Rovaniemen turnauksessa ja tuo keskikaistalle monipuolisuutta. Ilveksestä Liiga-paikkaa hakeva Nyman on pelannut Rönnin kanssa paljon maajoukkuepaidassa viimeisinä vuosina ja tuo ketjuun viimeistelyosaamista sekä kiekollista taitoa. Häntä voidaan helposti kaavailla laukojan paikalle myös toiselle ylivoimaviisikoista. Toiselta laidalta löytyy Väisänen, joka esiintyi mielestäni päättyneissä kisoissa edukseen pienemmässä roolissa ja josta on kehittymässä varsin monipuolinen pelaaja. 

Kolmossentterin paikkaa pitää tässä hahmnotelmassa Salminen, jota ei kuitenkaan syystä tai toisesta nähty Rovaniemen turnauksessa. Historiallisesti Connecticutin yliopistojoukkueeseen tulevaksi kaudeksi siirtyvä Salminen on kuitenkin ollut 2003-syntyneiden ikäluokan kärkisenttereitä. Päättyneissä kisoissa kokoonpanon ulkopuolelle ratkaisuotteluissa jääneen Lambertin sijoittaminen tähän hahmotelmaan oli niin ikään vaikeaa. Hänen pitäisi pystyä pelaamaan myös kahdessa kärkiketjussa, enkä sulkisi pois ideaa hänen hyödyntämisestä sentterinä ottaen huomioon hyökkäyksen heikot kohdat. Toiselle laidalle vaihtoehtoja on useampia, mutta valitsin siihen tässä vaiheessa Kaskimäen, joka osaa viimeistellä tilanteita, mutta pelata myös kohtuullisesti kiekottomana puolustussuuntaan. HIFK-hyökkääjä esiintyi pätevästi ykkösketjun roolissa Rovaniemen turnauksessa.

Nelossentteriksi kaavailisin Päivärintaa, joka hieman yllättäenkin jäi rannalle elokuun MM-joukkueesta. Sopii pelityyliltään ja vahvuuksiltaan hyvin tällaiseen rooliin. Laidoilta löytyvät Matikka ja Huuhtanen, jotka molemmat ovat vielä osittain villejä kortteja tässä vaiheessa. Vahvoilla syksyillä kumpikin heistä voi periaatteessa olla joulukuussa isommassa roolissa. Erityisesti Huuhtanen vakuutti Rovaniemen turnauksessa. Ylimääräiseksi hyökkääjäksi jää Knihti, joka pystyy tarvittaessa pelaamaan isossa ja pienemmässä roolissa sekä myös keskellä tai laidassa. 

Puolustajat:

Topias Vilén - Aleksi Heimosalmi
Aron Kiviharju - Kasper Kulonummi
Jimi Suomi - Viljami Juusola
Otto Salin

Tyrkyllä kokoonpanoon: Aleksi Malinen, Tomi Leppänen, Kalle Ervasti, Ville Ruotsalainen

Hyökkäyksen tavoin puolustuksen kokonaistaso jää melko selvästi jälkeen elokuun vastaavasta. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, etteikö takalinjoilta löytyisi runsaasti mielenkiintoa herättäviä yksilöitä.

Tämän hahmotelman ainoa jo päättyneissä kisoissa mukana ollut puolustaja on Heimosalmi, jonka rooli joukkueen ykköspuolustajana ja tärkeänä kiekollisen pelaamisen moottorina pitäisi olla selkeä. Heimosalmen todennäköisin pari lienee Vilén, jolta löytyy Liiga-kokemusta jo kahden kauden verran ja joka mahdollistaa parinsa voimakkaan osallistumisen hyökkäyspelaamiseen. 

Kakkospariksi mielestäni varsin itsestäänselvä ratkaisu on yhdistää erinomaisesti edellisissä U18-kisoissa yhteen pelanneet Kulonummi ja Kiviharju. Kumpikin pystyy laadukkaaseen kiekolla pelaamiseen, mutta myös hoitamaan tarvittavat puolustusvelvoitteet. Kiviharjun mukaan ottaminen peräti kolme vuotta alaikäisenä voi olla vielä tässä vaiheessa kysymysmerkki valmennukselle, mutta mikäli hän vakiinnuttaa paikan TPS:n Liiga-kokoonpanosta, tulee hänen sivuuttaminen olemaan tällaisena vuotena todella vaikeaa. Mielestäni hän menee jo nyt heittämällä seitsemän parhaan vaihtoehdon joukkoon. 

Kolmospariin sijoitan tällä hetkellä erinomaisesta luistelustaan tunnetun ja Nuorten Leijonien puolustajista parhaiten Rovaniemellä suoriutuneen Suomen ja varsin tasapainoisesti pelaavan Juusolan. Suomi tavoittelee kokopäiväistä roolia TPS:stä, kun taas Juusola valmistautuu ottamaan seuraavan askeleen Allsvenskanissa. 

Seitsemäntenä puolustajana toimii Salin, joka saattaa olla puolustuksen suurin villi kortti. Erittäin rikkonaisen kauden jälkeen on vaikea sanoa, mikä HIFK-puolustajan taso tulee syksyllä olemaan, mutta potentiaalia hänellä riittää pelipaikan ottamiseen korkeammaltakin. Rovaniemellä suorittaminen oli pääasiassa toiveita herättävää. 

Maalivahdit:

Topias Leinonen, Eemil Vinni, Niklas Kokko

Tyrkyllä joukkueeseen: Jani Lampinen, Aku Koskenvuo, Juuso Helomaa

Nuorten Leijonien maalivahtitilanne on tässä vaiheessa pitkälti auki. 2003-syntyneiden ikäluokasta ei tällä hetkellä löydy selkeää kärkikandidaattia, mutta Lampinen, Koskenvuo ja Helomaa lienevät kaikki vaihtoehtoja. Kakkoskierroksella menneenä kesänä varatuista suomalaisvahdeista Leinonen lienee hyvin todennäköinen valinta ja Kokkokin todennäköinen. Näiden kahden lisäksi nostan kokoonpanoon tässä vaiheessa 2005-syntyneen Vinnin, jonka ansioluettelo viime vuosilta on vahva ja potentiaali korkea. 

Tämä artikkeli kertoo:
U20 MM Maajoukkueet Finland U20 Finland U20 (all) WJC-20 International-Jr Kalle Ervasti Kasper Halttunen Aleksi Heimosalmi Niko Huuhtanen Viljami Juusola Konsta Kapanen Oliver Kapanen Aleksanteri Kaskimäki Joakim Kemell Aron Kiviharju Feetu Knihti Ville Koivunen Niklas Kokko Kasper Kulonummi Elmeri Laakso Brad Lambert Topias Leinonen Tomi Leppänen Miko Matikka Jani Nyman Sami Päivärinta Topi Rönni Otto Salin Samu Salminen Jimi Suomi Samu Tuomaala Topias Vilén Eemil Vinni Kalle Väisänen Tomi Lämsä
Scoring Leaders