Timo Savela
Liiga

JYP astuu tulevalla kaudella pelillisesti tälle vuosikymmenelle, mutta se ei ole oikotie onneen

JYP jäi viime Liiga-kaudella koko sarjan viimeiseksi. Jyväskyläläisjoukkueen kausi oli selviytymistä monellakin rintamalla, niin taloudellisesti kuin urheilullisesti. Valmennusta lomautettiin, ja lopulta joulun tienoilla urheilutoimenjohtaja Mikko Viitanen hyppäsi itse penkin taakse.

Tilanne näyttäisi nyt rauhoittuneen ja vakiintuneen.

JYPissä on ollut käynnissä muutos, jossa joukkuetta on nuorennettu ja moni seuran pitkäaikainen pelaaja on suunnannut muualle tai lopettanut. Jarkko Immonen ja Jani Tuppurainen päätyivät tulevalle kaudelle Mikkelin Jukureihin.

JYP on nyt profiloitumassa yhä vahvemmin Viitasen johtamana nuoreksi, nuorekkaaksi taitojääkiekon joukkueeksi. Seuraan on saatu kasattua Viitasen johdolla sekä pelaajat että valmennus.

Viime kaudella penkin takana aloitti – ja pian lomautettiin – Pekka Tirkkonen, joka ei ollut Viitasen rekrytointi vaan peruja ajalta ennen Viitasta, kuten oli vielä osa joukkueen rungostakin. Viitanen on toiminut JYPin urheilutoimenjohtajana kaksi vuotta.

Mitä on taito?

JYPiin on rakennettu nyt varsin nuori joukkue. Joukkue, jossa on taitoa.

Mitä on taito?

Yleensä, kuten kenties myös JYPin tapauksessa, taito pelkistetään ennen kaikkea luisteluun ja kiekollisiin ominaisuuksiin. Laajemmassa perspektiivissä voidaan nähdä, että jääkiekkotaito käsittää kaiken sen skaalan, mitä vaaditaan voittavaan pelaamiseen.

Otetaan esimerkki. Siirtokiekkoihin ja kamppailupelaamiseen nojaava jääkiekko voi olla erittäinkin taitavaa, mikäli pelaajat esimerkiksi ovat erinomaisia kamppailijoita, joiden pelitaidot kamppailuissa ovat laadukkaat, ja joukkue toteuttaa kollektiivina pelitapaansa hyvin. Taitoa on siis monenlaista, mutta jotain taidon osa-aluetta voidaan painottaa enemmän kuin toista.

JYPin tapauksessa taito nähtäneen ennen muuta luistelemiseen ja kiekollisiin ominaisuuksiin kytkeytyvänä. Se on kenties taitavaa, mutta se ei tarkoita sitä, etteikö jonkinlainen muukin tapa pelata jääkiekkoa voisi olla taitavaa.

Joka tapauksessa JYPin painotukset ovat näkyneet välittömästi joukkueen pelaamisessa harjoituskaudella. Uuden päävalmentajan Jukka Ahvenjärven rinnalle pestattiin valmennustiimiin Marko Tuomainen, joka valmensi aiemmin KalPassa. Kyse voi olla toki vahvistuvinoumasta, mutta uudistuneessa JYPissä näkyy jonkin verran samoja periaatteita ja tavoitteita kuin viime kausien KalPassa.

Ytimenä on kiekollinen pelaavuus. Se tarkoittaa sitä, että joukkue pyrkii minimoimaan siirtokiekkopelaamisen ja selviämään erilaisista tilanteista kiekkoa kontrolloiden. Kuulostaa kovin vahvasti viime vuosien KalPalta. 

Periaatteena sen voisi muotoilla: pysy kiekossa.

Tarkastellaan kahta osa-aluetta JYPiltä hieman tarkemmin, ja havainnollistetaan sitä klippien muodossa taannoisesta Kärpät-harjoituspelistä, jonka JYP voitti 5–1. Nämä osa-alueet ovat painelähdöt omalla alueella sekä transitiot omalla alueella – eli kun JYP voittaa kiekonhallinnan puolustuspelin jälkeen.

Ensinnäkin JYP haluaa hyökätä lähtökohtaisesti aina kolmelta kaistalta, myös niissä hetkissä, kun lähdetään nopeaan hyökkäykseen. Tässä on eroa esimerkiksi Jukureihin, jonka harjoituskauden otteista kirjoitin taannoin tarkemmin

Ensimmäisessä klipissä näkyy hyvin selvästi JYPin painelähtöjen perusasiat. Paineen alla olevan puolustajan pitää kyetä liikuttamaan kiekko nopeasti, syötön jälkeen toisen puolustajan pitää luistelulla kyetä ohittamaan ja samalla hyökkääjien tulee täyttää kenttä leveyssuunnassa. Sen jälkeen hyökkäystä viedään täydellä vauhdilla eteenpäin.

Seuraavista kahdesta klipistä nähdään, minkälaista taitoa vaaditaan siihen, että joukkue pystyy pelaamaan kiekonhallinnan säilyttäen vaikeissakin tilanteissa.

JYP on toteuttanut periaatettaan jopa varsin totaalisesti. Nyt harjoituskaudella – sekä myös sarjakauden alussa – valmennus varmasti hakee ja etsii rajoja, kuinka ehdottomasti kiekossa voidaan yrittää pysyä. 

Toisaalta varmasti pelaajakehityksellisestä näkökulmasta, joka nykyisessä JYPissäkin vallitsee, voidaan nähdä, että olisi tärkeä vaalia kiekossa pysymistä ja siten alistaa pelaajat hankaliin tilanteisiin kiekon kanssa illasta toiseen. Toisaalta on myös mietittävä tuloksellista uskottavuutta; viime kauden mahalaskun jälkeen JYPin on voitettava pelejä.

Joka tapauksessa esimerkiksi Kärppiä vastaan JYP pelasi paineen alla erittäin rohkeasti suhteessa siihen, kuinka iso kiekonmenetyksen riski oli. Korkea riskitaso omalla alueella tarkoittaa sitä, että vastustajalle voi potentiaalisesti avautua laadukkaita maalintekopaikkoja suoraan riistoista.

Alla oleva klippi on hyvä esimerkki, kun JYP onnistuu puikkelehtimaan painetilanteessa pienillä siirroilla omista pois ja samalla täyttää kolme kaistaa. Pelaaminen kontrolloidusti tällaisessa tilanteessa vaatii hyviä nopeustaitavuusominaisuuksia: paine tulee nopeasti samalla, kun täytyisi ottaa syöttö vastaan tai syöttää itse.

Olennaisinta tässäkin klipissä on se, että JYP liikuttaa kiekon välittömästi ensimmäisen paineen alta pois, jolloin vastustaja ei saa peliä pysähtymään laidan lähelle. Toisekseen huomionarvoista on se, että toinen siirto laidan lähellä pelataan sokkona, peliasennon vastaisesti, mikä nostaa kiekonmenetyksen riskiä.

Kun pelataan paineen alla ja halutaan purkaa paine kiekkoa kontrolloiden mahdollisimman nopeasti ja tehokkaasti, merkittäväksi tekijäksi nousee se, minkälaisen valmiuden kiekoton pelaaja itsellään säilyttää mahdollista kiekon vastaanottamista ja pelin edistämistä eteenpäin ajatellen.

Alla olevassa klipissä nähdään, että jotta puolustaja voi paineen alla ohittaa ja edistää peliä, peliasento pitää kyetä säilyttämään kohti kaukaloa. Se vaatii kenties erilaisia luistelulinjoja ja erilaista luisteluosaamista. Esimerkiksi takaperin luistelun on oltava räjähtävyydeltään tehokasta.

Jälleen JYP purkaa paineen puhtaasti ja hyökkää kolmelta kaistalta korkealla intensiteetillä.

Pelaajakehittämö?

JYPiä on uudistettu varsin voimakkaasti, ja vasta nyt näyttäisi Jyväskylässä olevan kasassa sekä sellainen ryhmä pelaajia että halutunlainen valmennustiimi, jotka pystyvät viemään eteenpäin visiota JYPin taitojääkiekosta.

Kuten kenties olettaa sopii tässä kohtaa, JYPin pelaaminen on näyttänyt raikkaalta. Nuoret pelaajat haluavat näyttää, uusi valmennus on saanut hommasta otteen ja tuotua pelillisiä asioita käytäntöön.

Muutamia kysymysmerkkejä toki on pidemmällä aikavälillä. JYP on pyrkinyt nyt pelaamaan varsin korkealla intensiteetillä ja hyökätessä eteneminen on ollut jopa ehdoton prioriteetti. Nyt se toimii, Liiga-kauden alussakin se toimii, mutta korkean intensiteetin pelaaminen laadulla vaatii erinomaista henkistä ja fyysistä vireystilaa illasta toiseen. Nopea pelaaminen vaatii aisteilta herkkyyttä.

Runkosarja on pitkä. Kysymys onkin siitä, että miten JYP säilyttää peliotteensa niinä iltoina, kun joukkue ei ole aivan optimitilassa. Silloin pyrkimys pelata jatkuvasti korkealla intensiteetillä eteenpäin ampuu itseään jalkaan. Nuoren joukkueen rutiinitasoa mitataan. Ei riitä yksittäiset väläytykset.

Joka tapauksessa JYP on nyt, viimeistään, kääntynyt sille samalle tielle, jossa moni muukin Liiga-joukkue on. Halutaan nuoria pelaajia, halutaan kehittää näitä pelaajia, halutaan pelata nopeasti, halutaan taitoa.

Voittaminen ja menestyminen – ne ovat silti kiven takana. JYP palaa uskottavaksi Liiga-joukkueeksi alkavalla kaudella, mutta matka on vasta alussa.

Tämä artikkeli kertoo:
Liiga JYP Liiga Jukka Ahvenjärvi
Scoring Leaders