Jerome Miron - USA TODAY Sports
NHL

Roope Hintz on pelannut alkukaudesta tasaviisikoin uransa laadukkainta jääkiekkoa, vaikka pisteet ovat vielä antaneet odottaa itseään

Roope Hintz on lyhyessä ajassa noussut yhdeksi NHL:n kiinnostavimmista suomalaispelaajista. Läpimurto Dallas Starsissa tapahtui kaudella 2018–2019 ja vaikka alkanut kausi on vasta Hintzin kolmas kokonainen NHL-tasolla, on hän jo nyt kiistatta joukkueensa tärkeimpiä ja laadukkaimpia hyökkääjiä.

Viime kautta voidaan pitää Hintzin tapauksessa käänteentekevänä. Hän kirjautti tynkäkauden aikana 41 otteluun 43 tehopistettä, ollen samalla raporttien mukaan koko ajan enemmän tai vähemmän puolikuntoinen. Erityisesti ylivoimalla Hintz oli täysin pitelemätön, ollen jääaikaan suhteutettuna koko sarjan tehokkain pelaaja

Kauden jälkeen suoritetun leikkauksen jälkeen odotukset Hintzin suhteen olivat korkealla tähän kauteen lähdettäessä.

Tuloksellisesti alkukausi oli kuitenkin erittäin vaikea, kun kymmeneen ensimmäiseen otteluun Hintz kirjautti ainoastaan yhden tehopisteen. 

Viimeisimmissä otteluissa pistetahti on kiihtynyt kohti odotettua tasoa. Viimeiseen kuuteen otteluun Hintzillä on kasassa viisi maalia ja yhteensä seitsemän tehopistettä, joilla hän on noussut 0,5 pistettä per peli -tahtiin. Toki edelleenkään hän ei ole vielä lähelläkään viime kauden pistetahtia.

Mikä sitten selittää Hintzin tehotonta kauden aloitusta? 

Lähinnä nimenomaan tehottomuus ja epäonni viimeistelyn suhteen. Itse pelaamisessa ei Hintzin kohdalla ole ollut nimittäin mitään vikaa yhtä osa-aluetta lukuun ottamatta. 

Pureudutaan ensimmäisenä pelaamiseen tasaviisikoin. 

Hintz on koko NHL-uransa ajan ollut laadukas pelaaja tasaviisikoin. Jokaisella neljällä edellisellä NHL-kaudella Stars on luonut Hintzin ollessa jäällä vastustajiaan enemmän tekopaikkoja. Viime kaudella Hintzin ollessaan jäällä Stars kontrolloi kaikesta luodusta maaliodottamasta lähes 58 prosenttia, joka oli joukkueen vakiohyökkääjistön toiseksi paras lukema heti ketjukaveri Joe Pavelskin jälkeen. 

Myös tehtyjen ja päästettyjen maalien suhde on tasaviisikoin Hintzin kohdalla ollut tulokaskauden jälkeen positiivinen. Viime kaudella Stars teki suomalaissentterin ollessa jäällä 3,63 maalia 60 minuuttia kohden, päästäen samalla omiin ainoastaan 1,76 maalia 60 minuuttia kohden. Puhutaan todella kovasta suhteesta, jota tietysti siivittivät myös laadukas viimeistely ja erinomainen maalivahtipelaaminen. 

Tämän kauden alussa Hintz on ollut tasaviisikoin jopa viime kautta dominoivampi sekä hyökkäys- että puolustussuuntaan. Luodun maaliodottaman määrä on viime kautta korkeampi (lähes kolme maalia 60 minuuttia kohden), kun taas päästetyn maaliodottaman määrä (noin 1,8 maalia 60 minuuttia kohden) on viime kautta matalampi. 

Hintzin ollessa jäällä Stars on alkukaudella hallinnut lähes 62 prosenttia kaikesta luodusta maaliodottamasta. Selkokielellä: Starsille on Hintzin jäällä ollessa kertynyt todella paljon maalipaikkoja, kun taas vastustajat eivät ole juuri päässeet luomaan omia tilanteita. 


Tämä näkyy myös yllä olevassa Evolving-Hockeyn RAPM-visualisaatiossa, joka pyrkii muodostamaan kuvan yksittäisen pelaajan vaikutuksesta muun muassa luodun ja päästetyn maaliodottaman kaltaisiin muuttujiin, ottaen samalla huomioon esimerkiksi ketjukaverien tai peluutuksen vaikutukset. 

Kuitenkin tehtyjen ja päästettyjen maalien suhde on Hintzin osalta alkukaudella ollut negatiivinen. 

Päästettyjä maaleja on jonkun verran enemmän, mitä voisi tekopaikkojen määrän ja laadun perusteella odottaa. Todellinen ongelma on kuitenkin ollut viimeistely. 

Stars on Hintzin ollessa jäällä tehnyt tasaviisikoin vain 1,53 maalia 60 minuuttia kohden, joka on reippaasti yli maalin verran odotettua vähemmän. Hintzin ollessa jäällä Starsin laukaisuprosentti on tasaviisikoin ollut vain 4,65, kun esimerkiksi viime kaudella se oli peräti 11,35 ja sitä edellisellä 7,89. 

Ongelma näkyy myös joukkuetasolla. 

Stars pelaa tasaviisikoin tyyliltään vähäisten tapahtumien jääkiekkoa. Tämä tarkoittaa sitä, että joukkue luo itse vähän tilanteita, mutta sitä vastaan on myös vaikea luoda  maalipaikkoja. Stars on luonut tällä kaudella tasaviisikoin seitsemänneksi vähiten maaliodottamaa ja sitä vastaan on luotu neljänneksi vähiten maaliodottamaa. Joukkueen laukaisuprosentti tasaviisikoin (5,77) on sarjan alhaisin. 

Henkilökohtaisella tasolla Hintz ei ole edes viimeistellyt tasaviisikoin kovin huonosti, kun viidessä viimeisessä ottelussa tehdyt kolme maalia tasaviisikoin otetaan huomioon. 

Hintzin tämän kauden henkilökohtainen laukaisuprosentti on 9,38, joka on hieman alakanttiin viime kausista, mutta silti erittäinkin kohtuullinen. Miksi sitten Stars on tehnyt maaleja niin vähän Hintzin ollessa jäällä?

Tässä vaiheessa katse kääntyy Hintzin ketjukavereihin: Pavelskiin ja Jason Robertsoniin. Kolmikko pelasi paljon yhdessä jo viime kaudella, ja tulokset olivat erinomaisia. Pavelski viimeisteli tasaviisikoin lähes 14 prosentin tarkkuudella, kun taas tulokaskauttaan pelannut Robertson 12,5 prosentin tarkkuudella. 

Pavelski on pitkän NHL-uransa aikana ollut keskivertoa parempi viimeistelijä, ja Robertson oli prospektina tunnettu nimenomaan taitavana maalintekijänä. Myös Hintz on tähänastisen NHL-uransa aikana osoittanut olevansa laadukas viimeistelijä. Alkukauden osumattomuuden voi pitkälti laittaa varianssin piikkiin. 

Alkukauden vähäisten maalimäärien ei siis pitäisi aiheuttaa tässä vaiheessa huolta. Kolmikko on alkukaudella päässyt tekopaikoille jopa erinomaista viime kautta paremmin, ja pitkässä otannassa myös Pavelskin ja Robertsonin laukaukset alkavat löytää tasaviisikoin verkon perukoille.

Missä osa-alueella Hintzin kohdalla sitten voisi olla parantamisen varaa?

Kuten jo aiemmin sivuttiin, Hintz oli viime kaudella ylivoimalla uskomattoman tuottelias. Evolving-Hockeyn laskentatavan mukaan pisteitä syntyi jääaikaan suhteutettuna eniten kaikista NHL-hyökkääjistä, ja viimeisen kymmenen kauden aikana vain neljä pelaajaa on pystynyt kovempaan pistetahtiin ylivoimalla. Puhutaan siis historiallisen kovasta tehokkuudesta

Tällä kaudella Hintzillä on kasassa ylivoimalla ainoastaan kaksi tehopistettä: yksi ykkös- ja yksi kakkossyöttö.

Erityisen huomattavaa on, kuinka vähän tekopaikkoja Hintzille on ylivoimalla alkukaudesta kertynyt. Viime kaudella Hintz loi maaliodottamaa lähes kahden maalin edestä 60 minuuttia kohden, kun alkukaudella vastaava lukema on ollut vain 0,55. Lukema on myös selvästi alhaisempi verrattuna Hintzin ensimmäisen ja toisen kauden vastaaviin.


Joukkuetasolla tämä ei ole ollut kuitenkaan ongelma. Starsin nimellinen ykkösylivoima (Hintz, Pavelski, Robertson, Aleksandr Radulov ja John Klingberg) on tehnyt toistaiseksi neljä maalia, joista Pavelski on viimeistellyt peräti kolme. Kakkosylivoima (Tyler SeguinJamie BennDenis GurjanovMiro Heiskanen ja Ryan Suter) on onnistunut maalinteossa vielä useammin, yhteensä seitsemän kertaa. Viisikot ovat jakaneet ylivoima-ajan hyvin tasaisesti. 

Kokonaisuutena Stars on ollut alkukaudella ylivoimalla NHL:n viiden parhaan joukkueen joukossa niin tehdyissä maaleissa kuin luodussa maaliodottamassakin.

Toki Hintzin viisikolla voisi olla edelleen parantamisen varaa, sillä viime kaudella se loi vieläkin enemmän tekopaikkoja ja teki myös tehokkaammin maaleja. 

Ylivoimalla laukauksia otetaan rajallinen määrä, ja alkukaudesta niitä on kertynyt erityisesti Robertsonille, jolle on kertynyt ykkösylivoimasta selkeästi eniten maaliodottamaa. Voikin olla, että kyseessä on systemaattinen muutos kyseisen ylivoimayksikön pelaamisessa tai sitten paikat ovat vähemmän tietoisesti kasautuneet merkittävissä määrin Robertsonille.

Toisaalta ykkösylivoiman pyöriessä viime kaudella eniten akselilla Hintz-Pavelski tulokset olivat loistavat, minkä takia on vaikea uskoa, että varsinaisia systemaattisia muutoksia olisi tarkoituksella tehty.

Joka tapauksessa tämän tilanteen kehittyminen tulee olemaan erittäin mielenkiintoista seurattavaa loppukauden ajan.


Siis vaikka Hintzin alkukausi on tehopisteiden osalta ollut keskinkertainen erityisesti ensimmäisten kymmenen ottelun osalta, samalla hänen pelaamisensa on tasaviisikoin ollut jopa uran parasta, vaikka rima olikin viime kauden jälkeen asetettu todella korkealle. 

Kuten alla olevasta Corey Sznajderin keräämästä datasta voidaan päätellä, Hintz oli viime kaudella loistava lähes jokaisella pelin osa-alueella tasaviisikoin. Hän loi tilanteita selkeästi keskivertoa NHL-hyökkääjää paremmin sekä itselleen että ketjukavereilleen niin päätypelien kautta kuin suorista hyökkäyksistä, ja oli erittäin luotettava transitioissa.


Kun tähän päälle lisätään vielä vahvuudet ylivoimapelaajana viimeisten kausien aikana (tämän kauden osalta ei kuitenkaan kannata tehdä vielä liian pitkälle meneviä päätelmiä), voidaan helposti puhua yhdestä NHL:n parhaasta suomalaishyökkääjästä. 

Kuten siis viime otteluissa ollaan jo nähty, huoleen ei ole hätää. Pisteet ovat Hintzin nykytasolla tulossa enemmin tai myöhemmin. 

Tämä artikkeli kertoo:
NHL Dallas Stars NHL Roope Hintz
Scoring Leaders