Sam Navarro - USA TODAY Sports
Kolumni

Anton Lundellin pitäisi olla suurimpia ennakkosuosikkeja Calder Trophyyn – 20-vuotias sentteri on matkalla modernin ajan parhaaksi suomalaistulokkaaksi

Kirjoitin Anton Lundellista viimeksi viime lokakuun lopulla. 20-vuotias keskushyökkääjä oli tuolloin pelannut uransa ensimmäiset NHL-ottelut, ja tehnyt niin vakuuttavalla tyylillä. Lundell heitettiin heti syvään päähän, erittäin puolustavaan rooliin ja alivoimalle, ja hän oppi uimaan välittömästi.

Nyt kun NHL-kauden puoliväli on jo ohitettu, on Lundell yksi parhaista vaihtoehdoista vuoden tulokkaaksi, puhtaasti peliesitysten pohjalta jopa paras.

Suoraan HIFK:sta Florida Panthersin pelaavaan kokoonpanoon hypännyt Lundell on tehnyt tähän mennessä 49 ottelussa tehot 12+24, joilla hän on joukkueen sisäisessä pistepörssissä seitsemäntenä. Koko NHL:n mittapuulla suomalaissentteri on tulokkaiden pistepörssissä viidentenä ja maalipörssissä kuudentena. Nykypistetahdilla Lundellille kertyisi koko kauden mitassa 57 pistettä 78 otteluun. 

Nimenomaan hyökkäyspelaamisen taso on ollut Lundellin tulokaskaudessa kaikista vakuuttavinta, jos mietitään yksittäisiä osa-alueita. 

Ylivoimalla Lundell on pelannut vasta yhteensä reilu 30 minuuttia, joissa hänelle on kertynyt kolme syöttöpistettä. Lähes koko Lundellin pistetuotanto - ja kaikki maalit - ovatkin syntyneet tasakentällisin. Tämän kauden tulokkaista ainoastaan Michael Bunting ja Trevor Zegras ovat tehneet Lundellia enemmän tehoja tasaviisikoin.  

Tämä siis siitä huolimatta, että Lundellin rooli on ensimmäisten otteluiden jälkeenkin säilynyt erittäin puolustavana. Hän aloittaa edelleen ison osan aloituksistaan puolustusalueelta: 38 prosenttia kaikista Lundellin aloituksista ovat olleet puolustusalueen aloituksia.

Esimerkiksi Calder-ennakkosuosikiksi nostettu Zegras pelaa täysin erilaisessa roolissa Lundelliin verrattuna, aloittaen vain noin 18 prosenttia kaikista aloituksistaan puolustusalueelta ja saaden hyökkäyssuuntaan eri tavalla erityisvapauksia. 

Evolving-Hockeyn kokonaisvaltaista suorittamista eri osa-alueilla mittaamaan pyrkivän GAR-mallin (Goals Above Replacement) mukaan Lundellin vaikutus hyökkäyssuuntaan on ollut uskomattoman hyvä. Mallin mukaan Lundell on luonut tasaviisikoin hyökkäyssuuntaan kahdeksanneksi eniten lisäarvoa kaikista NHL-pelaajista. Siis ihan kaikista. Suomalaispelaajista edellä on vain Mikko Rantanen, joka on kyseisessä tilastossa toisena. 

Toki Lundellin ollessa jäällä Panthers on viimeistellyt todella kliinisesti, yli 13 prosentin tehokkuudella. Tämä on suurin vaikuttava tekijä myös Lundellin huippukorkeassa hyökkäyssuunnan GAR-lukemassa, ja maaliodottamalukemia painottavassa xGAR-tilastossa (Expected Goals Above Replacement) Lundellin lukema ovat selvästi maltillisempi, joskin edelleen hyvä. 

Lundellin niin kutsutut "on-ice"-lukemat ovat myös erittäinkin hyvät, erityisesti rooli huomioiden. Hänen ollessaan jäällä Panthers on hallinnut yli 55 prosenttia kaikista laukaisuyrityksistä ja yli 54 prosenttia kaikesta luodusta maaliodottamasta. Tasaviisikoin Lundellin maaliero on jopa 23 maalin edestä plussalla, joka on Panthers-hyökkäyksen paras lukema. 

Toki pitää myös muistaa, että Lundell on myös päässyt suoraan yhteen NHL:n laadukkaimmista joukkueista, vaikkakin hän on kantanut heti kortensa kekoon ja ollut tärkeä osa sitä. Jos verrataan tätä Panthersia esimerkiksi siihen, johon Aleksander Barkov tuli aikanaan tulokkaana, ero on kuin yö ja päivä. 

GAR-mallin mukaan Lundell on ollut kokonaisarvoltaan toiseksi paras tämän kauden tulokkaista, melko selvästi edellä esimerkiksi Zegrasia, Raymondia ja Moritz Seideria. Edeltä löytyy ainoastaan Toronto Maple Leafsin Michael Bunting, joka pelaa unelmakautta kanadalaisjoukkueen ykkösketjun laidalla.

Lundell ja Bunting pelaavat kuitenkin täysin erilaisissa rooleissa ja erilaisten pelaajien kanssa. Lundellin ketjukaverit eivät missään nimessä ole olleet huonoja - pikemminkin varsin hyviä - mutta Bunting on pelannut lähes koko kauden maailman top-2-pelaajan Auston Matthewsin ja tähtiluokan laiturin Mitchell Marnerin kanssa. 

26-vuotiaalla Buntingilla oli myös jo ennen tätä kautta NHL-kokemusta kahdelta aiemmalta kaudelta ja takana yli 300 pelattua AHL-ottelua, kun taas 20-vuotias Lundell pelaa ensimmäistä kauttaan Pohjois-Amerikassa, ollen paljon lähempänä todellista tulokaspelaajaa.

Kuinka todennäköiseltä Lundellin Calder Trophy sitten tällä hetkellä näyttää? Kertoimien perusteella Zegras, Seider ja Raymond ovat edelleen kolme todennäköisintä vaihtoehtoa, ja myös Bunting on kiilannut Lundellin edelle. Tämä on sinänsä ymmärrettävää, sillä neljä muuta ovat joukkueissaan Lundellia isommissa ja näyttävimmissä rooleissa.

Silti puhtaasti pelillisten esitysten pohjalta, kuten edellä nähtiin, Lundellin puolesta voi tällä hetkellä rakentaa erittäinkin vahvan argumentin oikeana valintana kauden parhaaksi tulokkaaksi. 

Voidaan samalla pohtia, koska viimeksi suomalainen tulokaspelaaja on pelannut yhtä kokonaisvaltaisesti laadukasta jääkiekkoa kuin Lundell on tehnyt tällä kaudella? 

Patrik Laineen hyökkäyssuunnan vaikutus oli GAR-mallin mukaan lähellä samaa tasoa Lundellin kanssa, mutta jälkimmäisen puolustuspelaaminen on ollut selvästi laadukkaampaa. Miro Heiskasen tulokaskausi oli vahva, muttei GAR-mallin mukaan lähelläkään Lundellin tätä kautta. Numeroiden pohjalta Lundell on edellä myös esimerkiksi Rantasen, Ahon ja Barkovin tulokaskausia.

Lundell onkin hyvää vauhtia matkalla modernin analytiikka-ajan (nykyisen kaltaisia tilastoja on saatavilla kaudesta 2007–2008 lähtien) laadukkaimpaan suomalaispelaajan tulokaskauteen.

Ja aikaa parantaa entisestään on vielä runsaasti. 

Tämä artikkeli kertoo:
NHL Kolumni Florida Panthers NHL Michael Bunting Anton Lundell Lucas Raymond Moritz Seider Trevor Zegras
Scoring Leaders