Jean-Yves Ahern - USA TODAY Sports
Kolumni

Aliarvostettu Artturi Lehkonen on täsmähankinta Colorado Avalanchen hyökkäykseen

Artturi Lehkonen oli viimeiset viikot ainoa merkittävä suomalaispelaaja siirtotakarajan potentiaalisena myyntikohteena. Lopulta syöttiin tarttui Colorado Avalanche, joka antoi Lehkosesta vaihdossa puolustajalupaus Justin Barronin ja toisen kierroksen varausvuoron kesän 2024 varaustilaisuuteen.

Avalanche vahvisti puolustustaan jo viime viikolla hankkimalla Josh Mansonin Anaheim Ducksista, mutta Lehkosen hankintaa voidaan pitää vielä merkittävämpänä lisäyksenä. 

26-vuotias suomalaislaituri on pelaamassa NHL-uransa selvästi parasta kautta. Toistaiseksi 58 ottelussa hän on kirjauttanut tehot 13+16. Tuo ei itsessään kuulosta niin paljolta, mutta täytyy huomioida, että Lehkosen tehoista lähes kaikki ovat tulleet tasaviisikoin. 

Esimerkiksi suomalaispelaajista ainoastaan Aleksander Barkov ja Mikko Rantanen ovat tällä kaudella tehneet Lehkosta enemmän tehopisteitä tasaviisikoin suhteutettuna 60 minuuttiin. Koko NHL:n mittapuulla hän löytyy kyseisestä tilastosta sijalta 78.  

Tehot ovat erittäin mukava lisä, mutta Lehkosen vaikutusta ei voi todellakaan typistää pelkästään niihin. 

Lehkonen on ennen kaikkea erittäin työteliäs ja luotettava puolustussuunnan pelaaja. Sellainen, jonka arvo tulee ainoastaan kasvamaan pudotuspeleissä. Lehkosen vaikutus puolustussuuntaan tasaviisikoin on ollut tällä kaudella kiistatonta NHL-hyökkääjien eliittiä. Kirjoitin tästä laajemmin jo aiemmin tällä kaudella.

Myöskään Lehkosen vaikutus hyökkäyssuuntaan ei näy pelkästään tehoissa. Hänen kokonaisvaltainen vaikutuksensa siihen, kuinka paljon Canadiens on pystynyt luomaan tasaviisikoin maalipaikkoja hänen ollessaan jäällä, on ollut joukkueen ehdotonta parhaimmistoa. 


Tätä kuvastaa hyvin se, että Lehkosen ollessa jäällä Canadiens on hallinnut tasaviisikoin yli puolet kaikista laukaisuyrityksistä ja peräti lähes 55 prosenttia kaikesta maaliodottamasta, kun kaikkien muiden joukkueen vakiohyökkääjien vastaavat lukemat ovat alle 50 prosenttia, joissain tapauksissa reilustikin. Esimerkiksi Joel Armian maaliodottaman suhde tältä kaudelta on vain 45 prosenttia, noin kymmenen prosenttiyksikköä Lehkosta heikompi.

Lehkonen on ollut tällä kaudella täydellinen esimerkki pelaajasta, joka tekee ketjukavereistaan parempia. Tämä pitää paikkansa jokaisen ketjukoostumuksen kohdalla, jossa suomalaislaituri on tällä kaudella pelannut. 

Lehkonen on hyökkäysalueella hyvä sellaisissa asioissa kuin maalineduspelaaminen, kulmaväännöt, ohjaukset ja irtokiekot. Kaikkien edellä mainittujen asioiden merkitys tulee kasvamaan pudotuspeleissä, kun tila vähenee. Pitäisin erikoisena, mikäli hän ei myös Avalanchessa pystyisi nostamaan kakkos- tai kolmosketjun tasoa omalla panoksellaan.

Alivoimalla Lehkosen tilastot tältä kaudelta eivät ole erityisen hyviä erityisesti verrattuna lukemiin tasaviisikoin, mutta uskon, että hän tulee Avalanchessa saamaan myös alivoimavastuuta. 

Nykyisiin markkinahintoihin suhteutettuna Lehkonen lähti lopulta varsin kohtuuhintaisella paketilla. On ironista, että Canadiens sai lopulta paremman hinnan Ben Chiarotista, joka on puhtaasti pelaajana selvästi Lehkosta heikompi.

Canadiensin suuntaan liikkunut Barron ei ole missään vaiheessa ollut EliteProspectsin pelaajatarkkailijoiden erityisessä suosiossa, eikä hänen kehityksensä ole myöskään ollut erityisen nopeaa, mistä kertoo se, että listasimme hänet viime syksynä vasta Avalanchen yhdeksänneksi parhaaksi lupaukseksi. Parhaassakin skenaariossa hän tulee todennäköisesti olemaan kolmosparin puolustaja. 

Barronin kyljessä liikkunut toisen kierroksen varausvuoro tulee erittäin todennäköisesti olemaan hyvinkin myöhäinen. 

Lehkonen ei ole Avalanchelle samanlainen jättivonkale mitä Giroux olisi ollut, mutta silti yksi parhaista saatavilla olleista vaihtoehdoista joukkueen tarpeet ja pelityyli huomioiden. En myöskään olisi yllättynyt, mikäli Avalanche yrittäisi ainakin neuvotella Lehkosen kanssa myös jatkosta. 

Tämä artikkeli kertoo:
NHL Kolumni Colorado Avalanche Montréal Canadiens NHL Justin Barron Artturi Lehkonen
Scoring Leaders